Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extrem de crescute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să respecte recomandările medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18, și să bem zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide. Potrivit medicilor, este necesar un pahar de apă, sau echivalentul acestuia, la fiecare 15 – 20 de minute.
Specialiştii ne sfătuiesc să mâncăm cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
Printre cele mai indicate alimente în perioada de caniculă se numără pepenele galben, pepenele roşu, prunele, castraveţii şi roşiile. În plus, iaurtul nu trebuie nici el să lipsească din regimul zilnic mai ales pe perioada verii, deoarece acest aliment hidratează organismul la fel ca şi un pahar de apă.
Evitaţi alcoolul, energizantele şi băuturile care conţin cofeină şi zahăr
În zilele caniculare este contraindicat să bem alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. În plus, este contraindicat să includem în dieta zilnică băuturi care au un conţinut ridicat de cofeina, printre care se numără cafeaua, ceaiul sau sucurile de tip cola, sau băuturile care conţin zahăr, precum sucuri răcoritoare carbogazoase. Motivul? Acestea sunt diuretice şi accelerează procesul de eliminare a apei din organism.
Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Mai mult, în zilele caniculare este indicat să evităm activităţile în aer liber care necesită un consum mare de energie, precum activităţile sportive.
Dacă este posibil, rămâi într-un loc răcoros sau cu aer condiționat. În cazul în care casa ta nu are aer condiționat, du-te la mall, bibliotecă sau spații de recreere răcoroase. În același timp, fii atent la semnele și simptomele bolilor cauzate de caldură.
- Ventilatoare electrice ar trebui să fie utilizate cu prudență. Folosiți-le numai în cazul ăn care aduc aer rece din exterior. Mai bine faceți dușuri reci.
- Atunci când sunteți afară, stați la umbră ori de câte ori este posibil și neapărat acoperiți-vă. Purtați o palarie cu boruri largi, ochelari de soare cu protecție UV, cămăși lungi și pantaloni.
- Aplicați crema protectoare cu factor de protectie ridicat (de exemplu SPF 50 click pe link) cu 20-30 de minute înainte de a pleca afara pentru a asigura absorbția.
- Hidratează-te. Apa plată este cea mai buna alagere. Bea mai puțină cafea și băuturi alcoolice in zilele călduroase.
- Verificați în mod regulat copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu handicap sau cu boli cronice, asigurați-vă că aceștia sunt bine hidratați.
Fiți atenți la semnele și simptomele bolilor cauzate de căldură
Urmați procedurile de acordare a primului ajutor sau sunați la urgență, dacă este cazul.
- Arsuri solare: roșeața, durere, umflare a pielii, vezicule, febră și dureri de cap.
- Crampele cauzate de caldură: transpirația abundentă poate provoca spasme musculare dureroase, de obicei, în picioare, dar și în abdomen
- Epuizarea provocată de caldură: transpirație abundentă, slăbiciune, piele palida și umedă, puls slab, leșin și vărsături.
- Insolație gravă: este o urgență medicală severă, temperatura corpului ridicată (41 de grade Celsius sau mai mare), pielea caldă, uscată, puls rapid și puternic.
De reținut!
- Nu trebuie consumat alcool indiferent de tăria acestuia, deoarece favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de lupta a organismului împotriva căldurii.
- O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
- Pe parcursul zilei sunt recomandate dușuri călduțe.
- Pentru cei care au aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientală.
- Dacă este absolut necesară expunerea la soare la orele amiezii trebuie utilizată o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și largi, din fibre naturale, de culori deschise ce nu atrag razele soarelui.
- Este recomandată evitarea activităților în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) si o mare grijă pntru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități.
- Păstrați permanent cu vecini, rude, cunoștinte care sunt în varsta sau cu dizabilități sau cu boli cardiace, pentru a-i ajuta în caz că au probleme de sănătate.