Dermatita de contact re­prezintă o lezare a tegu­mentului cauzată de con­tactul cu o substanţă agresoare. În funcţie de reacţia pielii, se disting două tipuri de dermatită de con­tact: iritantă şi alergică. În primul caz, avem de-a face cu o reacţie neinflamatorie, determinată de expunerea la orice substanţă chimică în concentraţie crescută care poate afecta integritatea pielii, împreună cu anumiţi fac­tori favorizanţi şi anume: durata de expunere, sensibilitatea pielii, căldura şi umiditatea. Chiar şi apa poate fi un astfel de factor, mai ales dacă este dură. În cel de-al doilea caz, este implicat sistemul imunitar, pielea reacţionând la un alergen la care a fost sensibilizată. Acest tip de dermatită de contact se mai cheamă şi atopică. Substanţele care o provoacă provin, în general, din produsele de îngrijire, deter­genţi de rufe, parfumuri, anumite metale, nichel, cauciuc, adezivi.

 

depurtat.ro

Se estimează că doi din zece copii suferă de această formă de der­matită de contact, cei mai expuşi fiind micuţii cu teren atopic (pre­dispoziţie genetică la alergii). Mai exact, copiii care au unul sau am­bii părinţi cu alergii se confruntă cu un risc de până la 50% mai mare de a dezvolta dermatită şi cu unul de până la 80%, atunci când în familie există peste trei per­soane cu alergii.

 

Semnele caracteristice ale dermatitei de contact

 

Poţi şti că puiul tău are dermatită de contact dacă i-au apărut pe corp zone de rash (înroşire) pru­riginoase şi calde. La sugari şi copiii mici, acestea sunt localizate, de regulă, la nivelul feţei, mâinilor, coatelor, genunchilor sau tălpilor. Pielea este uscată şi îngroşată, iar scărpinarea este greu de con­solat şi este deseori inconştientă, devenind un obicei. Principalul risc în cazul dermatitei de con­tact îl reprezintă complicaţiile, precum infecţiile cu streptococi stafilococi, care, netratate, pot duce la infecţii stafilococice pulmonare, la osteomielită, in­suficienţă renală şi complicaţii cardiace.

Şi nisipul poate fi un factor agresor pentru pielea fină a copiilor, în cazul în care constaţi o astfel de problemă, scoate copilul imediat din nisip şi curăţă-i cu delicateţe zonele afectate. Cel mai indicat este duşul cu apă călduţă, fără săpun, eventual cu unul cu acţiune de dermocurăţare sau hipoalergenic, cu extracte vegetale antiseptice şi/sau calmante (muşeţel, arnică, gălbenele etc.).

 

Dermatita de contact la sugari

 

Dermatita de contact poate apărea la sugarul mic în urma aplicării pe piele a diverselor produse de îngrijire (creme, săpunuri, şampoane, pudre, parfumuri) ce conţin parabeni, tiomersal sau alte substanţe alergizante. De asemenea, spălarea rufelor cu anumiţi detergenti, dacă acestea nu sunt foarte bine limpezite, poate irita pielea copilului, mai ales atunci când acesta transpiră. Copiii cu febră sau ţinuţi înfofoliţi la temperatură mare se pot irita, apărând pe pielea acoperită erupţii formate din numeroase pete roşii (zona din jurul gâtului, pliurile coatelor sau în spatele genunchilor). Dermatita apare şi în zona fesieră, atunci când scutecul este pus foarte strâns şi copilul transpiră, pielea reacţionând la substanţele din transpiraţie şi la urina devenită prea acidă (de la consum mare de citrice şi carne). Acest tip de dermatită de contact se poate complica prin suprainfecţie cu bacterii sau ciuperci (micoze), inflamaţia accentuându-se, conducând la apariţia unor bube cu puroi sau scuame albicioase.

Tratamentul trebuie stabilit de medic în funcţie de aspectul clinic al copilului. Cel mai bine este să prevenim contactul cu substanţele favorizante, mai ales la un copil cu tenul alergic. Antialergicele locale (cremele) se pot asocia cu antialergeni generali, păstrând piele curată, spălată cu apă călduţă, fără săpun şampon sau şerveţele parfumate.

Sanosan Antiiritaţii cu Zinc pentru bebeluşi este o cremă de prevenire a iritaţiilor cu Panthenol, Avocado PTS şi oxid de zinc, o combinaţie din substanţe naturale ulei de măsline şi proteine din lapte ce calmează şi protejează pielea sensibilă şi iritată de scutece, menţine calitatea hidroactivă a pielii, revigorează mecanismul pielii, îngrijeste şi protejează şi nu conţine parabeni sau conservanţi.

Balsamul calmant anti iritatii Essential Care, este o alifie multifuncţională, ce ajută la îngrijirea iritaţiilor de scutec, a pielii uscate, inclusiv dermatita de scalp a sugarilor şi dermatita atopica. Poate fi folosită şi pentru masajul corpului şi este 100% organic, pură, cremoasă şi bogatăin unt de shea pentru a proteja pielea bebelusului de umezeală şi iritaţii. Museţelul bioactiv este adăugat pentru a calma şi alina pielea cu iritaţii minore. Poate fi cumpărat de aici: balsam calmant antiiritaţii.

Crema BIO pentru iritaţiile scutecului de la Eco Cosmetics cu extract de rodie si cătină albă, este o cremă anti iritaţii, 100% naturală, fabricata doar din ingrediente certificate Ecocert ca aparţinând agriculturii ecologice. Este o cremă pentru eritem fesier deosebit de eficientă şi de economică! Protejaţi zona sensibilă a scutecului, folosind aceasta cremă cu extract din plante pure şi uleiuri din plante cultivate organic: uleiul de măsline combinat cu cel de cocos şi jojoba protejează împotriva deshidratării; uleiul din cătină albă calmează pielea şi reduce iritaţia şi roşeala; extractul de rodie şi frunze de cătină oferă hidratare intensă şi reglează funcţiile epidermei. Este uşor parfumată cu uleiuri esenţiale naturale. Se poate comanda online de la napati.

 

Tratamentul dermatitei de contact

 

Dermatita de contact n-are o evoluţie constantă. Ea se mani­festă în pusee, ameliorându-se sau dispărând în timp. Potrivit specialiştilor în domeniu, pe par­cursul copilăriei, afecţiunea se va ameliora sau chiar va dispărea (95% dintre copii scapă de ea până la pubertate). În ceea ce priveşte tratamentul, acesta constă, în primul rând, în evitarea agentului agresor. În scopul indentificării lui, se pot face analize de sânge complexe şi se prelevă probe din leziuni. Pentru a calma mâncărimea şi a restaura filmul hidrolipidic al pielii, poţi aplica un gel sau o cremă intens hidratantă, pe bază de Aloe Vera. Planta are proprietăţi excepţionale antiinflamatorii şi antimicrobiene, fiind considerată un prim remediu în afecţiunile pielii. Ar fi extraordinar dacă ai reuşi să faci rost de câteva frunze proaspete, pentru a profita din plin de călităţile ei curative. De asemenea, i-ai face un bine imens dacă i-ai pulveriza pe leziuni un pic de apă termală. Pură din punct de vedere bacteriologic aceasta are un conţinut scăzut săruri minerale, fiind deosebit de bogată în oligoelemente şi siliciu ceea ce o recomandă pentru tratarea diferitelor probleme dermatologice.

 

Focus pe igienă

 

Pentru că este foarte sensibilă, pielea copiilor este mult mai vulnera­bilă în faţa agresiunii agenţilor chimici cu care intră în contact direct. Vorbim aici de săpunuri, şampoane, spumante de baie, loţiuni, creme. Deşi create special pentru copii, acestea reprezintă adesea cocktailuri de substanţe chimice periculoase, care pot provoca o reacţie de apărare din partea sistemului imunitar. O reacţie oarecum binevenită, întrucât, prin prisma simptomelor atopice, forţează evitarea unor compuşi toxici, care în cazul majorităţii copiilor îşi duc ofensiva în linişte, zdruncinându-le încet, dar sigur, sănătatea. Chiar şi hăinuţele sau lenjeriile de pat pot fi un pericol. Bumbacul convenţional, din care sunt fabricate majoritatea acestor articole, este a doua cea mai tratată cultură cu pesticide din lume! Dar nu orice fel de pesticide, ci unele clasificate de US Environmental Agency drept cele mai nocive. În plus, pentru a le da culoarea şi aspectul final, fabricanţii le tratează cu metale grele şi alte substanţe toxice.

noriel.ro