(II) Ghid turistic Emotional Siena. Daurita Siena – II. Siena e o imbinare de vechi si nou. Centrul istoric al orasului Siena este plin de cladiri medievale inca locuite. Majoritatea sunt din caramida, unele sunt din piatra, dar se poate intampla si ca proprietarului sa nu ii mai ajunga banii de „lavabila” si sa foloseasca piatra la fatada dinspre strada principala a orasului si caramida la zidurile care dau la stradutele laterale.

Ghid de calatorie Siena Italia - Emotional Siena

Ghid de calatorie Siena Italia – Emotional Siena

depurtat.ro

Suflul tanar il asigura studentii la Universitatea cu facultati raspandite peste tot, in cladiri moderne in afara zidurilor sau in cladiri vechi in centrul istoric. Vorbim de studenti italieni sau straini, pentru ca Universitatea din Siena (infiintata in anul 1240) are o ramura dedicata studentilor straini – Università per Stranieri. Plus copiii si adolescentii ce repeta (in zile si la ore stabilite) in contrada careia ii apartin prin nastere manuirea steagului si batutul tobei, abilitati pe care le vor folosi in zilele de Palio.

La o contrada nu poti sa aderi, ca la un partid. In contrada te nasti (sau acolo s-au nascut parintii tai), si dupa ce esti botezat in biserica din cartier primesti un al doilea „botez” la fantana contradei.

Contrada are un nume, un insemn heraldic, un capitan si un „staret” care iau decizii privind participarea la Il Palio si se ocupa de chestiunile curente ale comunitatii, un muzeu ce poate fi vizitat cu programare prealabila, si un club unde vecinii vin sa socializeze indiferent de varsta. Cei aflati la a treia tinerete nu se simt exclusi, iar copiii desfasoara anumite activitati cu indrumarea si sub supravegherea adultilor. Toti simt apartenenta la contrada, cresc si sunt educati intr-un anumit spirit, si ar putea fi o explicatie pentru criminalitatea si incidenta consumului de droguri mai reduse in randul tinerilor din Siena.

Ghid Turistic Italia Emotional Siena

Ghid Turistic Italia Emotional Siena

Educatia tinerilor in spiritul respectarii valorilor trecutului face, cred, ca ei sa traiasca in simbioza cu orasul patriarhal. Nu am intalnit manifestari rebele, de bravada, oarecum tipice varstei, ori de cate ori am intalnit grupuri de tineri. Asta nu inseamna ca sangele latin nu le fierbe in vine, cand e vorba sa isi sustina calaretul la Palio.

Ghid Turistic: Mihaela Jianu Emotional Siena newexperiences[at]emotionalsiena.it

<<< (I) Ghid de calatorie Emotional Siena – Daurita Siena I

>>> (III) Ghid de calatorie Emotional Siena – Daurita Siena III

noriel.ro