Băuturile răcoritoare prezentate mai jos au la bază, în primul rând, combinații de diverse sucuri din fructe de sezon. Pentru ca proprietățile lor să fie cât mai eficiente condiția de bază este ca ele să fie preparate proaspete și fără conservanți. Sucurile nu se păstrează niciodată de la o zi la alta. Aparatul cu ajutorul căruia putem prepara sucurile de bază este, desigur, storcătorul electric – blenderul. În lipsa acestuia, pentru unele fructe, în special pentru mere, putem folosi și răzătoarea metalică, urmând să obținem sucul prin stoarcere sau presare manuală. Pentru citrice se poate utiliza storcătorul din sticlă sau din plastic.
Băuturi răcoritoare din Struguri
– Se amestecă un pahar de suc de struguri cu o jumătate de pahar de suc de morcov, o lingură de suc de lămâie, zahăr și două păhăruțe de vin alb. Se servește în pahare înalte și se ornează cu nuci rase.
– Se amestecă un pahar de suc de struguri cu un pahar de suc de coacăze. Se servește cu apă minerală și cuburi de gheață.
– Se amestecă 60 g suc de struguri cu 30 g sirop de mentă și 10 g suc de lămâie. Se adaugă gheața pisată și se servește băutura, ornată cu frișcă.
Băuturi răcoritoare din Mere
– Se fierbe o jumătate de litru de apă cu trei lingurițe de sare și cuișoare, după care se lasă să se răcească. Se dau apoi cinci mere pe răzătoare (merele vor fi stropite cu suc de lămâie), se amestecă cu apă răcita și se adaugă, după gust, suc de lămâie sau de coacăze.
– Se amestecă un pahar de piure de mere cu un pahar de suc de coacăze, adăugând treptat și un pahar de frișcă. Se servește cu cuburi de gheață.
– Se amestecă la mixer 200 de grame de suc de mere cu sucul de la o lămâie și o lingură de miere. Se servește cu cuburi de gheață.
– Se fierb două pahare de apă cu zahar și coajă de lămâie. Se dau pe răzătoare două mere mari și se stropesc cu zeamă de lămâie. Se dau prin sită 300 g de prune, după care se amestecă toate componentele. Se servește cu cuburi de gheață.
– Se iau pahare înalte și se pune gheață pisată (2/3 de pahar). În fiecare pahar se adaugă 80 g suc de mere și câte 10 g suc de lămâie și sirop de vișine.
– Se amestecă câte patru linguri de sirop de mere și de morcov cu două linguri de suc de lămâie. Se adaugă zahăr dupa gust și se umple paharul cu apă minerală. Se servește cu cuburi de gheață.
– Se amestecă 50 g de suc de mere cu 50 g suc de portocale (sau de piersici) și tot atâta înghețată. Dacă se folosește sucul de portocale, se ornează cu coajă rasă.
– Se amestecă câte patru linguri de suc de mere și suc de struguri albi și o lingură de sirop de vișine. Se adaugă gheața pisată și se umple paharul cu apă minerală.
– Se amestecă la mixer 80 g de înghețată de fructe cu 70 g de suc de mere. Se servește cu ciocolată rasă sau fructe din dulceață.
– Se dau doua mere pe răzătoare și se amestecă cu două linguri de zahăr și puțină scorțișoară (un vârf de cuțit). Se adaugă frișcă și se pun în mixer. Se servește cu cuburi de gheață.
– Se amestecă la mixer 70 g de chefir cu 50 g de piure de mere și 30 g de sirop de vișine. Se servește cu cuburi de gheață.
– Se amestecă bine 70 g suc de mere cu 30 g sirop de mentă. Se servește cu frișcă.
Băuturi răcoritoare din Pere
– Se amestecă la mixer 30 g lapte cu 40 g suc de pere (cu pulpă) și 80 g înghețată. Se servește cu cuburi de gheață și se ornează cu sâmburi de migdale.
– Se amestecă un pahar de suc de pere (cu pulpă) cu un pahar de lapte. Se adaugă un gălbenuș de ou și o lingură de miere și se amestecă bine. Această băutură se poate servi mai ales la micul dejun.
Băuturi răcoritoare din Pepene galben
– Se ia un pepene de 1/2 kg, se curăță de coajă, se taie în bucăți și se dă prin sită. Se amestecă cu două pahare de apă fiartă și răcita și o lingura de sirop de măceșe. Se pune băutură în pahare înalte și se servește cu cuburi de gheață. Se ornează cu bucățele de pepene galben.
– Se amestecă 70 g de suc de pepene galben cu 80 g de înghețată. Se servește în pahare înalte.
Siropul de cătină
– Se dau fructele de cătină prin storcătorul de fructe, apoi se storc prin tifon dacă fructele zdrobite conţin încă suc. Va rezulta un suc gros ce se amestecă apoi cu miere de tei , în proporții egale. Siropul se amestecă cu apă minerală, plată sau sifon și iese o băutură răcoritoare perfectă, cu toate proprietățile pe care cătina le are. Siropul de cătină este absolut delicios, la culoare se aseamană cu sucul de morcov, datorită cantității mari de betacaroten.
Suc din porumb
Se culeg vârfurile coceanului copt cu mustăţi bogate. Se iau 6 vârfuri cu mustăţi cu tot, se spală bine, apoi se fierb în 2 litri de apă până ce rămâne 1 litru. Se strecoară fiertura prin tifon. Sucul obţinut se îndulceşte cu miere de albine şi se consumă în cursul unei zile. Sucul se prepară zilnic pentru a fi proaspăt. Este bun spre a fi folosit împotriva bronşitei.