Știai că și eu, chiar dacă sunt micuț, sunt afectat de stres? Majoritatea celor mari cred că doar adulții și adolescenții cu problemele lor sunt stresați, dar puneți-vă în locul meu! Sunt mic, abia mă pot exprima, nu numai că nu înțeleg cum funcționează lumea sau cum gândesc oamenii, dar nici măcar nu am control asupra puținelor lucruri pe care le știu incluzându-mă aici și pe mine! Asta este foarte stresant, și chiar am nevoie de ajutorul tău.

Ajută-mă să înțeleg obiceiurile zilnice, mi-ar plăcea să știu ce se va întâmpla mâine, seara sau chiar peste o oră. Aș vrea să îmi comunici ce vom face astăzi, chiar dacă vom face același lucru ca și ieri. Tocmai de aceea pun aceleași și aceleași întrebări zi de zi, este modul meu de a încerca să înțeleg sau să am mai multe informații. Să nu fi frustrat că trebuie să îmi repeți, sunt atâtea lucruri ce trebuie să învăț clipă de clipă încât e posibil să uit anumite lucruri…

depurtat.ro

Anunță-mă de asemenea dacă se modifică ceva în rutina mea zilnică. Sunt îngrijorat atunci când nu știu ce se va întâmpla sau când nu știu ce trebuie să fac. Chiar mă ajută să îmi spui dimineața când mă trezesc ce vom face astăzi, și este bine să îmi reamintești din când în când pe parcursul zilei. Anunță-mă cu 10 minute înainte de a face o schimbare a planului zilnic, poate mă voi supăra pe moment însă mă pot adapta repede cu ajutorul tău și mai ales dacă ești calm. Dacă nu voi reuși asta știu că nu va fi vina ta cât timp ai încercat să îmi explici și să mă ajuți … schimbările câteodată sunt destul de greu de suportat de către copii.

Vorbește cu mine dacă mă supăr când schimbăm anumite planuri. Întreabă-mă ce mă supără și vei înțelege că câteodată nu vreau să mă opresc din ceea ce fac sau sunt îngrijorat de schimbări. Am nevoie de ajutorul tău să pot să transcriu sentimentele mele în cuvinte.

Ajută-mă să știu ce trebuie să fac atunci când îmi lipsești. Să fi departe de mine este destul de greu de suportat chiar dacă fac ceva amuzant sau sunt cu cineva drag. Câteodată mă ajută să îmi spui ce vom face împreună atunci când te vei întoarce, să îmi dai un obiect de-al tău care să mă facă să mă gândesc la tine sau chiar să îmi spui ce faci tu când îți este dor de mine fiind departe. Ești cea mai importantă persoană din viața mea și mă simt minunat când ești lângă mine.

Protejează-mă. Ai grijă la ceea ce pot auzi sau vedea. Lucrurile de adulți mă pot speria, îmi este greu să îmi dau seama ce este real și ce este minciună, cine este drept sau cine este necinstit. Iar dacă vă văd apoi supărați în preajma mea mă gândesc că am făcut ceva rău și mă sperie gândul că am făcut ceva fără să vreau …

Există chiar filme, desene animate, spectacole la televizor și jocuri pe calculator care mă pot speria. Tu ști cel mai bine înțelesul și mesajul acestora, cunoști temerile mele, când vezi că ceva mă supără, adu-mi aminte că lângă tine sunt în siguranță și ia-mă din acel loc dacă poți.

Ascultă-mă. Sunt atât de încântat de lucrurile noi ce le învăț încât ard de nerăbdare să îți arăt, să îți spun ca să te bucuri odată cu mine. Am mare încredere în tine și păstrez cele mai bune întâmplări și realizări pentru tine. De altfel tot la tine vin și cu cele mai importante întrebări și temeri… asta mă ajută să mă simt în siguranță. Arată-mi că pot să te întreb orice și că putem discuta despre orice și că mă vei înțelege, chiar dacă ceea ce îți spun te va supăra. Am nevoie de tine ca lumea să aibă sens, sunt prea mic și neajutorat să mă descurc singur.

Lucrurile noi pe care va trebui să le fac cu împreună cu alții, mi le poți explica înainte, le putem face împreună, mă vei ajuta astfel să fiu mai sigur pe mine aducându-mi aminte cu plăcere de ce m-ai învățat și voi ști exact ce trebuie să fac.

Știu că nu totdeauna stresul este negativ. De exemplu, să învăț anumite lucruri sau să termin ceea ce trebuie făcut poate fi stresant dar tu mă poți ajuta să iau o pauză să mă relaxez, să recapitulez, să înțeleg că este important să fac ceea ce trebuie (tocmai de aceea sunt stresat) și să o iau de la capăt mai puternic. Chiar dacă nu voi reuși în totalitate, sunt sigur că vei aprecia că am încercat. Stresul negativ însă, mă face să fiu speriat și îngrijorat pe dinăuntru, și cum mă voi duce la grădiniţă sau la școală să învăț cu aceste sentimente în gânduri și în inimă?

noriel.ro