Nu vei găsi bucuria şi fericirea adevărată într-un fluturaş de salariu, titlu sau într-o soluţie minune de îndepărtat ridurile. Fericirea nu este o constantă, ci, la fel ca și înțelepciunea, se află într-o continuă schimbare. Situația socială contează mult mai puțin decât deciziile de zi cu zi pe care le luăm deliberat să fim fericite, acestea ne fac să ne simțim mai împlinite și fericite la final de zi. Fericirea nu este o stare prestabilită, ci este o urmare a acțiunilor noastre zilnice. Nu trebuie confundată cu succesul care înseamnă să primești ceea ce vrei, ci trebuie să vrei și să accepți ceea ce ai primit deja.Este guvernată de atitutinea noastră mentală mai mult decât factorii externi. Sonja Lyubomirsky, profesor la catedra de psihologie a Universității din California a ajuns la concluzie (The How of Happiness) că fericirea este determinată de 50% factori genetici ce nu pot fi schimbați, 40% de acțiunile făcute deliberat și doar de 10% de circumstanțele vieții noastre. De câte ori simţi nevoia să îţi ridici starea de spirit sau să îţi reapară zâmbetul pe buze şi încrederea în tine,foloseşte unul din sfaturile de mai jos (asta dacă nu cumva chiar crezi că un scaun de birou de 8000 de euro te poate face fericită!):
Priveşte fotografiile mai vechi!
Răsfoieşte albumul de fotografii al copiilor tăi sau cu imagini din vacanţe
Să priveşti la fotografiile familiei te poate face mai fericită chiar decât o bucată de ciocolată! Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii Open University din Anglia, după ce au analizat starea de spirit a persoanelor ce au consumat o ciocolată, au băut un cocktail cu alcool, au ascultat muzică sau au frunzărit albumul foto al familiei. Muzica şi ciocolata nu au avut impact asupra stării de spirit, alcoolul le-a ridicat un pic moralul a 1% din subiecţi, însă fotografiile au făcut ca 11% dintre subiecţi să se simtă mai bine.
Regândește utilitatea cardului de credit
Înainte de a devaliza cardul de cumpărături să te simți mai bine gândește-te la cele de mai jos
Banii nu aduc fericirea, așa este, însă cu siguranță pot cataliza aceasta stare. Trebuie să regândești utilitatea banilor pentru a fi mai fericită, încearcă să îi cheltui pe experiențe plăcute decât pe obiecte, te poți simți mult mai bine la un restaurant, un concert, o piesă de teatru sau într-o escapadă afară din oraș decât cumpărându-ți o pereche de pantofi sau o bijuterie. În plus, aceste experiențe îți dau posibilitatea și de a petrece momente plăcute cu familia sau cu prietenii tăi.
Mănâncă nuci!
Pentru a îți crește buna dispoziție, ai grijă să ai acasă sau la birou nuci
Sau somon în salata de după amiază. Ambele conțin grăsimi bune, cu aport de Omega 3 care acționează ca o barieră împotriva depreseiei. Nu uita că cea mai mare nebunie este să îți sacrifici sănătatea pentru orice tip de fericire de scurtă durată. Totodată, în cazul femeilor însărcinate, Omega 3 reduce riscul malformaţiilor congenitale şi cresc şansele ca bebeluşul să fie sănătos.
Crează o atmosferă parfumată liniştitoare în jurul tău
Profită la birou sau acasă de aromele parfumate ale unui potpurri sau lumânări parfumate
Ce poate fi mai revigorant și mai plăcut decât o aromă de lavandă sau de portocală în jurul tău. Imediat te vei închipui într-un câmp de flori sau într-o grădină de portocali, în doar câteva minute starea de spirit ți se va schimba. Iar cum fericirea este un parfum ce nu îl poți picura pe alții fără să te stropești și tu, vei putea crea o atmosferă relaxantă acasă sau la birou, celor din jur, cu efecte imediate asupra ta.
Deschide-ţi jaluzelele. Să se facă lumină!
Lasă razele de soare ale dimineţii să îţi atingă faţa. Zâmbetul îţi va apărea în câteva secunde.
Un studiu asupra a 450 de femei a concluzionat faptul că persoanele ce au parte de mai multă lumină naturală, mai ales dimineața, dau dovadă de o stare mai bună sufletească precum și de un somn mai bun. Mănâncă dimineața lângă fereastra cea mai expusă la soare. Faci aerobică sau exerciții fizice dimineața? Fă aceste activități în bătaia razelor de soare. În plus, oamenii care fac exerciții, fie că e vorba de exerciții intense sau doar o plimbare pe jos la muncă, se simt mai sănătoși, au mai multă încredere în ei și se bucură mai mult de viață. Este un fapt cunoscut că lumina soarelui combate depresia, mai ales tristețea celor cu tulburare afectivă sezonieră. Această tulburare declanșează depresia in timpul lunilor de iarnă, aproximativ 9,5% dintre finlandezi suferă datorită acestor afecțiuni, probabil că procentul real este mai mare ținând cont că asociem de regulă starea proastă și depresia cu alte evenimente din viața noastră.
Dacă ai biroul fără expunere la lumina naturală, fă câțiva pași în jurul clădirii în jurul prânzului Nu numai că vei scăpa de anumite probleme cu somnul și de depresie, însă Dr. Daniel Kripke de la Universitatea din California, San Diego, afirmă chiar că lumina naturală ajută chiar și productivitatea și concentrarea la locul de muncă, cu un impact benefic asupra rezultatelor dar și timpului necesar finalizării unor task-uri, prin urmare vei avea timp mai mult să faci după program ceea ce anume te face să te simți fericită. Profită de pauza de masă și ieși la soare. Mai mult decât atât o plimbare pe jos de 20 de minute poate conta destul de mult și pentru sănătatea ta.
Curăţă biroul, barul şi noptierele de hârtii, facturi, broşuri, notiţe
Lipsa de organizare, maldărul de hârtii de pe bar sau birou dau anxietate
Dezordinea din jurul tău îți poate induce sentimentul eșecului. Nu spune nimeni că ar trebui să pierzi o zi sau două să strângi toate hârtiuțele și să le pui pe căprării, și iluzia ordinii este suficientă spre a fi mai liniștită. Aranjează notițele, hârtiile, post-it-urile, fișetele, cărțile în coșulețe de paie (pentru un design plăcut) iar când vei avea timpul necesar le vei sorta. Până atunci însă, dezordinea nu te va mai afecta.
Gândeşte pozitiv imediat!
O gândire pozitivă este calea către fericire, bucurie, sănătate și rezultate. Și vice-versa!
Nu uita niciodată că fericirea urmează o simplă regulă: Dacă există o armonie perfectă între ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci atunci vei fi fericită. Gândește-te la cele mai plăcute momente din viața ta. Închide ochii și imaginează-ți că joci din nou în cel mai frumos act al filmului vieții tale. Fă asta de două ori pe zi timp de 10 minute. După o săptămână vei vedea beneficiile. Cu cât trăirea este mai intensă și amintirile mai proaspete și mai detaliate cu atât efectele vor fi mai mari.
Filmuţe scurte şi amuzante.
Un râs sincer produce reacții chimice ce îți ridică buna dispoziție instant. Vei reduce și stresul!
Râsul cu poftă și sincer poate reduce rata bătăilor inimii tale și tensiunea arterială, reducând constricția vaselor de sânge. Acesta ajută, de asemenea, sănătatea ta mintală.Problema este, că nu râdem destul. Cercetătoriid e la Stanford University au observat modificări în activitatea creierului în regiunea denumită nucleus accumbens ce răsplătește râsul, mâncatul și orgasmul sexual cu hormonul numit dopamină, un opiu natural. Așa cum spune și Stefan Klein, starea de fericire poate fi prelungită cu această substanță chimică. Și este naturală! Atunci când se instaurează starea de stres, cea mai bună soluție este să găsești ceva amuzant, un clip online, o fotografie sau un coleg sau prieten amuzant.
Râsul te relaxează atât mental cât și fizic. Atunci când râzi uiți să te gândești la temerile, grijile și probleme tale, ești pur și simplu fericit. Râsetele stimulează mușchii, care, la rândul lor, cresc circulația în organismul tău, ce apoi va induce o stare de relaxare musculară (va dura aproximativ 45 minute) ce ameliorează tensiunea fizică în corp și va înlătura stresul.
Zâmbește și dă impresia că ești fericită
Ne putem antrena să fim fericiți!
Studiile au arătat că dacă zâmbești și dai sentimentul că ești fericită poți beneficia de toate avantajele acestui sentiment. Zâmbetul funcționează, îți poți face noi prieteni, aceștia vor fi mai drăguți cu tine și prin urmare poți avea parte de avantaje reale.
Un nefericit caută, vorbește despre și ar percepe fericirea la modul idealist, evident va rămâne nefericit dacă nu își schimbă modul de a gândi și va atrage în jocul lui persoane care la un moment dat vor dori să se rupă de acest cerc vicios, inclusiv de cel ce i-a băgat în acesta, urmarea fiind binențeles sentimentul de singurătate. Fericirea căutată de idealist este o fericire problematică, ireală sau care odată atinsă obligatoriu va fi subevaluată. Și ce altceva ți-ai putea dori în viață dacă fericirea o consideri o himeră? Stefan Klein, în cartea sa “Formula Fericirii. Minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi” chiar menționează că: Ne putem antrena pentru a fi fericiţi. Din perspectiva neuropsihologiei, se pot obţine rezultate uimitoare mai ales în cazul persoanelor care suferă grav de tristeţe.
Câteva principii (Stefan Klein)
Respectă câteva principii pentru a îți menține starea de fericire.
– Principiul rotaţiei plăcerilor – Se recomandă să nu repetăm aceleaşi plăceri zilnic, altfel riscăm să nu le mai apreciem. Trebuie schimbat ceva în permanenţă sau revenit la el abia după o vreme;
– Principiul timpului – să fim atenţi că nicio fericire nu este permanentă;
– Principiul intensităţii – întâmplările trăite sunt mai puţin importante decât modul în care le trăim;
– Terapia Robinson Crusoe – când suntem supăraţi este recomandabil să punem într-un tabel cu două rubrici lucrurile rele şi lucrurile bune. Se pare că actul de a nota lucrurile rele poate să contribuie la alungarea lor;
Socializează!
Fericirea este contagioasă, socializează cu persoanele amuzante din jurul tău
Profită de oportunitățile care îți ies în cale la muncă, școală, sau în vecini pentru a-ți extinde cercul social. Oamenii au nevoie să simtă că fac parte din ceva mai mare, că le pasă de ceilalți și celorlalți le pasă de ei. Socializați cu persoane și prieteni fericiți, sau măcar cu prieteni ce au prieteni fericiți la rândul lor. Un studiu publicat de British Medical Journal, spune că fericirea este virală pe plan social. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele tind să împartă bucuria prietenilor, iar această situație se translatează și asupra prietenilor prietenilor prietenilor. Acum să nu credeți că dacă aveți 10.000 de prieteni bucuroși pe facebook veți fi în al nouălea cer. Această stare de bucurie se diluează în funcție de distanță, de exemplu persoanele ce locuiesc în preajma voastră au un aport mult mai mare decât în cazul persoanelor ce locuiesc mai departe, probabil datorită faptului că cu aceștia vă întâlniți mai rar. Același studiu relevă și faptul că persoanele “foarte fericite” sunt vizitate de vecini de 7 ori mai mult pe parcursul unui an decât persoanele nefericite.
Fă o faptă bună!
Nu ai dreptul să consumi mai multă fericire decât cea pe care o produci la rândul tău
Voluntarii se simt bine cu ei înșiși. Au un scop în viață, se simt apreciați, și au sanse mult mai mici să se plictisească.
Voluntarii au șanse mai mari să se simtă mai fericiți. Sunt o multitudine de modalități prin care poți ajuta, nu doar donațiile de bani sau lucruri. Poți participa la un miting de sensibilizare pentru o cauză, poți să ajuți cu un sfat în funcție de pregătirea profesională, sau pur și simplu poți chiar promovezi online pe blogul tău, sau pe pagina ta de facebook anumite cauze. Voluntariatul crește starea de fericire pentru că dezvoltă empatia din tine și vei putea astfel să apreciezi toate lucrurile bune din viața ta.
Televizorul NU este realitatea
Bazează-te pe propria experiență, nu pe ce zice televizorul. Dacă te vei uita la televizor, la can-canuri, știri sociale mult prea mult, vei ajunge la concluzia că realitatea este formată din persoane ori ori foarte bogate, ori prea sărace sau pe cale sa moară într-un mod groaznic. Aceste imagini ne afectează mai mult decat știm, ne deprimă și ne poate da o stare de anxietate. Ne e teamă că evenimentele îngrozitoare prezentate la televizor ni se vor întampla și nouă și ne vom simți frustrați că bogăția prezentată la televizor nu a ajuns înca la noi. Separă ceea ce vezi de ceea ce știi ca este real.
Ia-ți un animal de companie
Acestea îți vor asigura trei ingrediente esențiale în viață: consistență, responsabilitate și distracție.
Animalele de companie sunt adevărați prieteni: știu când stăpânii lor nu se simt bine și încearcă să îți aline durerea. Pisicile, câini, sau alte animale de companie ne bucură, ne atrag în diferite jocuri, dau din coadă, miaună și latră ne arată că se simt bine în prezența noastră, și asta fără a ne cere nimic în schimb. Și dacă faci pe cineva fericit, iar această stare este sinceră cum să nu te simți și tu mai bine?
Ce senzație frumoasă să aștepți să ajungi acasă, știind că acolo te așteaptă nerăbdător cineva dornic să îți arate că prezența îl face fericit și că ești zeița lui…
Având responsabilitatea îngrijirii unui animal de companie vă veți oferi sentimentul de împlinire.
Fă o listă !
Fă o listă cu tot ce ai de gând să realizezi. Și alege ce este mai greu. Ajută!
Pare greu de crezut că o asemenea listă cu cele mai grele rezultate de atins te pot face mai fericită, mai deșteaptă sau mai sănătoasă. Dar se poate. Conform Sonjei Lyubomirsky, există câteva motive pentru care te vei simți mai fericită:
– Ne putem aduce aminte între 7 și 9 taskuri în memoria noastră de lucru. Prin urmare, când vrem să ne aducem aminte din memorie despre ce anume avem de făcut de folosim energia cognitivă. Însă, dacă facem o listă, energia o putem îndrepta către prioritizare și analiză a ceea ce avem de făcut, vom avea astfel rezultate mai bune în ceea ce ne-am propus, maximizându-ne și concentrându-ne eforturile. Ne vom aduce astfel aminte și să ne ridicăm rufele de la spălătorie 🙂 ;
– De fiecare dată când bifăm o realizare, ne aducem aminte că am făcut deja un progres. Acest lucru ne mulțumește și ne va da noi puteri pentru a continua. Se pare că acesta este motivul pentru care aproximativ 50% dintre persoanele ce fac astfel de liste, trec câteva task-uri deja finalizate sau pe cale să fie finalizate imediat, conform unui sondaj făcut de Sasha Cagen. Este modalitatea prin care ne auto sugestionăm și ne oferim noi șanse.
– Propune-ți scopuri indiferent de cât de improbabile sunt a fi realizate. Simpla lor scriere ne poate activa creierul să găsească câteva soluții. Iar în cazul apariției unor probleme sau oportunități vom avea deja un mic plan de acțiune și nu vom fi surprinși nepregătiți.
– Prioritizează. Fă o listă de genul: viața mea ar fi perfectă dacă: … . Enumeră ceea ce îți dorești, ceea ce crezi că te va face fericită. Apoi acordă note de la 1 la 10 pentru fiecare dorință. La final vei ști pe ce anume va trebui să te focusezi și unde anume trebuie să îți îndrepți eforturile și energia.
Stilul industrial în designul interior este un stil distinct care împrumută elemente din spațiile industriale și le integrează în amenajarea locuințelor. The post Principii Stil Industrial în Designul de Interior first appeared on CasaZEN.
Idei de amenajare a dormitorului in stil industrial si unde gasesti mobila si accesorii dormitor vintage, loft, rustic sau steampunk. The post Idei de Amenajare în stil vintage INDUSTRIAL a dormitorului first appeared on CasaZEN.
Alegerea unui covor din lână nu este doar o decizie privind designul, ci și o investiție în confort și într-un element de decor care rezistă testului timpului. Modele și prețuri. The post Covoarele din Lână: Confort și Eleganță naturală first appeared on CasaZEN.
Dyson Airwrap Multistyler vine cu mai multe accesorii, cum ar fi perii pentru netezire, perii rotative și ondulatoare, oferind versatilitate și posibilitatea de a crea o varietate de coafuri. La tine acasa. The post Experiențe Dyson: Păreri ondulator Multistyler Dyson Airwrap first appeared on CasaZEN.
Un purificator de aer ajută la crearea unu mediu plăcut și sănătos în casă sau chiar la birou, eliminând praful, alergenii din aer. Dar știai că cele mai bune purificatoare de aer pot chiar elimina microbi -bacterii și viruși - inclusiv AH1N1 și chiar coronavirusul COVID-19? The post Purificatoare aer care distrug viruși: sunt chiar […]
Vom recenza purificatoarele de aer performante de la Dyson, modelul Cool Formaldehyde în mod special, dar și câteva informații generale despre formaldehide și efectele deosebit de nocive asupra sănătății și confortului dvs ale acestora. The post Purificatoare Dyson HEPA13 Formaldehide, mai ieftine cu 37% first appeared on CasaZEN.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.