Se pot obţine pateuri gustoase din griş fiert, morcov crud, sau fiert, ţelină crudă, soia fiartă sau făină de soia, fasole albă fiartă, mazăre, conopidă fiartă, etc.
Pateu (icre) de griş
1/2 kg apă, 7-8 linguri cu vârf de griş, puţin mălai, 1 lămâie, sare, 100-150 ml ulei, 1 ceapă mică.
Se pune la fiert apa şi când s-a încălzit puţin se pune grişul câte puţin sub formă de ploaie. Se adaugă mălaiul. Se amestecă mereu cu o lingură de lemn, ca să nu se facă cocoloaşe.
Se mai lasă puţin, apoi se dă la o parte de pe foc, atunci când pateul începe să fiarbă în clocot sărind că păsatul. (Dacă este nevoie se mai poate adăuga 1-2 linguri griş). în timpul răcirii se amestecă cu o lingură de lemn pentru a nu se forma crustă deasupra.
După ce s-a răcit se adaugă ulei, sare şi zeamă de lămâie. La sfârşit se adaugă ceapa tocată foarte fin şi se potriveşte după gust de sare şi zeamă de lămâie.
Mălaiul se pune pentru culoare. Se poate prepara şi cu maioneză de soia.
Se fierbe soia boabe în care se pot adăuga câteva zarzavaturi: morcov, ţelină, ceapă. Când boabele s-au înmuiat se scurge apa şi se lasă să se răcească. Se dă prin maşina de tocat sau prin mixer. Se adaugă ulei, sare, lămâie, usturoi, sau pentru cei care nu suportă usturoiul, se poate condimenta cu mărar, oregan sau cimbru.
Pateu de soia II
Din făină de soia se poate obţine un pateu asemănător. Se fierbe făina, ca şi grişul de la reţeta pateului de griş. Se adaugă ulei, sare, lămâie şi condimente după gust.
Pateu din fasole albă
Se fierbe fasolea, se strecoară şi se dă prin maşina de tocat sau prin mixer (sau în blender). După ce s-a răcit se curăţă ceapă (2-3 bucăţi) şi se rade cu ajutorul unei răzători de plastic, amestecându-se mereu. Se adaugă ulei, zeamă de lămâie şi sare.
Pateu de morcov (crud şi fiert)
Morcovul crud, se curăţă, se spală şi se rade pe răzătoarea măruntă. Iese mai fin dacă îl punem în blender cu zeamă de lămâie, puţin usturoi, sare şi ulei.
În acelaşi mod se poate prepara un pateu din morcov fiert. Acesta se poate da prin maşina de tocat carne, sau în blender, la care se adaugă, ca şi la pateul din morcov crud, ulei, lămâie, sare, diferite condimente şi usturoi. Poate fi combinat cu cartof fiert.
Pateu din ţelină crudă
Ţelina se curăţă, se spală şi se rade mărunt. Dacă o daţi prin blender, pateul va fi mai fin. Amestecaţi cu ulei, lămâie şi sare, usturoi. Puteţi folosi maioneză de soia.
Nu uitaţi: Ţelina conţine vitaminele A, B, C, minerale şi metaloizi: magneziu, mangan, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, calciu, fosfor etc. Este indicată în cure intensive pentru combaterea şi ameliorarea reumatismului.
Pateu din conopidă
Dacă aveţi conopidă la congelator, dezgheţaţi-o şi fierbeţi-o (dacă nu a fost fiartă suficient). Lăsaţi să se răcească apoi adăugaţi ulei, sare, ceapă crudă tăiată mărunt.
Dacă preferaţi, puteţi prepara pateul şi cu maioneză de soia. De asemeni o variantă ar fi să-i adăugaţi şi griş fiert (aproximativ o treime faţă de cantitatea de conopidă).
Pateu de mazăre uscată
Se fierbe mazărea şi se lasă să se răcească. Se dau boabele prin maşina de tocat sau prin blender. Se adaugă maioneză de soia, usturoi, sau ceapă tocată fin.
Dacă nu folosiţi maioneză de soia, adăugaţi doar ulei, sare şi lămâie. La pateurile de ţelină, morcov, mazăre, conopidă se poate adăuga maioneză de soia.
Pateu de spanac
Spanacul se fierbe în apă cu puţină sare. Se dă prin mixer sau se pasează foarte bine. Separat se căleşte o ceapă, peste care se pune spanacul. Se face un sos cu o lingură de făină, puţină apă şi ulei, se pune peste celelalte ingrediente şi se mai dau câteva clocote