Tehnica clar-obscur se traduce prin clar – deschis şi obscur – închis, realizându-se prin contraste puternice de lumină şi întuneric (umbră). Acestă tehnică a fost inventată de Lucas Cranach in Germania  anului  1507 şi pentru prima dată în Italia de Ugo da Capri înainte de 1516. Apogeul a fost atins prin 1520 în Germania şi sec. al – XVI – lea în Italia.

depurtat.ro

Clar–obscur-ul reprezintă efectul de modelare al volumelor printr-un contrast puternic între lumină şi umbră  aplicat în pictură, grafică şi desen. Poate fi aplicat cu succes şi în modă, deoarece corpul uman a fost creat de natura cu defecte şi atuuri, astfel  modelăm şi sugerăm volum prin gradarea culorii şi a formei punând în evidenţă părţile frumoase ale corpului prin culori deschise ( calde ), iar defectele  corpului sunt ascunse, puse în umbră prin pete de culoare închise (reci), astfel creând iluzia optică de modelare şi proporţionare corectă a volumelor corpului.

Tehnica clar obscur in desen, pictura si moda contrastele culorii

În pictură, accentele de lumină se aplică pentru modelarea delicată a volumelor modelului şi de asemenea în sensul cel mai comun de a realiza contrastul de lumină şi umbră prin a pune modelul în lumină printr-un fundal întunecat.

Institutul de Modă Salomeia Truţă în cadrul Cursului de design vestimentar – Modulul 1 (Desenul de modă) foloseşte cu succes această tehnică transpusă de către cursanţii noştrii în reprezentări pe care le regăsiţi în fotografiile ataşate acestui articol.

Desen rochie in moda in baza tehnicii clar obscur

În speranţa că această scurtă prezentare vă este de folos vă invităm să vizitaţi în mod constant pagina noastră oficială: www.institutuldemoda.ro , unde veţi găsi fotografii de la toate etapele cursurilor noastre cât şi explicitări ale majorităţii tehnicilor utilizate.

Salomeia Truţă – Fashion Designer Institul de moda “Salomeia Truţă”

noriel.ro