Probabil ca v-ati trezit deja in mijlocul noptii pentru a gasi copilul fierbinte si transpirat. Fruntea copilasului vostru se simte fierbinte. Banuiti imediat o febra, dar nu sunteti siguri ce sa faceti in continuare. Ar trebui sa cautati termometrul? Sau sa sunati doctorul? La finele acestui articol veti avea multe raspunsuri la intrebarea cu care parintii s-au intalnit de multe ori in primii ani ai copilului: “Ce trebuie sa stii despre febra la copii si despre termometre”.

depurtat.ro

La copiii sanatosi, febra, de obicei, nu indica nimic serios. Cu toate ca poate fi infricosator, atunci cand temperatura copilului creste, febra nu produce niciun rau si poate fi de fapt un lucru bun – este de multe ori un mod al organismului de a lupta impotriva infectiilor. Nu toate tipurile de febra trebuie tratate. Cu toate acestea, febra foarte mare poate face un copil incomod si poate cauza probleme (cum ar fi deshidratarea). Iata mai multe despre febra, cum sa evaluati si sa tratati. Chiar si cu sfaturile de mai jos, recomandam sa tineti legatura tot timpul cu medicul copilului inca de la primele simptome.

 

 

FEBRA BEBELUSULUI

 

 

Febra se intampla atunci cand „termostatul” intern al organismului creste temperatura corpului peste nivelul sau normal. Acest termostat este gasit intr-o parte a creierului numita hipotalamus. Hipotalamusul stie care ar trebui sa fie temperatura corpului (de obicei in jurul a 37 ° C) si va trimite mesaje catre corp ca a ramana asa. Temperatura corpului oamenilor se schimba in general chiar si un pic in cursul zilei: este de obicei un pic mai mica dimineata si un pic mai mare seara. De asemenea temperatura poate varia cand copiii alearga, se joaca sau fac exercitii fizice. Cateodata, totusi, hipotalamusul va „reseta” organismul la o temperatura mai ridicata, ca raspuns la o infectie, boala, sau din alte cauze.

De ce apare febra? Cercetatorii cred ca marirea caldurii corpului este modul organismului de a lupta impotriva germenilor care cauzeaza infectii si de a face corpul un loc mai putin confortabil pentru ei.

 

 

CAUZELE FEBREI LA COPII

 

 

Este important sa ne amintim ca febra in sine nu este o boala – este, de obicei, un simptom al unei alte probleme. Febra are cateva cauze posibile:

 

Febra Cauza Infectia

 

Cele mai multe sunt cauzate de infectie sau alte boli. Febra ajuta organismul sa lupte cu infectiile prin stimularea mecanismelor de aparare naturale.

 

Febra cauza “prea imbracat”

 

Copiii, mai ales nou-nascutii, pot face febra febra daca sunt prea imbracati sau stau intr-un mediu foarte calduros, deoarece acestia nu-si regleaza temperatura corpului lor precum copiii mai mari. Cu toate acestea, pentru ca febra la nou-nascuti poate indica o infectie serioasa, chiar si copiii care sunt imbracati prea gros trebuie verificati de catre un medic in cazul in care acestia au febra.

 

FEBRA Cauza Imunizari si Dintisori

 

Bebelusii si copiii pot face uneori febra dupa vaccinare. *Desi cresterea dintisorilor poate provoca o usoara crestere a temperaturii corpului, este foarte posibil sa nu fie aceasta cauza in cazul in care temperatura copilasului este mai mare de 37,8 ° C.

Cand Febra este un semn de ceva serios

 

In trecut, medicii recomandau tratarea unei febre doar pe baza temperaturii. insa acum ei recomanda luarea in considerare atat a temperaturii cat si a starii generale a copilului. Copiii ale caror temperaturi sunt mai mici decat 38,9 ° C de multe ori nu au nevoie de medicamente, cu exceptia cazului in care nu se simt bine. Exista o singura exceptie importanta de la aceasta regula: Daca aveti un bebelus de 3 luni sau mai mic, cu o temperatura rectala de 38 ° C sau mai mare, sunati medicul dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta imediat.

Chiar si o febra usoara poate fi un semn al unei posibile infectii grave la sugarii foarte mici. 

In cazul in care copilul dumneavoastra are intre 3 luni si 3 ani si are o febra de 39 ° C sau mai mare, sunati medicul pentru a vedea daca este nevoie de a consulta copilul. Pentru copiii mai mari, luati comportamentul si nivelul de activitate in considerare. Urmarirea comportamentului copilului dumneavoastra va va da o idee destul de buna daca o boala minora este cauza sau daca copilul dumneavoastra ar trebui sa fie vazut de un medic.

 

Febra nu este, probabil, grava atunci cand:

 

  • Copilul este inca interesat sa se joace, mananca si bea bine, este alert si zambeste, are o culoare normala a pielii, arata bine atunci cand temperatura coboara. Nu va faceti griji prea mari pentru un copil cu febra care nu vrea sa manance. Acest lucru este foarte comun in cazul infectiilor care cauzeaza febra. Pentru copii care inca beau si urineaza in mod normal, faptul de a nu mananca la fel de mult ca de obicei nu este o problema.

 

Copilul are febra?

 

Un sarut bland pe frunte sau o mana plasata usor pe piele este de multe ori suficienta pentru a va oferi un indiciu daca copilul dumneavoastra are febra. Cu toate acestea, aceasta metoda de a lua o temperatura (numita temperatura tactila) nu ofera o masurare exacta. Folositi un termometru de incredere pentru a confirma o febra si determina cand temperatura unui copil este peste una din aceste niveluri:
– masurata oral (in gura): 37.5 ° C
– masurata rectal : 38 ° C
– masurata sub brat: 37.2 ° C

Dar temperatura nu spune prea multe despre cat de bolnav este copilul dumneavoastra. O infectie virala sau o raceala simpla poate provoca, uneori, o febra destul de mare (38.9 ° – 40 ° C), dar acest lucru nu indica, de obicei, o problema grava. Si infectiile grave, in special a celor la sugari, ar putea sa nu cauzeze febra sau chiar sa produca o scadere a temperaturii corpului (sub 36.1 ° C).

Deoarece febra poate creste si scadea, copilul ar putea avea frisoane cand temperatura corpului incepe sa creasca. Copilul poate de asemenea transpira pentru a elibera caldura suplimentara cand temperatura incepe sa scada, de aceea bunicii spun de regula: daca transpira e de bine atunci cand copilul arde.

Uneori, copiii cu febra respira mai repede decat de obicei si pot avea un ritm cardiac mai rapid. Sunati medicul in cazul in care copilul dumneavoastra are probleme de respiratie, daca respira mai repede decat in mod normal, sau daca continua sa respire rapid dupa ce febra coboara.

 

Termometre bebe si copii

Tipuri de termometre

Indiferent de ce tip de termometru folositi, asigurati-va ca stiti cum sa-l folositi in mod corect pentru a obtine o citire corecta. Urmariti instructiunile producatorului pentru orice tip de termometru. Termometrele digitale, de obicei, dau cel mai rapide si mai precise citiri. Cititi instructiunile producatorului pentrua vedea cum semnaleaza ca citirea este completa.

 

Termometrele digitale

De obicei, termometrele digitale pot fi folosite pentru aceste metode de masurare a temperaturii:
– oral (in gura)
– rectal (in fundulet)
– sub brat

Porniti termometrul si asigurati-va ca ecranul este resetat, fara masuratori mai vechi. Dupa masurare, curatati termometrul in conformitate cu instructiunile producatorului inainte de a pune-l inapoi in cutia sa. Termometrele electronice pentru urechi masoara temperatura timpanului (cantitatea de caldura emisa de timpan). Desi acestea sunt rapide si usor de utilizat la bebelusii mai mari si la copii, termometrele pentru ureche nu sunt la fel de precise ca termometre digitale pentru sugari de 6 luni sau mai mici si sunt mai scumpe. Ele pot oferi, de asemenea citiri eronate in cazul in care nu au fost introduse corect in canalul urechii sau in cazul in care un copil are ceara in ureche.

Termometrele frontale

Termometrele digitale frontale, care sunt plasate pe frunte, masoara temperatura arterelor temporale, care sunt vase de sange in frunte. Folosind acest tip de termometru nevoie de practica si tehnica buna pentru a fi la fel de exacte precum termometrele digitale. Transpiratia poate afecta precizia lor, asa ca este important sa va asigurati ca fruntea copilului este uscata si de a lua mai multe masuratori pentru a confirma temperatura.

 

Termometrele suzeta

Termometrele suzeta pot fi convenabile, dar masuratarile lor sunt mai putin fiabile decat temperaturile rectale si nu trebuie utilizate la bebelusi cu varsta mai mica de 3 luni. Copiii, de asemenea, trebuie sa pastreze suzeta in gura lor timp de cateva minute, fara a o muta, ceea ce este o sarcina aproape imposibila pentru cei mai multi sugari si copii mici.

 

Termometre tip banda

Termometre tip banda de plastic (benzi mici de plastic pe care le apasati pe frunte) ar putea sa va spuna daca copilul are febra, dar nu dau o masuratoare exacta, mai ales la sugari si la copiii foarte mici. Daca aveti nevoie sa stiti exact temperatura copilului, termometrele de tip benzi de plastic nu sunt calea de a afla acest lucru.

 

Termometrele din sticla cu mercur

Termometrele din sticla cu mercur au fost odata ceva normal in casa omului, dar nu ar trebui sa fie utilizate, din cauza posibilei expuneri la mercur, o toxina pentru mediu. (Daca aveti in continuare un termometru cu mercur, nu-l aruncati la gunoi, deoarece mercurul se poate scurge. Discutati cu medicul dumneavoastra despre cum si unde puteti „arunca” un termometru cu mercur.)

 

Sfaturi pentru masurarea temperaturii

 

Cum orice parinte stie, luarea temperaturii unui copil agitat poate fi o provocare. Dar este unul dintre cele mai importante instrumente pe care medicii il au pentru a determina daca un copil are o boala sau o infectie. Cea mai buna metoda va depinde de varsta si de temperamentul copilului.

  •  Pentru copiii mai mici de 3 luni, veti obtine masuratoare de incredere prin utilizarea unui termometru digital pentru a lua temperatura rectala. Termometrele electronice pentru urechi nu sunt recomandate pentru sugari mai mici de 6 luni, deoarece canalele urechilor lor sunt, de obicei, prea mici. Cercetarile arata ca termometrele arterei temporale pot da citiri precise pentru copiii din aceasta grupa de varsta.
  • Pentru copiii intre 3 luni si 6 luni, un termometru digital rectal este in continuare cea mai buna alegere, dar puteti folosi, de asemenea un termometru pentru artera temporala.
  •  Pentru copiii intre 6 luni si 4 ani, puteti folosi un termometru digital pentru a lua o temperatura rectala, un termometru pentru artera temporala, sau un termometru electronic de ureche . Ai putea folosi, de asemenea un termometru digital pentru a lua temperatura de la sub brat, desi aceasta metoda este mai putin precisa.
  •  Pentru copii 4 ani sau mai in varsta, se poate utiliza, de obicei, un termometru digital pentru a lua temperatura orala daca copilul dumneavoastra va coopera. Cu toate acestea, copiii care tusesc mult sau respira prin gura lor, din cauza nasului infundat, ar putea sa nu fie in masura sa pastreze gura inchisa destul de mult pentru o citire corecta orala. in aceste cazuri, se poate utiliza metoda timpanului (cu un termometru electronic pentru ureche), metoda pe frunte (cu un termometru pentru artera temporala), sau metoda sub brat (cu un termometru digital).

Masurarea temperaturii rectal

Pentru a lua temperatura rectala: inainte de a deveni parinti, cei mai multi oameni fug la gandul de a lua o temperatura rectala. Dar nu va faceti griji – este un proces simplu:
1. Spalati capatul termometrului cu apa si sapun si clatiti cu apa.
2. Umeziti varful termometrului cu un lubrifiant.
3. Asezati copilul dumneavoastra:
– Cu burta in jos in poala sau pe o suprafata solida, plana si puneti palma pe partea inferioara a spatelui copilului
– Sau cu fata in sus, cu picioarele indoite spre piept
4. Cu cealalta mana, introduceti termometrul lubrifiat in orificiul anal la aprox. 2,5 centimetri, sau pana cand varful termometrului este pe deplin in rect. Opriti-va daca simtiti rezistenta.
5. Printeti termometrul intre al doilea si al treilea deget in timp ce tineti cu mana funduletul copilului. Calmati copilul dumneavoastra si vorbiti-i linistit in timp ce tineti termometrul in loc.
6. Asteptati pana cand auziti un numar corespunzator de beep-uri sau un alt semnal care indica faptul ca musratoarea este gata pentru a fi citita. Notati temperatura de pe ecran, mentionand ora la ca ati luat masuratoarea.

 

Masurarea temperaturii orale

 

Pentru a lua o temperatura orala: Temperatura orala este un proces mai usor pentru un copil mai mare care coopereaza. Asteptati intre 20 si 30 de minute dupa ce copilul termina de mancat sau baut pentru a lua o temperatura orala, si asigurati-va nu exista guma sau bomboane in gura copilului dumneavoastra. Plasati varful termometrului sub limba si cereti copilului sa inchida buzele sale in jurul termometrului. Amintiti-i copilulului dumneavoastra nu sa muste sau sa nu vorbeasca, sa se relaxeze si respire normal pe nas. Asteptati pana cand auziti un numar corespunzator de beep-uri sau un alt semnal care indica faptul ca temperatura este gata pentru a fi citita. Notati temperatura de pe ecran, mentionand ora la ca ati luat masuratoarea.

 

Masurarea temperaturii sub-brat

Pentru a lua o temperatura la subsuoara: Acesta este un mod convenabil de a lua temperatura copilului. Desi nu este la fel de precisa ca o masuratoare rectala sau orala la un copil care coopereaza, unii parinti prefera sa ia temperatura la sub brat, mai ales in cazul copiilor care nu pot tine un termometru in gura.

1. Scoateti bluzita si maioul copilului dumneavoastra, si asezati termometrul la subsuoara (trebuie sa atinga doar pielea, nu imbracamintea).
2. Rugati copilul sa puna mana pe piept pentru a tine termometrul in loc
3. Asteptati pana cand auziti un numar corespunzator de beep-uri sau un alt semnal care indica faptul ca temperatura este gata pentru a fi citita. Notati temperatura de pe ecran, mentionand ora la ca ati luat masuratoarea.

Indiferent de metoda pe care o alegeti, pastrati aceste sfaturi suplimentare in minte: Nu luati niciodata temperatura unui copil imediat dupa o baie sau in cazul in care copilul a fost tinut infasat strans pentru un timp – acest lucru poate afecta citirea temperaturii. Nu lasati niciodata un copil nesupravegheat in timp ce i se ia temperatura. Apelati la medicul dvs. la primele simptome.

 

Si nu uitati: Orice sfat gasit pe internet nu poate suplini vizita la doctor!

noriel.ro