
Bebe e pe primul loc în topul grijilor tale, ştim asta, dar nu te neglija nici pe tine. Dacă ai vreun disconfort în zona epiziotomiei (dacă ai născut normal) sau în zona operaţiei de cezariană, cere-i medicului un remediu. De fiecare dată după ce faci duş, unge-te cu ulei de măsline pe corp, căci reface elasticitatea pielii.
Măcar la început, dormi de fiecare dată când doarme şi micuţul. Faptul că îl alăptezi şi că te trezeşti de multe ori pe noapte îţi consumă o mare parte din energie şi ai nevoie de odihnă.
Ce este lăuzia?
Organismul are nevoie de şase săptămâni ca să îşi revină în urma sarcinii şi naşterii, iar această perioadă poartă numele de lăuzie. Specialiştii o împart în trei etape: lăuzia imediată (primele patru ore după naştere), lăuzia propriu-zisă (perioada care începe după patru ore de la naştere şi se continuă până la zece zile) şi lăuzia îndepărtată (după primele zece zile şi până la finalul celor şase săptămâni). Este o perioadă destul de grea pentru mamă, care trebuie să se adapteze la viaţa cu noul membru al familiei şi care, în acelaşi timp, are de „înfruntat” modificările prin care trece, din nou, corpul ei. În aceste săptămâni colul şi perineul, care au fost foarte destinse în timpul sarcinii şi al naşterii, încep să revină la normal. Crăpăturile şi plezniturile se cicatrizează pe parcursul primei săptămâni, la fel şi epiziotomia. Uterul se micşorează, şi odată cu el se reface şi colul uterin, care a fost deschis complet în timpul naşterii. Acum se instalează şi lactaţia, iar sânii încep să fie foarte „solicitaţi” şi necesită o îngrijire şi o atenţie deosebită.
Refacerea organismului după naştere
Adaptează-ţi dieta
E bine să consumi alimente uşoare şi multe fructe şi legume, pentru că tendinţa de constipaţie este mai accentuată acum chiar şi faţă de lunile de sarcină. Ar trebui să ai scaun în fiecare zi, şi dacă observi că apar probleme, medicul ţi-ar putea prescrie nişte laxative uşoare. În primele zile după naştere şi urinarea poate fi mai grea, în principal pentru că tonusul muscular este scăzut. Exerciţiile Kegel, sunt bune şi pentru a stimula refacerea mai rapidă a zonei, aşa că nu mai sta pe gânduri şi “antrenează-te” în fiecare zi.
Exerciţiile Kegel
Pe vremuri, lăuzelor li se interzicea efortul fizic de orice fel şi odihna la pat era literă de lege. Lucrurile s-au mai schimbat, dar asta nu înseamnă că în aceste şase săptămâni „sensibile” ai voie să muţi munţii din loc. E valabilă în continuare recomandarea de a face efort fizic cu moderaţie, drept pentru care, dacă te simţi slăbită, poţi refuza o vreme inclusiv vizitele prietenilor.
Contractă muşchii bazei pelviene şi menţine-i astfel timp de trei până la cinci secunde. Apoi relaxează-i complet. Respiră şi plasează o mână pe abdomen în timpul următoarei contracţii, ca să te asiguri că este relaxată. Fă contracţii puternice şi lungi, de până la zece secunde. La început repetă acest exerciţiu de cincisprezece ori, ajungând cu timpul la o sută.
Le poţi realiza dimineaţa, chiar înainte de a te ridica din pat, dar le poţi repeta oricând în timpul zilei, chiar şi în maşină sau la serviciu. Este simplu să începi mai întâi prin a realiza mişcări scurte şi uşoare. Asta înseamnă mai mult decât nimic, însă pentru întărirea musculaturii pelviene, este mult mai eficientă o suită în forţă, în primele zile realizează 20 de contracţii, câte una în fiecare secundă sau chiar mai rapid, în două serii, de două ori pe zi. Apoi creşte numărul contracţiilor la 75 şi atunci când reuşeşti să le realizezi fără efort poţi începe să exersezi contracţii mai lungi, care durează trei secunde, nu una.
Aceşti muşchi sunt importanţi în sănătatea urinară şi a tubului digestiv. Tehnicile de întărire a musculaturii sexuale au şi efecte de reîntinerire. Practicarea perseverentă a acestor exerciţii are urmări benefice în cazu- riLe de vaginită, cistită, incontinenţă urinară, constipaţie, sterilitate, frigiditate (dificultăţi în atingerea orgasmului). Pe Lângă aceste efecte fiziologice apar şi o serie de rezultate în plan psihic: senzualitate mult amplificată, încredere în sine, capacitate mărită de a simţi şi dărui plăcerea în timp ce facem dragoste.
Înarmează-te cu răbdare
Instalarea lactaţiei şi reglarea producţiei de lapte matern pot fi un proces destul de chinuitor, mai ales dacă eşti obosită sau stresată. Aşteaptă să se instaleze în mod natural şi bea o cană-două de ceai din chi- men, anason sau fenicul. Men- ţine-ţi mameloanele curate, iar dacă îţi apar răni, verifică dacă micuţul prinde întregul mamelon cu guriţa. E bine să porţi acum sutiene speciale şi să foloseşti din timp creme pentru mameloane, dacă simţi vreun disconfort când pui copilul la sân. Dacă ai prea mult lapte, nu te mulge cu mâinile pentru că vei traumatiza ţesutul şi rişti să modifici, în timp, forma sânului. Plus că astfel creşti riscul de apariţie a infecţiilor.