‘Fiinţa umană a trecut la poziţia verticală doar ieri’, ar observa un antropolog. Acest lucru înseamnă că fizicul nostru nu s-a adaptat încă complet la “noua” postură. Structura scheletică şi musculară, cea a organelor interne şi ale sistemului circulator încă trebuie să îşi găsească cea mai bună cale evolutivă. De aceea membrele noastre inferioare tind să aibă probleme congenitale cum ar fi senzaţia de greutate a picioarelor sau imperfecţiunile cauzate de celulită.

Picioarele sunt aparatul nostru locomotor. Mişcarea lor generează contracţii musculare, conducând la o creştere a frecvenţei şi a profunzimii respiraţiei; toate mecanismele esenţiale pentru a garanta o bună circulaţie în membrele inferioare, o bună întoarcere venoasă şi o bună irigare a ţesuturilor. Picioarele, ca de altfel întregul nostru organism, au nevoie de mişcare şi staticitatea se asociază inevitabil stazei şi în ţesuturile noastre.

depurtat.ro

Aşadar, în afara invitaţiei evidente de a ne utiliza activ membrele inferioare în scopul pentru care au fost destinate, se poate face altceva pentru senzaţia de greutate a picioarelor sau pentru imperfecţiunile cauzate de celulită? Care este rolul în acest context al substanţelor naturale şi îndeosebi al plantelor medicinale?

În acest articol vom aprofunda originea şi caracteristicile acestei  probleme comune cu care se confruntă membrele noastre inferioare, demonstrând cum este posibil, prin simple măsuri şi intervenind atât din interior cât şi din exterior cu substanţe naturale, nu doar să îmbunătăţim aspectul estetic şi că să favorizăm sănătatea şi starea de bine a picioarelor noastre.

 

Imperfecţiunile cauzate de celulită

Termenul “celulita” a apărut acum 150 ani şi a fost creat de câţiva medici francezi. De atunci consecinţele asupra acesteia au crescut în mod important şi azi se ştie că”celulita”se diversifică în mai multe stadii, primele fiind clasificate drept imperfecţiuni, până la atingerea unei adevărate şi reale patologii. Acţionând imediat evităm problemele mai grave de mai târziu.

Imperfecţiunile cauzate de celulită afectează zonele bine identificate ale corpului cum ar fi coapsele, fesele dar şi abdomenul şi altele. Afectează în special femeile (85-98%), probabil din cauza conformaţiei hormonale specifice. Deşi detaliile mecanismului şi secvenţa evenimentelor  sunt încă obiectul unei dezbateri intense, totuşi este clar că procesul se caracterizează printr-o creştere a adipocitelor din ţesutul subcutanat şi a hipodermei în afara stresului care se generează asupra ţesutului conectiv şi asupra microcirculaţiei. Funcţionalitatea microcirculaţiei necorespunzătoare, staza, retenţia hidrică, creşterea adipocitelor cu pierderea structurii conective sunt caracteristicile principale ale ţesutului afectat de celulită, care, în primele stadii se manifestă prin caracteristica “piele cu aspect de coajă de portocală”.

Este clar aşadar, că factorii citaţi au tendinţa de a se auto-susţine ducând la o evoluţie progresivă a celulitei care trece prin diverse stadii: de la principal estetic/funcţional la stadiul organic.

 

Metodologii pentru eficacitatea unui program împotriva aspectului inestetic al celulitei

Pentru a demonstra eficacitatea unui program împotriva aspectului inestetic al celulitei se analizează o serie de teste clinice (aspecte care sunt demonstrate direct de către medic), cât şi instrumentale. S-a demonstrat de fapt ca aspectul inestetic al celulitei este caracterizat de fenomenul “coajă de portocală” şi de prezenţa lichidului în ţesuturi. Scopul observării clinice şi a măsurării instrumentale este, aşadar, acela de a crea un cadru complex, precis asupra situaţiei analizând o multitudine de aspecte. Mai jos sunt descrise principalele măsuri instrumentale şi observaţii clinice:

 

Măsurători instrumentale
Bioimpedanța, Cutometria, Termografia, Circumferința gleznei, Circumferința coapsei

 

Bioimpedanța

Măsoară rezistenţa diverselor zone ale corpului la expunerea la curent de intensitate joasă. Datele obţinute din proces ajută la cuantificarea conţinutului de apă extracelulară.

 

Cutometria

Măsoară proprietăţile vâscoelastice ale pielii prin intermediul unui proces de alungire, urmat de lăsarea imediată a acesteia, proces realizat cu un instrument numit Cutometru.

 

Termografia

Placa cu cristale lichide aplicate suprafeţei în cauză (picioare, etc.), măsurând temperatura externă şi informând atât asupra stării microcirculaţiei, cât şi asupra aspectului inestetic al celulitei.

Stadiul 1 : Absența celulitei Starea normală. Este caracterizată de o distribuție omogenă a pielii. Imaginea evidențiată pe lastrele termografice este omogenă. Stadiul 2: Edema Stadiul incipient al celulitei, se recunoaşte după edemă (reţinerea lichidului în ţesuturi), caracterizată prin imagini termografice sub formă de mari pete gri. Stadiul 3: Micronodulii Stadiul care succede edema, caracterizat de apariţia micronodulilor, mai exact de asocierea mai multor celule adipoase, ce reflectă o imagine termografică sub forme de mici pete netede (aspect de piele de leopard). Stadiul 4: Macronodulii Când mai mulţi micronoduli se unesc se formează un macronodul care se simte la atingere şi e dureros la păsare. Acest stadiu al celulitei apare ca o imagine termografică su formă de zone maro sau negre extinse (imagine cu gropiţe negre).

 

Circumferinţa gleznei şi circumferinţa coapsei

Prima măsură este legată în principal de reţinerea apei, asociată cu dificultatea microcirculaţiei, pe când a doua este asociată cu reducerea grăsimii localizate.

 

Observaţii – teste clinice

Pielea cu aspect de”coajă de portocală”, netezirea şi aspectul compact al pielii sunt măsurate la clinică înainte şi după tratament. Se dă un punctaj, folosind o scală, înainte şi după tratament, după care se ia în considerare diferenţa dintre punctaje pentru a observa schimbările produse. Spre exemplu, pentru aspectul de “coajă de portocală”există 4 nivele diferite:

– Testul ciupirii pielii, arată o piele netedă (1);

– Testul ciupirii pielii, arată o “coajă de portocală” (2);

– Aspectul “cojii de portocală” în mod spontan când individul este în picioare, dar nu când este culcat (3);

– Aspectul “cojii de portocală” în mod spontan când individul este în picioare sau culcat (4);

Aspectul inestetic al celulitei este parametrul care indică cel mai bine eficacitatea complexă a programului. În acest caz, se efectuează o observaţie clinică asociată utilizării termografului, care permite clasificarea pe o scală de la 0 la 9 gradul “aspectului inestetic”şi îmbunătăţirea acestuia înainte şi după program.

 

Remedii naturale contra celulitei (mici curiozităţi)

 

Ceai Verde (Camellia sinensis) şi Cafea (Coffea arabica)

Ceaiul Verde şi Cafeaua sunt plante care au cucerit lumea. Băuturile care se )bţin din ele sunt extrem de răspândite şi apreciate atât pentru aroma lor :aracteristică precum şi pentru efectul stimulant asupra organismului. într- sdevăr conţin substanţe foarte bine cunoscute printre care cafeina şi teina oe care oamenii de ştiinţă le grupează, datorită similitudinii lor, sub numele de metilxantine. Cafeina, prezentă atât în cafea cât şi în ceai, cum se ştie dezvoltă o acţiune stimulantă.

Acţiunea sa de stimulare susţine şi metabolismul. în Ceaiul verde în afara acestor substanţe există şi altele foarte interesante; de exemplu polifenolii printre care epigallocatechin gallato care, în afara acţiunii antioxidante recunoscute, desfăşoară şi o acţiune de susţinere a metabolismului.

Centella (Centella asiatica)

Centella este o plantă originară din fâşia pantropicală care se află în părţi vaste din Africa, Madagascar, America de Nord şi Sud, Asia şi Australia. Aparţine familiei Apiaceae sau Umbelifere şi creşte spontan în locuri umede, mlăştinoase iar unii autori consideră că etimologia numelul’Centella’derivă de la„a sorbi’cu referinţă că planta “soarbe”continuu apa din zonele umede în care trăieşte. Extractele sale care se caracterizează prin principiile active denumite triterpeni au o afinitate pentru microcirculaţie şi pentru ţesutul conectiv asupra cărora se consideră că dezvoltă o acţiune de suport fiziologic (activitate trofodermică). Fitocomplexul Centella, în afara compuşilor citaţi, este bogat şi în diferite componente cu activitate antioxidantă cum ar fi diverşi polifenoli. Este una din plantele fundamentale pentru imperfecţiunile cauzate de celulită.

Mesteacănul (Betulla alba) şi Creţuşca (Filipéndula ulmaria)

Mesteacănul şi Creţuşca sunt plante cu acţiune de drenaj în mod deosebit indicate pentru imperfecţiunile cauzate de celulită. Mesteacănul este un arbore larg răspândit atât în Europa cât şi în Asia de Nord. Se utilizează extractele obţinute din frunze care se caracterizează prin principiile active cum arfi flavonoizii şi saponinele. Creţuşca în schimb este o plantă erbacee care iubeşte locurile umede şi se află destul de des de-a lungul cursurilor de apă. Frunzele amintesc de cele ale ferigii iar inflorescenţele compuse din flori de culoare alb – cremă au un miros plăcut dulce. Se utilizează extractele obţinute din vârfurile înflorite care se caracterizează prin conţinutul lor în flavonoizi. Ambele plante sunt bine cunoscute pentru activitatea lor de drenaj şi depurativă datorate principiilor active din fitocomplecşii lor.

Ardei Tabasco, Menta piperita

Printre celelalte plante, Ardeiul Tabasco (Capsicum frutescens) şi Menta piperita (Mentha piperita) sunt importante pentru utilitatea lor împotriva aspectului inestetic al celulitei. Tămâia citată încă din Biblie are o tradiţie de plantă medicinală de excepţie.

Se utilizează răşina care iese din crestăturile de pe trunchi. Este un arbust de origine orientală ale cărui extracte sunt utilizate şi în occident deja de mai mulţi ani.

Ardeiul Tabasco cunoscut şi drept ardei iute este interesant pentru capacitatea sa de a „încălzi” uşor când este aplicat local în timp ce menta piperita se foloseşte pentru a da o senzaţie de prospeţime datorită uleiului său esenţial. În compoziția acestuia intră capsaicina, ce ameliorează circulația, ajută la îndepărtarea toxinelor din zona afectată și prin aprovizionarea acesteia cu nutrienți. De altfel capsaicina reduce inflamația și durerea atunci când este aplicat în afecțiuni precum durerile de mușchi și articulații, iritațiile pielii, artrita și lumbago.

 

Funcţionalitatea substanţelor naturale şi plantelor medicinale

 

Considerând atât originea multifactorială precum şi multiplele aspecte cu caracter estetic şi funcţional, este evident că abordarea cea mai bună este de a „ataca” pe mai multe fronturi imperfecţiunile cauzate de celulită. Plantele medicinale, prin varietatea lor şi prin conţinutul indicat de principii active, sunt destinate acestui scop.

Pentru a favoriza atât aspectele estetice cât şi cele funcţionale este util un „atac”atât din interior, cu suplimente alimentare, cât şi din exterior cu produse cosmetice sub formă de creme şi/sau gel. De exemplu pentru îmbunătăţirea aspectului pielii seva folosi un unguent în timp ce suplimentul va fi util pentru favorizarea microcirculaţiei şi diminuarea retenţiei hidrice.

 

Sfaturi pentru combaterea celulitei

•     Interveniţi încă din primele stadii ale Imperfecţiunii pielii.

•     Activitatea fizică în general favorizează circulaţia în membrele inferioare. Chiar şi simpla plimbare este utilă. Plimbatul nu produce doar o activare musculară şi o respiraţie mai profundă cl puneîn mişcare şi fascii şi ligamente suspensoare, cum ar fi cele ale inimii, ficatului şi colonului ducând la un stimul de funcţionalitate a acestora şl ale proceselor respective depurative.

•     Evitaţi şederea cu orele fără a vă ridica, chiar şi o scurtă pauză în care ne mişcăm puţin este suficientă pentru a pune în mişcare circulaţia.

•     Masajele sunt utile pentru că pot activa circulaţia şi pot mobiliza ţesutul subcutanat favorizând reabsorbţia lichidelor cu ajutorul circulaţiei limfatice.

•     Cu toate că celulita nu este prezentă doar în caz de supragreutate, controlarea greutăţii corporale nu poate decât să ne fie de ajutor. O reducere a greutăţii reduce la nivel abdominal fenomenele de congestie venoasă facilitând întoarcerea venoasă.

 

noriel.ro