Uleiul de măsline este un aliment ce oferă foarte multă energie şi este una dintre cele mai digerabile grăsimi. În vremurile antice Biblice, au fost găsite mai multe căi pentru a-l folosi în compoziţia a mai multor preparate. Era de asemenea folosit ca şi combustibil, ca parte din ceremoniile religioase, ca produs cosmetic, precum şi ca semn de bun venit, fiind oferit oaspeţilor. Pe lângă proprietăţile sale hrănitoare ca aliment, uleiul de măsline amestecat cu vinul, era folosit pentru calmarea şi vindecarea vânătăilor şi rănilor.

                 

depurtat.ro

Istoria măslinului

 

Măslina este cu siguranţă cea mai valoroasă şi universală codiţă a timpurilor Biblice. Este menţionat în mod frecvent în Biblie. Probabil că cea mai celebră referire la uleiul de măsline şi la puterile sale hrănitoare se află în parabola Bunului Samaritean, în care Samariteanul are grijă de un călător tâlhărit şi învins, tratându-i rănile cu ulei de măsline şi vin.

„Ungerea cu ulei”, o tradiţie sacră printre oamenii ce au trăit în vremurile antice, era probabil făcută cu ulei de măsline. O parte din înţelepciunea poporului antic, ne spune că „uleiul de măsline face ca toate durerile sa dispară”. Timp de sute de ani, efectele benefice ale uleiului de măsline din punct de vedere nutriţional, cosmetic şi medical, au fost recunoscute de oamenii ce locuiau în jurul Mării Mediterane, zona respectivă incluzând Tărâmul Sfânt.

Era folosit pentru menţinerea supleţei muşchilor şi pielii, pentru vindecarea abraziunilor şi pentru calmarea efectelor de ardere sau uscare datorate soarelui sau vântului.

Pliny şi Hippocrate, medici celebri din Grecia antică, au prescris medicamente ce conţineau ulei de măsline necesare pentru tratamentul unor tulburări precum inflamarea gingiilor, insomnii, greţuri şi stări de vomă. Multe dintre aceste remedii vechi au devenit tradiţii şi totodată părţi ale folclorului. Însă cercetările de astăzi confirmă faptul că măslinele sunt tot atât de benefice cum erau şi cu sute de ani în urmă.

 

Efecte terapeutice ale uleiului de măsline

 

Un studiu realizat şi scris de Fundaţia Inimii Americană a descoperit că în insula mediteraneană Creta, rata mortalităţii în urma bolilor de inimă a fost cea mai scăzută din întreaga lume. Ei au comparat configuraţia şi regimul alimentar al grecilor cu cele din Finlanda şi Statele Unite. Aceste ţări înregistrează cele mai multe decese cauzate de atacuri de cord. Diferenţa dintre aceste state şi locuitorii lor a constat în tipurile de grăsimi consumate. În ţările cu cele mai mare procente privind mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare, regimul alimentar conţinea foarte multe grăsimi saturate, ce determinau creşterea nivelului de colesterol. Acizii graşi saturaţi sunt găsiţi în grăsimile animale, precum untul sau untura. Acizii graşi nesaturaţi nu au colesterol. Uleiul de măsline conţine 56-83% de astfel de acizi, numiţi de asemenea şi acizi oleici.

Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mono nesaturate, ce poate diminua nivelul colesterolului în sânge.Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mono nesaturate, ce poate diminua nivelul colesterolului în sânge. Un studiu recent a descoperit că LDL, colesterolul „rău” poate fi redus cu până la 7% prin substituirea margarinei cu uleiul de măsline. Mâncând patru sau cinci linguri de ulei de măsline pe zi, îmbunătăţeşte în mod evident configuraţia sângelui în cazul pacienţilor ce au suferit de atac de cord. Şi 2/3 linguri de ulei de măsline administrate zilnic, reduc presiunea sângelui la bărbaţi.

În cazul în care doreşti să reduci cantitatea de grăsimi din alimentaţia ta pentru a evita riscul unui atac de cord, atunci gândeşte-te la uleiul de măsline ca la un substituent excelent. Orice poţi găti cu unt, poţi găti şi cu ulei de măsline. Nu numai că în felul acesta îţi vei ajuta inima, dar de asemenea vei simţi un gust mai bun al mâncării.

Caracteristicile sănătoase ale uleiului de măsline nu sunt limitate datorită efectului său pozitiv în lupta cu bolile inimii. Efectele sunt atât de puternice, încât împiedică şi dezvoltarea sau extinderea cancerului.

Spre exemplu, uleiul de măsline pare a întări membranele celulelor, ceea ce le face mai stabile şi mai rezistente pentru acei „radicali liberi” ce ne invadează organismul şi produc atâtea probleme. În ultimul timp, radicalii liberi au devenit foarte suspecţi ca ar putea cauza cancerul.

Uleiul de măsline este bogat în vitamina E, un excelent antioxidant. Experţii cred că aceşti antioxidanţi ajută celulele umane să lupte împotriva cancerului. Ei fortifică celulele şi astfel, încetineşte deteriorarea ce determină procesul de îmbătrânire, atâta timp cât celulele sunt mai sănătoase şi trăiesc mai mult.

A fost demonstrat că uleiul de măsline reduce uzura şi îmbătrânirea ţesuturilor, a organelor şi a creierului. Şi pot exista mai multe legături între măsline şi longevitate, deoarece măslinii sunt cunoscuţi că trăiesc chiar şi 3000 de ani!

S-a demonstrat că uleiul de măsline reduce aciditatea gastrică. El protejează organismul împotriva ulcerului ajută la facilitarea traseului mâncării prin intestine, ajutând astfel la prevenirea constipaţiei. Stimulează secreţia biliară şi provoacă contracţii ale vezicii biliare, reducând riscul apariţiei pietrei biliare.

Deoarece uleiul de măsline conţine vitamina E şi acid oleic, el ajută la dezvoltarea normală a oaselor şi este cel mai potrivit pentru mame, dar şi pentru viitoare mămici, întrucât încurajează evoluţia corectă a sistemului nervos al bebeluşului înainte de naştere.

Pentru că uleiul de măsline ajută la împiedicarea formării cheagurilor de sânge, ducând la creşterea nivelului de colesterol bun HDL şi reducerea cantităţii de colesterol dăunător la nivelul arterelor, unii experţi recomandă cu tărie acum uleiul de măsline ca fiind o cale excelentă de evitare a bolilor de inimă şi a atacurilor de cord.

Medicii din Spania tratează pacienţii suferinzi de boli de inimă cu 4-5 linguri de ulei de măsline pe zi, acestea făcând parte din procesul lor de recuperare. După şase luni, pacienţii ce au participat la un astfel de studiu, au manifestat atâta îmbunătăţire, încât au fost mult mai puţin sceptici cu privire la alte atacuri de cord viitoare, în comparaţie cu cei ce nu au consumat ulei de măsline.

Centrul de Ştiinţa a Sănătăţii din Dallas, a rematcat de asemenea faptul că grăsimile mono nesaturate din uleiul de măsline, au scăzut în mod favorabil nivelul colesterolului din sânge.

Testele realizate pe oameni de vârstă mijlocie, au arătat că uleiul de măsline a redus nivelul colesterolului general cu până la 13%, iar cel al colesterolului „rău” cu un uimitor procent de 21%.

Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky, au descoperit că doar 2/3 linguri de ulei de măsline administrate zilnic, reduc presiunea sângelui la bărbaţi cu 5 puncte sistolice şi cu 4 puncte diastolice.

 

Efecte asupra frumuseții taleUleiul de masline si frumusetea ta

 

Beneficiile uleiului de măsline asupra îngrijirii corpului sunt binecunoscute, acesta fiind un ingredient în majoritatea mixurilor de măști pentru ten sau pentru hidratarea părului, având aceleași efecte ca și un balsam de păr dacă este un pic încălzit înainte de a fi aplicat pe păr, dând părului tău strălucire, hidratare și chiar ajutând împotriva căderii acestuia.

Dacă ai rămas fără cremă de demachiat și vrei să îndepărtezi mascara de pe gene, poți folosi cu încredere câteva picături de ulei de măsline.

Uleiul de măsline este foarte bun pentru piele, întrucât îi încetinește îmbătrânirea și oferă un aspect plăcut. De asemenea poate fi folosit și ca ulei pentru plajă în cazul în care dorești un bronz plăcut. Poate fi folosit și ca ulei pentru îmbăiere sau masaj și are efect asupra efectului de tălpi crăpate și uscate. Este un foarte bun exfoliant și hidrantant atât pentru ten cât și pentru mâini.

Important:

– Uleiul de măsline, mai este denumit și prietenul ficatului și are și un uşor efect laxativ. Aşa că îl poţi adăuga în alimentaţia ta frecvent.

– Cu cât este mai pur uleiul de măsline, cu atât este mai bine. Cheltuieşte mai mult şi cumpăra ulei de măsline virgin.

– Curăță și înmoaie pielea, o hidratează și o regenerează. Puteți face aplicații cu ulei de măsline seara dupa demachiere, zilnic, timp de două, trei săptămâni.

– O simplă linguriță de ulei de măsline extravirgin luată înainte de fiecare masă protejează stomacul împotriva ulcerului şi gastritei și vă poate curăța vezica prin dizolvarea și eliminarea pietrelor mici.

– Masarea gingiilor de 3 ori pe zi cu ulei de măsline ar diminua riscul paradontozei;

– Combinat cu albuș de ou calmează arsurile, combinat cu gălbenuș de ou poate fi folosit pentru măști de păr, combinat cu ulei esențial de lavandă și aplicat pe ten, după câteva zile va avea efect asupra acneei;

– În cazul în care îl folosiți ca și balsam sau pentru tratarea părului, folosiți-l în cantități mici pentru a evita îngrășarea părului;

noriel.ro