Dar de ce fasolea a fost atât de importantă? Acum ştim că boabele de fasole sunt împachetate cu o fibră solubilă, ce ajută la reducerea LDL – ului şi a presiunii sângelui. Aceeaşi fibră ajută de asemenea la blocarea acumulării de zahăr în sânge, şi de asemenea a fost demonstrat că poate reduce nevoia de insulină a celor ce suferă de diabet.

Astăzi sunt pentru noi foarte importante, însă în acele timpuri erau şi mai importante. Boabele de fasole sunt o excelentă sursă de proteine, conţinând vitamina C, fier şi având efecte dietetice.

depurtat.ro

Boabele de fasole erau de asemenea şi foarte uşor de cultivat şi putea fi transformată în piure, supă sau chiar un tip de pâine de calitate inferioară. Un alt avantaj era că puteau fi uşor de uscat şi de păstrat pentru vremuri mai grele.

Cei ce studiau în vremurile Biblice, au menţionat că în acea perioadă existau culturi mari de fasole, deoarece boabele erau foarte mult cultivate în ţări din estul Mării Mediterane. Să ştie de asemenea că au fost un aliment foarte celebru şi în Egipt. Spre deosebire de acele timpuri, în ziua de azi există o varietate largă de boabe de fasole – roşii, albe, negre, în formă de rinichi, linte, melc, boabe de fasole de apă, din unt. Toate oferă aceleaşi efecte benefice minunate.

Boabele de fasole ajută la scăderea presiunii sângelui şi reduce colesterolul „rău”, care a fost desemnat de cercetători recent cauza a multor boli de inimă – o raritate cu câteva secole în urmă.

Boabele de fasole conţin de asemenea substanţe ce inhibă dezvoltarea cancerului şi ţin sub control insulina si nivelul zahărului în sânge, toate atât de vitale diabeticilor. De asemenea fasolea previne constipaţia. Ea poate opri dezvoltarea hemoroizilor şi a altor probleme adânci sau le poate vindeca dacă sunt deja produse.

În vremurile antice, boabele de fasole şi usturoiul erau de obicei fierte împreună, formând un medicament folosit împotriva tusei, ce oprea chiar şi cea mai puternică şi încăpăţânată tuse.

 

Nici chiar boabele de fasole în conservă nu îşi pierd toate efectele terapeutice, în urma procesării lor. Un studiu a demonstrat că o cutie de carne de porc cu fasole poate reduce nivelul colesterolului cu o medie de 12%. Dar aveţi grijă, deoarece majoritatea conservelor au şi foarte multă sare.

 

Efectele pozitive ale boabelor de fasole

  • Conţin cantităţi mari de proteine naturale
  • O cutie conţine 6-7 grame de fibre valoroase pentru sănătatea noastră
  • Au foarte puţine grăsimi, iar colesterol deloc
  • Conţin mult potasiu, fier, tiamină şi puţin sodiu şi amidon
  • Doar o singură cutie conţine aproximativ 12 grame de carbohidraţi complecşi

Toate acestea transformă boabele de fasole într-o sursă excelentă de energie.

Oamenii de ştiinţă spun că în timpul procesului digestiv, substanţele chimice naturale ce le conţin boabele de fasole, precum şi alte plante sunt eliberate. Ele încetinesc capacitatea ficatului de producere a colesterolului periculos LDL. Mai mult de atât, tot aceste substanţe străbat sistemul nostru cardiovascular, ajutând la curăţarea LDL – ului, ce poate cauza probleme arterelor.

Cel puţin un singur cercetător, Dr James Anderson de la Universitatea din Kentuckz, este atât de convins de puterea boabelor de fasole, încât el recomanda minim o cutie de fasole gatită pe zi, pentru prevenirea bolilor de inimă. El spune că şi oamenii de vârstă medie ce includ în alimentaţia lor fasolea, îşi pot reduce semnificativ nivelul colesterolului cu până la 19%.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Minnesota a venit cu cele mai noi descoperiri.

Cel puţin trei participanţi cu un nivel al colesterolului mare şi periculos, ce a apelat la cura cu boabe de fasole, a surprins pe toate lumea prin înregistrarea unei scăderi a colesterolului de la 274 la 190.

Acelaşi proces digestiv ce eliberează substanţele din fasole ce luptă împotriva colesterolului, produce de asemenea şi toţi inhibitorii importanţi de proteaze, componente ale boabelor de fasole. Inhibitorii de proteaze sunt foarte eficienţi pentru blocarea formării cancerului la colon şi la sân.

Cercetările nu au fost finalizate încă, însă este posibil ca aceşti inhibitori să nu fie atât de eficienţi în cazul în care cancerul deja a apărut. Oricum, câţiva experţi cred că diviziunea celulelor canceroase poate scădea cu ajutorul boabelor de fasole.

Mancarica de fasoleNu trebuie să consumi fasole dimineaţa, la prânz şi seara pentru a beneficia de efectele pozitive ale acesteia. O farfurie de fasole gătită pe zi poate fi tot ce îţi trebuie.

Boabele de fasole de asemenea, au un loc fruntaş pe lista altor regulatori ai naturii. Nu numai că sunt eficiente pentru împiedicarea constipaţiei, dar consumate în mod regulat, ele aparent pot reduce riscul apariţiei cancerului de colon sau rectal, a tulburărilor intestinale şi a hemoroizilor.

Boabele de fasole sunt foarte bune şi pentru diabetici, datorită capacităţii lor de reglare a insulinei. Tipul de diabetici I pot reduce nevoia de insulină cu până la 38% printr-o dietă bogată în boabe de fasole. Tipul de diabetici II, au reuşit printr-o astfel de cură să oprească definitiv necesitatea insulinei, potrivit aceluiaşi studiu.

Sunteţi îngrijoraţi din cauza gazelor? O soluţie simplă constă în acordarea unei perioade de timp organismului pentru a se obişnui. Sau le puteţi umezi seara sau le puteţi spăla cu apa fierbinte, le lăsaţi câteva ore aşa, iar apoi le puteţi găti în apă proaspătă.

noriel.ro