Separi albuşurile de gălbenuşuri. Baţi albuşurile spumă tare, apoi adaugi zahărul şi baţi în continuare până se dizolvă. În bezeaua obţinută, încorporezi pe rând, amestecând de jos în sus, gălbenuşurile şi făina cernută împreună cu praful de copt şi cacaua.
Ungi cu margarină şi tapetezi cu hârtie de copt baza unei forme detaşabile de tort. Torni compoziţia, o netezeşti şi coci blatul la foc mijlociu, timp de 25-30 de minute.
Pui gelatina la înmuiat în 100 ml apă rece, iar după 10 minute o dizolvi la bain- marie. Mixezi brânza cu iaurtul, zahărul pudră şi esenţa de vanilie, apoi torni în fir subţire gelatina călduţă. Baţi frişca. Opreşti pentru decor 6 jeleuri şi un sfert din frişcă. Pui apoi în cremă restul de frişcă şi jeleuri tăiate mărunt.
Tai blatul în 3 foi orizontale. Pe măsură ce asamblezi tortul, le însiropezi cu compot de mandarine. Pe un platou aşezi primul blat, iar în jurul lui montezi inelul formei detaşabile, întinzi un strat de cremă şi presari 1/2 din jeleuri şi caise tăiate cubuleţe. Procedezi la fel cu al doilea blat. Acoperi cu al treilea şi presezi uşor tortul. Îl dai la rece pentru 2 ore.
Îndepărtezi inelul formei şi îmbraci tortul în frişca rămasă. Decorezi marginile cu 50 g ciocolată rasă.
Cu ajutorul unui cornet confecţionat din hârtie de copt, torni deasupra fire delicate de ciocolată topită la bain-marie. Tot cu ajutorul cornetului desenezi pe o hârtie de copt antenele fluturaşilor, iar când s-au întărit, le desprinzi cu grijă. Aşezi în formă de fluturi jumătăţi de jeleuri.
Completezi decorul cu arahide. Se păstrează la rece încă o oră și Poftă bună!
Ingrediente pentru blat
- 8 ouă, câte 8 linguri zahăr şi făină, 1 lingură cacao, 1/2 plic praf de copt, 1 lingură margarină şi hârtie de copt pentru formă;
Ingrediente pentru cremă şi decor
- 700 ml frişcă lichidă, 200 g brânză dulce, 250 g iaurt cu fructe, 2 plicuri gelatină, 4 linguri zahăr pudră, 2 linguriţe esenţă de vanilie, 100 g jeleuri de lămâie şi portocală, 7 caise confiate, 100 ml sirop din compot de mandarine, 100 g ciocolată, câteva arahide