Pregătirea pentru consultaţia medicală este o etapă foarte importantă, mai ales dacă vărsta pacientului nu este încă formată din două cifre. Cu sigurantă vă doriti să transformaţi această vizită într-o experientă nu doar eficientă, ci și plăcută — atât pentru părinti, pentru copil, dar si pentru medic. Chiar dacă pare o utopie. 

Vorbiți-i despre vizita la medicul pediatru

 

depurtat.ro

Încercaţi să pregătiţi terenul cu destul de mult timp inainte, pentru a evita surprizele neplăcute în momentul în care va trebui să faceţi efectiv acest lucru. Povestiţi-i din vreme că urmează să mergeţi la cabinet, de ce faceţi asta şi, în mare, explicaţi-i ce i se va intâmpla acolo; prichindelul se va obişnui cu ideea. Puteţi chiar să faceţi un drum la clinică înainte de ziua programării; va lua contact cu mediul specific (cu toată recuzita şi mirosurile aferente), o va cunoaşte pe asistentă, poate şi pe medic, care data viitoare îl vor intâmpina ca pe un prieten. Nu i se va intâmpla nimic dezagreabil, astfel încât la consultul propriu-zis va avea impresia că revine pe teren familiar, ca o vizita la cineva deja cunoscut.

Curajul este contagios

 

Adică nu-i arătaţi că sunteţi preocupat, ingrijorat sau că vă este frică. Nu-i povestiţi cum vă temeaţi de injecţii când eraţi copil, nu dă bine la imaginea de personaj model pe care trebuie să o cultive părinţii în ochii copilului. Sunteţi eroii lui, care nu se tem de nimic, ba chiar găsesc soluţii magice la orice necaz. Când mergeţi la doctor, rămâneţi calmi și nu arătaţi sub nicio formă agitaţie, teamă sau ingrijorare de faţă cu el, chiar dacă diagnosticul nu este tocmai optimist. Rezultatul va fi dezastruos: copilul îşi va pierde increderea ln medici şi, mai rău, nu va mai avea incredere nici in voi ca părinţi. Nu vă doriţi asta, nu?

Fără amenințări sau sperieturi

 

Să ridice mâna cine n-a auzit vreodată celebra replică maternă: „Nu eşti cuminte? Lasă că te duc eu la doctor să-ţi facă nişte injecţii să te cuminţeşti?. (Asta ca alternativă la „te dau la ţigani”, „te trimit in pâdure să te mănânce ursul”, „chem poliţistul”.) Doar că orice ameninţări sau opresiuni sunt cu douâ tăişuri. Copilul cedează de teamă, însă teama se transferă asupra unor personaje care n-au de-a face cu fapta respectivă, iar ostilitatea puştiului e ca şi asigurată. inainte de orice vizită la medic, fie că este vorba de un control de rutină sau de o operaţie, copilul trebuie să ştie absolut tot ce se va intampla pe parcursul intâlnirii cu personalul medical și să conştientizeze că intervenţia doctorului este absolut necesară. De asemenea este bine să-i vorbiţi copilului despre medici în general ca despre oameni a căror meserie este să salveze vieţile altor făpturi aşa cum şi el salvează mici animale sau insecte. Ideea e să ştie la ce sâ se aştepte şi sa înţeleagă că medicul nu este duşmanul, ci prietenul lui.

 

Recompensați-l

 

Să recunoaştem, cine nu se simte motivat de dovezile de apreciere primite in urma faptelor bune? De ce n-ar funcţiona şi in cazul actelor de vitejie, cum este invingerea fricii de medic? Însă nu doar promiteţi, ci chiar oferiţi. Dacă promisiunea nu are acoperire, adică e vorba de o recompensă disproporţionat de mare, de scumpă sau inaccesbilă, copilul işi va pierde increderea. E ca in afaceri: nu blufaţi, altminteri a doua oară va fi aproape imposibil să-i mai convingeţi sa meargă la medic.

 

Îmbrăcați-l cu haine ușor de dat jos

 

Din momentul în care a intrat in cabinetul mediculuii până când este efectiv consultat ar fi ideal să nu treacă foarte mult timp pentru ca cel mic să nu vadă toate seringile și celelalte instrumente din cabinet, să-şi amintească experienţe anterioare și să înceapă să plângă. Poate plânge și dacă asistă la manifestările altor copii, prin simpatie. Scurtaţi aşadar timpul în măsura in care depinde de dumneavoastră. Este bine să-l îmbrăcaţi cu hăinuţe practice care se prind în capse intre picioare sau pe umeri astfel incât să nu necesite un efort prea mare la dezbrăcare nici din partea voastră, nici din partea lui. Chiar dacă este mai mare, spre 6-7 ani, regula este încă valabilă.

Nu uitați de acte

 

Interesaţi-vă din timp în legătură cu documentele necesare consultului, păstraţi-le la indemână intr-un dosar impreună cu fişa de vaccinări. În acest mod nu riscaţi să le uitaţi acasă în agitaţia plecării faceţi cale intoarsă după ce deja veţi fi aşteptat o mulţime la uşa cabinetului.

Faceți bagajul

 

Vizita la medic nu se desfăşoară aproape niciodată fix după ceas. Pot apărea destule situaţii neprevăzute, cărora trebuie să le faceţi faţă. S-ar putea ca medicul să nu vă poată primi imediat cum ajungeţi şi să mai fie nevoie să aşteptaţi. Sau să vă trimită către alte cabinete sau laboratoare. Nu uitaţi să luaţi în bagaj scutece, şerveţele umede, haine de schimb, o păturică, apă ş neapărat ceva de ronţăit. Iar pentru copiii mai mari, jucărie sau cărticele.

 

Igiena este obligatorie

 

Bacteriile sunt peste tot, microbii pândesc, virușii abia așteaptă noi clienți. Da, chiar și în cabinetul medicului pediatru. Desigur că l-ați spălat temeinic pe cel mic înainte de vizita la medic, asta ține de bun simț, etichetă și protocol – doar și dumneavoastră mergeți la consult după duș și cu cea mai buna lenjerie. Dar țineți cont că micuțul vine în contact cu suprafețe deja atinse de alți pacienți, cu posibile afecțiuni contagioase. Să aveți la îndemână un gel antibacterian și un pachet de șervețele umede; în acest caz, măsurile de igienă nu sunt excesive, ci absolut recomandabile.

noriel.ro