Să fi părinte necesită să acorzi atenţie tuturor copiilor tăi, dar câteodată, fără să îţi dai seama poţi favoriza un copil în detrimentul celuilalt. Experţii  cred că este normal din punct de vedere uman pentru un părinte să aibă un copil favorit cât timp părinţii sunt tot oameni şi ca şi în orice relaţie, au tendinţa să fie mai apropiaţi faţă de cel în care au încredere şi cu care au mai multe lucruri în comun.

Părinţii tind să reacţioneze într-un anume mod şi datorită asemănării copiilor cu persoane. Dacă copiii seamănă cu părintele, acesta se poate simţi mai apropiat de ei, dar dacă copii seamănă cu alţi membrii de familie, părintele, fără să îşi dea seama se poate purta diferit.

depurtat.ro

Un părinte poate fi atras de către un copil dacă copilul scoate în evidenţă ce este mai bun în părinte. Dacă copilul încurajează părinţii să facă schimbări pozitive în viaţa lor, părinţii vor simţi că au un aliat în copilul lor.

Câteodată, originile favoritismului este chiar în experienţa familială a părinţilor. Dacă mama sau tatăl părintelui l-a favorizat în trecut, este posibil ca acesta să preia aceleaşi obiceiuri şi să arate favoritism în relaţia cu unul din copiii lui.

Să te simţi rău datorită faptului că dai dovadă de favoritism în relaţia cu un copil este un lucru comun, cel mai important este însă să conştientizezi şi să reuşeşti să controlezi acest sentiment şi totodată copiii să nu simtă acest lucru, întrucât pe măsură ce va trece timpul pot fi create animozităţi şi gelozii între copii.

Caută şi bucură-te de toate calităţile pozitive ale tuturor copiilor tăi, şi iubeşte-i cât de mult poţi pe toţi. 

Sfaturi pentru a evita certurile sau sentimentele negative la fraţi, ce în principiu ţi se datorează ţie încearcă să:

– nu îţi exprimi sentimentele pe care le-ai conştientizat că le ai;

– tratează-i la fel din punct de vedere afectiv pe toţi copiii. Un copil îşi va da seama uşor dacă de fiecare dată îl săruţi şi îmbrăţişezi pe celălalt, iar pe el de-abia îl atingi. Dacă vă uitaţi la televizor împreună şi ai doi copii stai în mijlocul lor, astfel încât să îţi ţii mâinile în jurul amândorura, nu doar pe unul. Dacă ai mai mulţi copii, este bine să îţi schimbi locul de câteva ori.

– petrece acelaşi timp cu fiecare dintre ei, atât când te joci, când îl ajuţi la lecţii dar şi când petreci timpul la cumpărături pentru nevoile sau plăcerile lor. Ideal este ca toate activităţile să le petreceţi împreună, însă nu de fiecare dată este posibil acest lucru.

– activităţile extracurriculare trebuie să fie egal împărţite, atât ca timp cât şi ca plăcerea ce i-o produce copilului. Este evident că unul dintre copii se va supăra dacă va realiza că el nu poate să facă cursuri de înot de exemplu, dacă fratele lui este susţinut la o şcoală de arte.

 

noriel.ro