
Pe măsură ce trece timpul, din ce în ce mai mulţi părinţi au o problemă majoră, şi anume, copii lor nu mănâncă o cantitate suficientă de mancare. Ei chiar ajung să nu mai deschidă gura după ce au băgat un pic la “ghiozdănel”, un pic ce reprezintă mai puţin decât necesarul de mâncare pentru o creştere sănătoasă şi armonioasă.
În general copii cresc cel mai mult în perioada de la 12 la 18 ani. După această perioadă, creşterea se opreşte, copii devenind adulţi. Însă, de cele mai multe ori rata de creştere normală este afectată negativ datorită mai multor factori, prin urmare micuţii suferă de multe probleme gen: o greutate sub-standard şi malnutriţie.
Conform rapoartelor medicale, aproximativ 10% dintre copii în vârstă de 1-5 ani sunt subnutriţi. Dacă copilul are această problemă, cel mai important lucru este recunoaşterea motivelor ce stau în spatele subnutriţiei.
Recunoaşterea motivelor ce stau în spatele subnutriţiei.
Diferiţi factori stau în spatele luării în greutate insuficiente în timpul anilor de creştere. Câteodată vedem copii ale căror dezvoltări fizice sunt întârziate, decalate în timp. Muşchii gurii nu se formează cum trebuie şi capacitatea normală de a mesteca rămân nedezvoltate, au dureri după câteva mestecături în timp ce mănâncă. Ca şi rezultat încep să îşi piardă interesul asupra unor tipuri de mâncare. De multe ori părinţii nu reuşesc să îşi dea seama de aceste lucruri, punând slaba apetenţă asupra poftelor pentru altceva, şi, mulţumiţi că micuţii lor îşi umple stomăcelul nu mai caută răspunsuri sau nu îşi pun întrebări.În consecinţă, copii nu consumă o cantitate adecvată de calorii, grăsimi, carbohidraţi şi combinaţia benefică de proteine în dozaj cu substanţele nutritive.
În afară de acestea, alte motive stau la baza obiceiului alimentar nepotrivit al copilului. Unele din acestea sunt: dereglările comportamentale, lipsa mâncării nutritive, problemele sociale şi financiare de acasă sau lipsa educaţiei părinţilor în ceea ce priveşte masa în familie.
Tratamentul subnutriției
Tratamentul trebuie să înceapă cât mai curând posibil, în caz contrar copilul va suferi de diferite forme de boli în viitor. Nu este suficient să pompaţi în copilul dvs. diferite vitamine ce le găsiţi pe piaţă, în reclame sau din auzite, fiecare corp şi individ are nevoie de o doză specifică de adjuvante.
Câteva sfaturi privind hrănirea copilului
Scăderea poftei de mancare, luarea în greutate a prea puţine kilograme, starea de subnutriţie, sunt unele dintre cele mai importante şi problematice activităţi ale părinţilor, ai căror copii suferă de lipsa apetitului, prin urmare vă recomandăm câteva sfaturi ce pot ajute părinţii şi copii ce se confruntă cu asemenea probleme şi în timp pot să crească greutatea micuţilor şi de asemenea să le dezvolte interesul către mâncarea suficientă şi sănătoasă:
1. Consultaţi un pediatru şi apoi un nutriţionist
În cazul în care observaţi că micuţul îşi pierde interesul pentru mâncare şi renunţă după 3 sau 4 înghiţituri, este obligatorie consultarea unui pediatru bun, acesta fiind singurul în măsură să stabilească dacă copilul dvs. are nevoie de asistenţă medicală sau nu. Dacă copilul suferă de probleme fizice, doctorul poate începe tratamentul imediat. Mai mult decât atât, doctorul vă poate pune la dispoziţie o dietă sau un grafic ce trebuie implementat în alimentaţia micuţului.
2. Sport şi activităţi fizice
Puteţi încerca şi prin începerea unor sporturi sau activităţi fizice ce pot ajuta copilul dvs. să scape de problema lipsei de mâncare. Binenţeles, pentru anumite tipuri de activităţi este necesară recomandării doctorului. Inspiraţi-l să ia parte şi înscrieţi-l la diverse activităţi fizice (yoga, lecţii de înot, tenis, atletism) În acest fel se vor bucura de exerciţiile şi posibilităţile ce li se oferă, şi ca şi consecinţă, pe măsură ce vor depune efort vor simţi nevoia şi pofta de mâncare.
3 Sănătate şi diversificare
Oferiţi-i copilului dvs. o mâncare sănătoasă şi diversificată, acordaţi atenţie deosebită şi adăugaţi în meniu mâncare bogată în calorii şi nutrienţi, sub forma iaurturilor, nucilor şi seminţelor, cereale integrale, peşte, carne, ouă, portocale, unt de arahide, fasole, etc. Aceste mâncăruri au cele mai multe substanţe nutritive pe calorie.
4. Mese fixe şi suficiente
Trebuie să încercaţi de asemenea să evaluaţi obiceiul copilului în ce priveşte mâncatul. Acordaţi atenţie sporită ca micuţul să beneficieze de cel puţin 3 mese complete plus 2 reprize de mâncăruri uşoare pe zi. Mesele trebuie să aibă loc în bucătărie, la masă cu întreaga familie, şi la ore regulate ale zilei. Nu învăţaţi copilul să mănânce în timp ce se joacă sau în faţa televizorului, chiar dacă pare că l-aţi păcălit şi fără să îşi dea seama mai introduce o linguriţă în guriţă, lipsa conştientizării a faptului că mănâncă va duce la lipsa conştientizării a faptului că îi este foame sau că trebuie să mănânce.
5. O atmosferă pozitivă în timpul mesei
Trebuie să creaţi o atmosferă bună şi sănătoasă în timpul mesei, astfel încât copii să devina interesaţi de obiceiul de a mânca. Puteţi să schimbaţi locul copilului la masă ca să nu se plictisească de locu-i statornic în fiecare zi. Evitaţi certurile cu copilul despre mâncare şi nu îl presaţi dacă acesta nu a mâncat suficient.
6. Varietatea mâncării
Creaţi o masă variată de-a lungul zilelor. De regulă copiii devin plictisiţi de acelaşi fel de mâncare ce li se serveşte zilnic la masă, drept urmare îşi vor pierde interesul faţă de aceasta. Trebuie să gătiţi un meniu interesant, variat astfel încât să îl încurajaţi să vină la bucătărie. Oferiţi-i o varietate de mâncare ce este atât colorată cât şi nutritivă. Puteţi încerca noi reţete, îmbunătăţi gustul felurilor de mâncare.
7. Integraţi-l în procesul de gătit
De multe ori, gătitul privit ca o joacă poate atrage copilul dvs. către mâncare. Propuneţi-i să ia parte la gătitul mâncării, mare atenţie la ustensile, daţi-i anumite sarcini simple ce nu implică riscuri: să amestece salata, să spele legumele, să orneze farfuria cu aperitive, să aştearnă masa, etc. Faptul că v-a ajutat şi că s-a simţit bine ajutându-vă la preparatul mâncării, îi va mări interesul pentru creaţia la care a luat parte.
8. Să bea apă!
Daţi-i copilului dvs. suficientă apă de băut. Apa de băut este cea mai importantă pentru copii. Ei au nevoie de a bea cel puţin 4-6 pahare mari de apă în fiecare zi. Încurajaţi-l şi observaţi-l să facă acest lucru
9. Acordaţi-i suficient timp de odihnă.
Odihna este un alt lucru foarte important la copii, verificaţi dacă doarme şi dacă se odihneşte suficient. Conform studiilor din medicină, corpul copilului creşte cel mai mult în perioada în care se odihneşte, prin urmare odihna adecvată va influenţa pozitiv rata de creştere a copilului.
10. Daţi-i băuturi sănătoase.
Câteodată copiilor nu le place un fel / tip de mâncare. Trebuie să aflaţi ce mâncare nu îi place copilului dvs şi să evitaţi să i-o introduceţi în meniu, însă, obligatoriu va trebui să găsiţi substituienţi sub formă de băuturi pentru copii ce conţin nutrienţii ce nu îi introduce în corp sub formă de mâncare. De exemplu, multor copii nu le place laptele sau produsele din lapte, însă astăzi, diferite tipuri de băuturi sănătoase şi aromate se găsesc pe piaţă ce conţin aceleaşi substanţe nutritive. Puteţi încerca aceste băuturi în locul laptelor şi produselor din lapte ce pot suplini laptele, iar copilului dvs. îi vor plăcea aceste arome tentate din băuturi şi îl vor ajuta să crească sănătos.