Dacă adulţii, de regulă, îşi pot regăsi liniştea într-o zi ploioasă de vară după o îndelungă perioadă de caniculă şi disconfort, copiii simt în continuare nevoia şi dorinţa de a îşi consuma energia, de a îşi testa şi compara limitele cu alţii, prin urmare apare următoarea întrebare: cum anume putem să ocupăm timpul micuţilor într-un mod plăcut?

Binenţeles, televizorul, filmele şi jocurile pe calculator pot ţine copiii ţintuiţi cuminţi cu orele pe scaun sau pe canapea însă aceste modalităţi de a îşi petrece timpul singuri nu sunt idei tocmai bune, prin urmare avem nevoie de un mic efort de gândire şi organizare pentru ca şi zilele ploioase să fie interesante pentru copii.

depurtat.ro

Un joc de explorare în casă?

 

Exact! Puteţi organiza pentru ei un joc de căutare al comorilor: tot ce trebuie să faceţi este să plasaţi “indicii” prin întreaga casă al căror scop este să îi îndrume pe copii către un premiu ce poate fi o bomboană, o ciocolată sau chiar un mic cadou. Indiciile trebuie să corespundă vârstei copilului, prin urmare pot fi scrise pentru cei mai mari, sub forma unor ghicitori al căror răspunsuri te îndrumă către un alt loc din casă, sub forma unei poezii cunoscute al cărui cuvânt lipsă reprezintă un obiect ce trebuie căutat, iar pentru cei mai mici acestea pot fi imagini ale unor obiecte: o pernă pentru a căuta sub ea, o telecomandă pentru a căuta lângă televizor, nori de ploaie pentru a căuta umbrela etc. Atenţie la recompense, acestea nu trebuiesc să fie disproporţionat de valoroase, întrucât ar reprezenta un prim pas spre răsfăţ, şi nici prea dulci întrucât pot apărea dezechilibre în alimentaţia copilului.

 

Olimpiada sporturilor indoor

 

Dacă nu pot practica sportul afară, ce spuneţi de practicarea anumitor sporturi în casă? Aruncarea la coşul de baschet din curtea şcolii, poate fi temporar suplinită de un coş de baschet mai mic agăţat de perete. Jocul de ping pong, solo pe o masă de cameră rabatabilă sau împreună cu un părinte, frate, este de asemenea o modalitate de a face exerciţii fizice indoor, pe lângă gimnastică sau un joc de genul twister-ului.

 

Artă teatrală!

 

Poţi organiza o întâlnire cu prietenii lui chiar la tine acasă, la care micuţii să participe la diferite jocuri sau de ce nu la o activitate amuzantă de punere în scenă a unui teatru în casă, ce vor ţine copiii ocupaţi şi îi vor ajuta să îşi descopere şi îmbunătăţească abilităţile creative. Puteţi sugera o temă, lăsându-i pe ei să găsească idei atât de pregătire a scenei şi vestimentaţiei cât şi a cursului operei de teatru. Acest mod de petrecere a timpului liber poate avea efecte benefice şi asupra integrării şi socializării copilului în cadrul unei echipe, unde îşi poate testa calităţile de lider precum şi modalităţile de auto control şi respectare a unor reguli, în speţă, scenariul agreat al piesei de teatru.

 

Arta creativă

 

Pictura, desenul, modelajul sau lucrul manual, finalizarea unui puzzle sunt alte activităţi ce îi ţin ocupaţi într-un mod plăcut, despre acestea însă am mai scris. Şi o ieşire la un spectacol pentru copii, film, muzeu sau târg de jucării poate fi o idee bună, însă pe ploaia de afară nu te încumeţi să ieşi … şi parcă mai degrabă ai vrea să profiţi de acest timp şi să petreci momente de calitate cu copilul tău. Intr-un decor interesant. Ce parere aveti despre pictura pe fata? (idei de decorare gasiti la Accesorii pentru Petrecere)

 

Cititul amuzant

 

Cititul, momentul de relaxare și al imaginației (chiar spre zile însorite) pentru copii și părinți, poate fi o activitate amuzantă dacă o facem condimentând-o prin citirea pe mai multe voci a poveștilor, în funcție de caracteristicile fiecărui personaj. Poveștile și cărțile  îi ajută pe copii să gestioneze sentimente și probleme din viața de zi cu zi dau copilului foarte multe informații folositoare despre locuri și tipologii de oameni și le induc copiilor sentimente ca simpatia pentru erou, empatia pentru victimă, corectitudine și morală. Este un lucru bine cunoscut că cititul poveștilor își va arăta ulterior efectele benefice asupra dezvoltării în general a copilului și asupra capacității acestuia de a învăța metodic, dându-i încredere în cunoștințele ce le acumulează.

 

O prezentare de modă

 

O prezentare de modă poate fi o activitate amuzantă pentru copil iar în acelaşi timp ordonarea dulapului micuţului poate fi un lucru util pentru părinţi. Mai mult decât atât, hăinuţele ce nu le mai poartă sau i-au rămas mici pot fi tăiate sub formă de litere sau diferite forme ce pot fi apoi cusute pe un tricou sau o bluză mai veche. Fotografiaţi atât produsele cât şi lansarea colecţiei! Dacă vă pricepeţi cât de cât la editarea fotografiilor pe calculator, puteţi crea şi un album digital sau un calendar.

 

Gătiţi împreună!

 

De multe ori, gătitul privit ca o joacă poate atrage copilul dvs. către mâncare. Propuneţi-i să ia parte la gătitul mâncării, mare atenţie la ustensile, daţi-i anumite sarcini simple ce nu implică riscuri: să amestece salata, să spele legumele, să orneze farfuria cu aperitive, să aştearnă masa, etc. Faptul că v-a ajutat şi că s-a simţit bine ajutându-vă la preparatul mâncării, îi va stârni interesul pentru creaţia la care a luat parte.

 

Donează

 

O zi ploioasă este perfectă pentru a pregăti un gest caritabil. Copiii primesc foarte multe jucării, iar majoritatea acestora dupa o perioadă de timp nu îi vor mai atrage, se vor orienta către jucariile ce le vor satisface noile cerințe ale vârstei, prin urmare jucăriile vechi ajung sa fie depozitate sub pat, în cutii, în balcon, garaj, boxă sau chiar trimise “undeva la țară”, și ulterior vom uita utilitatea acestora urmând să ajungă la gunoi . Dacă nu ați sortat deja aceste jucarii, ploaia poate crea fereastra de timp ideală pentru curățenie prin sortarea, împreună cu cel mic, a jucăriilor încă funcționale pe care le vei dona unor copii mai puțin avantajați. Această activitate este și o metodă foarte bună de a dezvolta în paleta de sentimente a copilului simpatia, empatia, dorința de a ajuta copii mai săraci. Și atunci când vei face donația, dacă o veți face personal și nu veți apela la serviciile unor intermediari, ia-l și pe cel mic cu tine, pentru a simți bucuria celui care, pentru o clipă, va fi în al nouălea cer.

 

Dansaţi și cântați în familie!

 

Dacă te simţi un pic letargic în zilele cu ploaie când eşti închis în casă ieşi din această stare. Adună toată familia  în camera mare, alege un cântec ritmat pe care îl cunosc toţi, dă drumul la muzică, dansează şi cântă în cel mai liber mod cu putinţă. Inventează mişcări noi, învaţă-i şi pe ceilalţi, apoi filmează şi la final postează pe Facebook. Dacă aveţi şi un microfon ce poate fi conectat la combina muzicală sau chiar la calculator, puteţi chiar face şi sesiuni de karaoke.

 

Cinematograf la tine acasă

 

După ce aţi consumat atât de multă energie poate doriţi să vă relaxaţi un pic la un film de familie. Aduceţi cât mai multe perne, scaune, fotolii şi şezlonguri şi construiţi un cinematograf chiar în sufrageria dvs. Binenţeles că popcornul, îngheţata sau fructele confiate şi sucurile nu trebuie să lipsească.

 

O petrecere în pijama

 

Seara se poate încheia plăcut cu un joc de familie gen Monopoly,  Piticot, Nu te supăra frate sau Twister. Iar dacă vrei ca această zi să fie şi mai specială pentru copilul tău atunci poţi invita câtiva din prietenii lui la o petrecere în pijama timp în care puteţi puteţi socializa cu părinţii acestora la un pahar de vin, un joc de Iams sau Remy.

Distracție plăcută!

 

noriel.ro