
Mulţi le adoră pentru dulceaţa şi parfumul lor; dar puţini ştiu că sunt o adevărată doză de sănătate. Caisele fac minuni pentru ten, sunt un tonic al sistemului nervos şi combat anemia. Dintotdeauna caisele au fermecat prin parfumul şi gustul lor dulce-suculent. Ba chiar i-au convins pe greci, cei care le-au adus de pe teritorul actual al Armeniei (de aici şi latinescul Plum Armenia), să le socotească nectar al zeilor şi să le transforme în ofrande pentru divinitate. Caisele continuă să ne cucerească şi în prezent, fiind un desert excelent şi răcoritor într-o zi toridă de vară. Probabil de aceea există mai bine de 300 de varietăţi de caise în întreaga lume, de la cele lipsite total de puf la binecunoscutele zarzăre din livezile româneşti.
Toate conţin vitamine şi minerale vitale pentru a ne menţine în formă. Caisele reprezintă una dintre cele mai bogate surse de vitamina A, fiind întrecute la acest capitol doar de fructele de cătină. Un singur fruct asigură în jur de 20% din necesarul zilnic de vitamina A al unui adult, vitamină obligatorie pentru sănătatea sistemului imunitar şi nervos, precum şi a echilibrului endocrin. Tot vitamina A, împreună cu rezervele de vitamina C, potasiu şi licopen din caise protejează inima şi vasele de sânge şi ţin la distanţă afecţiunile cardiovasculare. Ce face şi mai special acest fruct este amigdalina, cunoscută şi ca vitamina B17, folosită încă de acum câteva mii de ani pentru tratarea tumorilor. Miezul de caisă este considerat, de altfel, unul dintre cei mai puternici antitumorali, care acţionează direct pentru a distruge celulele canceroase. Potasiul se regăseşte din plin şi în caisele uscate.
Conţinutul nutritiv al caiselor
100g de caise proaspete conţin: zahăr 9g, energie 201KJ (48kcal), 0,4g grăsimi, proteine 1,4g, carbohidraţi 11g, betacaroten 10%, fier 0,4 mg (3%), vitamina A 96mg (11%), vitamina C 10mg (17%), fibre 2g.
Caisele uscate sau confiate conţin (la 100g): 53 g zahăr, energie 1009 kJ (241 kcal), 0.5 g grăsimi, proteine 3.4 g, carbohidraţi 63 g, fier 2.7 mg (22%), 7 g fibre, betacaroten 2163 mg (20%), vitamina A 180 mg (20%), vitamina C 1 mg (2%).
Caisele menţin tinereţea
Efectele lor miraculoase nu se opresc aici. Betacarotenul, cel răspunzător de culoarea lor portocaliu-aurie, ajută la menţinerea sănătăţii ochilor, susţine regenerarea nervilor şi ţesuturilor. Să îţi mai spunem şi că le poţi consuma fără rezerve în curele de slăbire? Nu te lăsa păcălită de dulceaţa lor, sunt sărace în calorii şi un remediu excelent împotriva constipaţiei. Tocmai pentru că sunt un adevărat depozit de nutrienţi se numără printre primele fructe care trebuie introduse în alimentaţia bebeluşilor, odată cu începerea diversificării. Contribuie la dezvoltarea normală a oaselor celor mici si le stimulează imunitatea. Pentru că sunt bine tolerate de organism si nu au reacţii adverse, pot fi consumate de orice categorie de oameni Bărbaţilor, de pildă, le sunt de mare ajutor îi protejează de cancerul de prostată. Partea şi mai bună e că pot fi consumate atât proaspete, cât şi uscate, pentru că rămân bogate în minerale. Caisele uscate conţin de trei ori mai mult betacaroten decât cele proaspete, iar sucul natural este util pentru scăderea febrei Pe lângă pulpa delicioasă, caisa ne răsfaţă şi cu miezul aromat si uşor amărui, folosit încă din vechime pentru stoparea proceselor de îmbătrânire.
Mască pentru faţă din caise
Caisele se îngrijesc de tinereţea noastră nu numai din interior ci şi la exterior. Reprezintă un dar al naturii pentru frumuseţea ta. Masca din caise pasate, miere şi smântână împrospătează tenul şi revitalizează pielea, iar un ten gras şi seboreic curăţat zilnic cu pulpă de caisă coaptă devine mai curat şi mai strălucitor. Chiar şi sâmburii pot fi utilizaţi, măcinaţi fin, pe post de scrub. Lasă pielea mai tânără şi mai luminoasă.
Profită de toate avantajele caiselor
Vei simţi din plin beneficiile acestor fructe, atât la interior, cât şi la exterior. Chinezii le considerau capabile să prelungească viaţa, datorită efectelor cu adevărat miraculoase asupra sănătăţii. Sunt recomandate curele de două săptămâni, în care trebuie să consumi 500 g de caise zilnic. Dacă însă te vei bucura toată vara de gustul parfumat al caisei, vei avea numai de câştigat şi vei ţine la distanţă o serie de afecţiuni:
– infarct miocardic: conţinutul generos de licopen, betacaroten şi vitamine protejează inima şi ajută la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.
– tulburări de memorie: sunt recomandaţi cu precădere sâmburii de caisă, lecitina şi acetilcolina din compoziţia lor fiind foarte valoroase pentru procesele de memorare.
– oboseală oculară: vitamina A şi betacarotenul fac minuni pentru îmbunătăţirea vederii şi împiedică radicalii liberi să afecteze celulele. În plus, scad riscul de a dezvolta cataractă.
– anemie: administrate constant, caisele stimulează producerea de hemoglobină, conţinutul bogat de fier ajutând în cazuri de anemie feriprivă.
– constipaţie: celuloza şi pectina au efect natural laxativ, protejând astfel de infecţii şi bacterii. Procesul de detoxifiere previne inclusiv apariţia cancerului de colon.
– cistită: contribuie la alcanizarea urinei şi permit astfel antibioticelor sau antibacterienelor naturale să îşi exercite acţiunile antiinfecţioase.
– astenie: au efect revigorant asupra organismului, tonifică sistemul nervos, combat stările de stres, oboseală sau insomnie.