Nu există limite ale imaginaţiei atunci când creezi un colaj. Poţi folosi materialele tale preferate şi poţi interpreta subiectul cât se poate de liber. Materialul pentru un colaj poate fi găsit oriunde. Aruncă o privire prin revistele pe care le ai prin casă, de exemplu. Paginile lor sunt cu siguranţă pline de imagini, forme şi culori pe care le poţi decupa pentru lucrarea ta.

Ai nevoie de: creioane 2Bşi2H, 0 riglă şi uncutter, bandă adezivă opacă, spray adeziv şi lipici pentru hârtie, câteva foi de calc, hârtie velină albastră şi roşie, reviste de grădinărit. Poţi folosi orice material pe care-l ai la îndemână pentru crearea colajului: de la tot ce găseşti intr-o revistă veche sau într-un catalog, până la fâşii de hârtie dintr-un ambalaj. Revistele de grădinărit şi cataloagele cu seminţe – sau cărţile poştale cu aranjamente florale – sunt perfecte pentru a crea vasul cu flori din acest exerciţiu. Trebuie doar să alegi şi să decupezi imaginile şi culorile pe care le preferi. Dintre toate tipurile de hârtie care se pot folosi pentru colaj, hârtia velină e cu siguranţă cea mai potrivită. Un singur strat de hârtie este transparent, deci culoarea şi forma de sub el vor rămâne vizibile. Aici am folosit hârtie velină pentru fundal, prin care se vede imaginea desenată dedesubt, păstrând efectul de culoare. Există numeroase tehnici de a realiza colaje. Ţi se pare dificil de obţinut acest vas cu flori?

depurtat.ro

Desenează, pur şi simplu, figura din centru şi apoi umple-o, lipind mici bucăţele de hârtie.

 

Copiază

Xeroxează şi apoi copiază imaginea folosind foaia de calc. Xeroxează fotografia vasului cu flori, mărind-o. Fotocopia va face contururile mai vizibile. Xeroxul trebuie să fie setat pe tonuri deschise, astfel ca liniile închise să iasă în evidenţă. Aşază apoi foaia de calc deasupra imaginii şi trasează contururile cu un creion 2B.

 

Defineşte Defineste

Odată obţinut conturul, poţi începe să defineşti imaginea în detaliu. Decupează bucăţi de hârtie diferite ca formă, textură şi culoare şi lipeşte-le pe hârtia velină, pe porţiunea care corespunde fundalului.

 

Trasează formele corolelor

Pentru ca formele de hârtie colorată să se îmbine corespunzător cu formele din desen-chiar dacă acest lucru nu e neapărat necesar -, trasează pe foaia de calc câteva corole.

 

Decupează formele corolelor

Apoi alege câteva foi de hârtie colorată, pune-le sub foaia de calc şi decupează pe contur.

 

Aplică fundalul

Stropeşte cu spray adeziv hârtia velină albastră şi întinde-o pe foaie, astfel încât să acopere desenul cu florile şi jumătate din vas. Cu ajutorul cutterului, decupează porţiunea unde vei lipi hârtia velină roşie reprezentând masa.

Adaugă masa roşie

Stropeşte cu spray adeziv hârtia velină roşie şi lipeşte-o pe porţiunea ce va reprezenta masa. Decupează, cu ajutorul cutterului, conturul vasului şi al florilor, îndepărtând cu grijă hârtia velină albastră de pe porţiunile respective.

 

Aplică florile

Acum începem să aplicăm florile. Lipeşte corolele pe care le-ai decupat mai devreme în locurile care le corespund; decupează apoi nişte forme, la întâmplare, din hârtia colorată. Nu contează dacă se văd liniile desenului de dedesubt. Decupează poze cu flori dintr-o revistă de grădinărit Alege imaginile care-ţi plac cel mai mult, decupează-le şi lipeşte-le apoi în poziţiile rămase goale. După ce-ai adăugat petalele şi florile, lipeşte câteva fâşii de hârtie colorată care să reprezinte tulpinile, până când eşti mulţumit de rezultat. Adaugă apoi vasul şi umbra.

Lipeşte vasul şi umbra

Decupează umbra din hârtia velină albastră şi lipeşte-o, apoi alege hârtia pe care o preferi pentru vas. în fine, foloseşte rigla şi cutterul pentru a tăia marginile lucrării.

 

Cum să remediezi “ciupiturile” hârtiei cu ajutorul bandei adezive opace

Dacă îţi scapă cutterul şi „ciupeşti” hârtia sau dacă, din greşeală, tai prea mult din ea, nu-ţi face griji! Totul se poate remedia cu puţină bandă adezivă opacă (o bandă de hârtie moale, care se găseşte în orice magazin specializat). Se foloseşte într-un mod foarte simplu: întorci foaia de lucru şi lipeşti banda adezivă în locul unde ai tăiat greşit.

Puţin realism: Am decupat fotografiile cu flori dintr-o revistă de grădinărit. Acestea contrastează cu corolele de hârtie. Formele corolelor: în timp ce anumite corole au fost decupate la întâmplare din hârtia velină, altele au fost decupate urmând o formă anume. Am ales hârtia velină pentru că este translucidă, făcând astfel vizibile liniile conturului.

noriel.ro