Multi oameni cumpara uleiul de masline nu doar pentru ca este mai gustos dar si pentru ca aduce sanatate. Dar de ce merita sa stropesti salata cu putin ulei de masline extravirgin, in locul unui ulei obisnuit? Care sunt, mai precis, beneficiile uleiului de masline pentru sanatatea ta? Si de ce trebuie sa te feresti cand cumperi acest aliment?  Uleiul de masline extravirgin contribuie la scaderea nivelului de colesterol si la controlul nivelului de insulina in organism, are proprietati antiinflamatoare, previne degradarea celulelor, ajuta la protejarea pielii impotriva razelor ultraviolete, face bine la inima scazand semnificativ riscul unui atac de cord si alte afectiuni cardiace, contribuie la reducerea inflamatiilor, disfunctiilor endoteliale (probleme ale vaselor de sange), trombozelor, previne dezvoltarea aterosclerozei, previne riscul hipertensiunii, a atacului de cord, hiperlipidemiei iar mancarea prajita in ulei de masline nu duce la o crestere a riscurilor de afectiuni cardiace.

depurtat.ro

Cum se obtine uleiul de masline extravirgin? Uleiul de masline extravirgin se obţine din fructe prin procese fizice şi mecanice la rece (nu sunt admise temperaturi mai mari de 38 grade Celsius) care nu produc alterarea uleiului (nu este admis nici un proces de extracţie cu solvenţi sau procese de reesterificare sau amestecuri cu alte uleiuri).  Acest ulei se poate utiliza în stare crudă sau la prepararea termică a alimentelor, fiind rezistent la temperaturi înalte (punct de fum 190 de grade Celsius). Cu cât aciditatea uleiului de măsline este mai mică, cu atât rezistenţa la temperatură creşte. Uleiul de măsline virgin se clasifică la rândul lui în funcţie de aciditate (exprimată în grame de acid oleic la 100 g ulei).

 

Ce inseamna, mai precis, ca uleiul de masline “face bine la sanatate”?

 

Se spune des ca uleiul de masline este exact ce recomanda doctorul cardiolog fiind un lucru bine stiut ca uleiul de masline consumat intr-o cantitate rezonabila face bine la inima. Dincolo de vorbele din popor, acest lucru e verificat stiintific, dar nu se aplica la orice fel de ulei de acest fel, ci la uleiul de masline extravirgin – uleiul produs exclusiv prin metode mecanice, fara adaosuri sau alte substante chimice menite sa “ajute” la productia lui mai rapida si care respecta norme foarte precise de calitate.

Intre altele, un studiu publicat in 2013 de New England Journal of Medicine, citat de CNN.com, arata ca o dieta ce contine din belsug ulei de masline extravirgin scade semnificativ riscul unui atac de cord si alte afectiuni cardiace. Locuitorii din zona mediteraneeana unde maslinele “sunt la ele acasa”, au o speranta de viata mai ridicata in comparatie cu cele din America de Nord sau restul Europei. Tot in zona Mediteranei, riscul unor boli ale inimii, de hipertensiune sau atac de cord este mai scazut.

vezi topul magazinelor BIO din Romania

Aceeasi sursa arata ca tara cu cel mai mare consum de ulei de masline/persoana este Grecia – nu doar in zona Mediteranei, ci din intreaga lume: grecii consuma in medie 24 de litri de ulei de masline/persoana/an, comparativ cu 15 litri in cazul spaniolilor sau 13 litri in cazul italienilor.

 

Despre Uleiul de Masline Extravirgin

 

  • oamenii care consuma in mod regulat ulei de masline de calitate superioara este mult mai putin probabil sa sufere de boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune, atac de cord, hiperlipidemie (nivel ridicat al trigliceridelor si al colesterolului).
  • Consumul de alimente prajite in ulei de masline nu duce la o crestere a riscurilor de afectiuni cardiace
  • Consumul regulat de ulei de masline contribuie la reducerea inflamatiilor, disfunctiilor endoteliale (probleme ale vaselor de sange), trobozelor.
  • Uleiul de masline previne dezvoltarea aterosclerozei

Pe de alta parte, cercetarile au dovedit ca uleiul de masline extravirgin ajuta memoria si capacitatea de invatare: el are efecte benefice in privinta problemelor de acest tip asociate imbatranirii sau unor boli precum Alzheimer.

 

Ce face ca uleiul de masline extravirgin sa fie atat de sanatos pentru sanatate?

 

  • Intrucat ontine un tip de grasime sanatoasa – grasime mononesaturata, uleiul de masline extravirgin contribuie la scaderea nivelului de colesterol si la controlul nivelului de insulina in organism.
  • Uleiul de masline extravirgin include polifenoli, antioxidanti cu proprietati medicale deosebite: unii au proprietati antiinflamatoare, altii previn degradarea celulelor, iar cercetatorii analizeaza si efectele pe care astfel de compusi le au sau le-ar putea avea asupra sistemului osos, sistemului digestiv, memoriei sau in prevenirea cancerului.
  • In masline si in uleiul de masline extravirgin este prezenta in cantitate semnificativa vitamina E, care ajuta la protejarea pielii impotriva razelor ultraviolete.

 

De ce conteaza ca uleiul de masline sa fie extravirgin si sa fie ambalat si depozitat in anumite conditii?

 

Gandeste-te la sticla aceea de ulei de masline adusa de verisoara ca suvenir din Halkidiki. E transparenta, sa se vada mai bine si sa fie mai ademenitor continutul? Are eticheta “de luat ochii turistilor” si sunt sanse mari sa fi fost cumparata de la vreo taraba de suveniruri, pe strazile insorite ale unei statiuni elene? Atunci, nu te entuziasma prea tare de acest cadou – nu conteaza doar ca e “adus de la mama lui” din Grecia.

Toate proprietatile benefice pentru sanatate ale uleiului de masline tin de substante care exista doar in uleiul stors din fruct in conditii anume si conservat fara aditivi, in anumite recipiente. Aceste proprietati sunt specifice uleiului de masline extravirgin, nu in uleiul stors din resturi de masline sau “imbogatit” cu diverse alte substante.

Polifenolii din uleiul de masline se degradeaza in timp, ei avand rolul natural de a preveni degradarea maslinei pe masura ce fructul imbatraneste. Lumina si caldura deterioreaza uleiul de masline care, prin oxidare, isi schimba compozitia chimica, afectand antioxidantii si alte substante benefice pentru organism.

Acest lucru inseamna ca uleiul de masline extravirgin, pentru a-si pastra calitatea si proprietatile, trebuie pastrat in locuri racoroase, iar recipientele trebuie sa nu permita ca lumina sa intre in contact cu lichidul. Este ideal ca uleiul de masline extravirgin sa fie tinut fie in cutii metalice, fie in recipiente de sticla verde, bruna sau alte culori inchise, ce il protejeaza de lumina.

 

Deci NU CUMPARA uleiul de masline extravirgin ambalat in sticle transparente si nu il depozita in recipiente tinute in soare sau pe langa aragaz.

noriel.ro