Jucăriile sigure şi amuzante reprezintă combinaţia perfectă, dar nu sunt atât de uşor de obţinut! Siguranţa unei jucării depinde nu numai de jucărie în sine, ci și de modul în care este folosită și de vârsta copilului. La ce ar trebui să fie atenţi părinţii, ca să ştie dacă jucăria e sigură sau nu pentru copiii lor? Pentru a oferi unele sfaturi utile, vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a lansat o campanie europeană pentru siguranța jucăriilor, menită să ne arate cum să obţinem jucării sigure şi cum să le utilizăm fără riscuri.

Norma UE pentru întărirea siguranței jucăriilor (IP/11/908) evidențiază unele dintre cele mai frecvente riscuri pentru siguranța copilului:

depurtat.ro

– părți sau fragmente ale jucăriilor ce pot fi înghițite de către copii, existând riscul asfixierii;

– ftalații și alte substanțe chimice ce fac plasticul mai puțin dur folosit în jucării au repercursiuni foarte grave asupra rinichilor și ficatului copiilor;

– păpușile contrafăcute ce sunt extrem de inflamabile; pe de altă parte, unele substanțe ignifuge pot altera sistemul nervos și au efecte dăunătoare asupra sistemului endocrin și asupra creșterii;

– jucăriile netestate prezintă riscul de tăiere datorită părților ascuțite;

 

Lucruri pe care trebuie să le aveţi în vedere atunci când cumpăraţi jucării:

 

Nu cumpărați niciodată jucării care nu au marcajul CE

Marcajul CE este un angajament din partea producătorului de jucării care certifică că jucăria respectă toate normele UE de siguranță aplicabile, care sunt unele dintre cele mai stricte la nivel mondial.

Nu cumpărați jucării cu părți detaşabile de mici dimensiuni pentru copiii sub trei ani.

Copiii sub trei ani sunt expuşi riscului de a se sufoca, deoarece au tendința să bage totul în gură!Jucăriile care poartă acest simbol nu sunt potrivite pentru copiii sub trei ani.

 

Citiți toate avertismentele și instrucțiunile

Informaţi-vă cu privire la recomandările referitoare la vârstă și la siguranță şi luați-le în serios! Atunci când cumpăraţi o jucărie nouă, asiguraţi-vă că jucăria este adecvată pentru vârsta copilului, ţinând cont de temperamentul, obiceiurile şi comportamentul său.

Consultați recomandările referitoare la vârstă și la siguranță – luați-le în serios. Nu cumpărați niciodată jucării care nu au marcajul CE afișat pe jucărie sau pe ambalajul acesteia. Deși marcajul CE nu are rolul de a oferi sfaturi consumatorului, el reprezintă un angajament din partea fabricantului de jucării că acestea sunt conforme cu toate normele UE privind siguranța, care sunt printre cele mai stricte din lume.

 

Supravegheați copiii atunci când se joacă

Asigurați-vă că toate jucăriile sunt folosite aşa cum trebuie și sunt potrivite pentru vârsta și capacitățile copilului. Supravegherea copiilor atunci când se joacă le permite să se distreze şi în acelaşi timp să fie în siguranţă.

 

Cumpărați întotdeauna magazine și puncte de vânzare online de încredere.

Acestea acordă atenție jucăriilor pe care le vând și, de obicei, acceptă returnările. Verificați cu atenție jucăriile cumpărate la mâna a doua și jucăriile oferite de prieteni. Fiind mai vechi, e posibil să nu respecte standardele de siguranță actuale.

Semnalați întotdeauna orice problemă privind siguranța unei jucării producătorului sau vânzătorului de la care ați cumpărat-o.

Acestea acordă atenție jucăriilor pe care le vând și, de obicei, acceptă să le returnați. Cu toate acestea, comercianții necinstiți au tendința de a nu ține seama de necesitățile privind sănătatea și siguranța și pot, de asemenea, să vândă jucării contrafăcute. Verificați cu atenție jucăriile cumpărate online, cele oferite copiilor sub formă de cadou și cele cumpărate la mâna a doua.

 

Alegeți jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale.

Logo, interzis copiilor sub 3 aniJucăriile care nu sunt destinate unui grup de vârstă specific al copiilor pot să îi rănească. Asigurați-vă că urmați recomandările referitoare la vârstă – în special simbolul de interzicere care vizează copii între 0 și 3 ani (a se vedea la dreapta) și cuvintele „nu este potrivită pentru copiii sub 36 de luni” însoțite de indicarea pericolului.
Nu cumpărați jucării cu părți mici, detașabile, pentru copii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici.

 

După ce ați cumpărat o jucărie

– urmați cu atenție instrucțiunile pentru asamblarea și utilizarea sa corectă.
– păstrați într-un loc sigur instrucțiunile și informațiile care sunt ambalate cu jucăria.
– în cazul anumitor jucării – cum ar fi scuterele, patinele cu rotile și bicicletele – ar trebui să se poarte întotdeauna căști și alte echipamente de protecție.
– din când în când, verificați starea jucăriilor, deoarece jucăriile stricate sau uzate ar putea răni copilul și i-ar putea afecta sănătatea și siguranța. Îndepărtați imediat jucăriile stricate.
– îndepărtați toate ambalajele și păstrați întotdeauna instrucțiunile. Asigurați-vă că ambalajul în plastic nu constituie un obiect de joacă pentru copii, deoarece aceștia riscă să se sufoce.
– învățați-i pe copii să își aranjeze jucăriile, pentru a evita accidentele.
– nu lăsați jucării pe scări sau pe podea în zone din casă prin care se circulă.
– semnalați întotdeauna orice problemă de siguranță legată de o jucărie producătorului sau vânzătorului cu amănuntul de la care ați cumpărat-o.

Magazinele de jucării interesate să participe la campanie pot contacta Comisia Europeană.

Extras din campania europeană pentru siguranța jucăriilor: “Să asigurăm siguranța copiilor noștri”

Bruxelles, 29 noiembrie 2011.

noriel.ro