Dragul meu prieten,

Voi învăța ce înseamnă să am un prieten și să fiu un bun prieten din relația mea cu tine. Să fii prieten înseamnă să avem aceleași interese. Mai mult decât atât, să fim prieteni înseamnă să pot să renunț la anumite dorințe și să mă gândesc la sentimentele și dorințele celuilalt. Este un lucru greu de făcut când sunt mic, voi putea să fac asta de abia după ce voi avea 5 ani și va dura destul de mult să fiu foarte bun în asta.

depurtat.ro

Pot învăța să fiu un bun prieten dacă ești bun cu mine. Când îmi vorbești frumos și te interesează sentimentele și nevoile mele mă faci să învăț cuvinte frumoase și să le folosesc și eu când vorbesc cu ceilalți.

Pot învăța să fiu un bun prieten dacă ești bun și îi ajuți pe ceilalți. Ai grijă, sunt în preajma ta și te urmăresc tot timpul, orice faptă faci, orice vorbă spui, orice promiți, eu văd. Și voi face la fel ca și tine. Ajută-mă să învăț că doar fiind bun mă pot simți bine și pot avea respect față de mine.

Pot învăța să fiu un bun prieten când mă ajuți să învăț din experiențele tale. Vorbește-mi despre ce ai simțit atunci când ai ajutat pe cineva. Dacă ești nepoliticos sau devii furios pe cineva, arată-mi cum trebuie să îți ceri scuze sau cum se poate discuta despre această situație astfel încât să nu se mai întâmple. Eu trebuie să învăț să îmi rezolv problemele prin autocontrolul furiei și prin discuții rezonabile astfel încât mai târziu, la școală și cu prietenii, să nu am probleme.

Pot învăța să fiu un bun prieten când mă înveți ce înseamnă generozitatea. Mă poți învăța să împart, împărțind cu mine. Mă poți învăța să împart cu alții arătându-mi cum tu împarți cu alții. Trebuie să învăț să fiu generos, întrucât la școală sunt mulți copii, și cu copiii trebuie să ne purtăm frumos.

Pot învăța să fiu un bun prieten când mă ajuți să învăț că toți oamenii au drepturi. Când văd că ai respect față de alte persoane, chiar dacă sunt diferiți față de noi, voi învăța ce înseamnă acceptarea. Voi învăța că sunt multe persoane diferite față de mine sau față de noi ca familie și că ne pot fi cei mai buni prieteni. Voi învăța să lupt pentru lucrurile în care cred dar voi învăța totodată și compasiunea. Sper să întâlnesc, dacă am noroc, cât mai multe persoane ce sunt diferite față de mine, așa vor fi foarte mulți interesați de persoana mea iar eu voi putea învăța de la fiecare lucruri unice. Mă va ajuta asta și în viitor, când voi fi mare ca tine.

Învăț să fiu un prieten când mă înveți că nu oricine îmi poate fi prieten. Și asta pentru că sunt anumite persoane care au cu totul alte interese decât  cele pe care le am eu. Înțeleg asta, și sunt de acord cu asta. Însă, învață-mă să spun “Mulțumesc, dar nu!”. Asta pentru că sunt unii care încă nu au învățat să fie buni și respectuoși cu ceilalți. Ajută-mă să înțeleg că nu greșesc îndepărtându-mă de cei ce sunt așa. Ajută-mă să înțeleg că nu trebuie să le răspund așa cum îmi vorbesc ei mie și că nu o să fiu o persoană mai bună dacă mă voi purta ca ei. Ajută-mă să mă controlez, să mă gândesc la ceea ce contează cu adevărat în viață, ajută-mă să respect adevăratele valori. Voi întâlni în viață și persoane rău intenționate și trebuie să mă simt bine așa cum sunt, îndepărtându-mă de ei chiar dacă mi-ar spune mulți că ar trebui să mă port la rândul meu urât sau să profit de ceilalți.

Ajută-mă să descopăr bucuria prieteniei adevărate astfel încât să mă bucur din toată inimioara mea că am un prieten.

noriel.ro