Rujeola (pojarul)

 

Rujeola sau pojarul este una din bolile epidemice foarte contagioase.Rujeola este produsă de un paramixovirus, şi, ca și varicela este extrem de contagioasă şi se răspândește în principal prin mici picături eliberate din nasul, gâtul şi gura unei persoane aflate în stadiul prodromal sau eruptiv precoce al bolii sau prin nucleii de picături transmiși aerian. Răspândirea indirectă prin persoane neinfectate sau prin obiecte este rară.

depurtat.ro

Perioada de contagiune a bolii începe cu 2-4 zile înaintea apariției erupţiei și durează până la 2-5 zile după debut. Este o afecţiune virală, care are o perioadã de incubaţie de 11 – 12 zile. Copilul care a venit în contact cu o persoanã bolnavă va fi izolat începând de la 7 – 8 zile dupã contact, până la 5 zile dupã apariţia erupţiei.

Între alte simptome (semne), care preced de multe ori ru­jeola, este lipsa poftei de mâncare. Tot timpul cât ţine erupţia, copilul este de asemenea inapetent; în perioada eruptivă se pot asocia greţurile şi vărsăturile, uneori neântrerupte.

 

Regimul alimentar al rujeolei (pojarului)

În timp ce copilul varsă nu-l vom forţa să mănînce alimente consistente, ci îl vom ţine, chiar mai mult de 24 de ore, la dietă hidrică, adică suc proaspăt de fructe, suc de morcov, cea­iuri de tei, de ismă, muşeţel, ceai rusesc slab, toate bine îndul­cite, sau apă fiartă şi răcită. După ce vărsăturile s-au mai rărit, vom căuta să-i dăm copi­lului lapte, iaurt; supă de zarzavat, pi­ureuri de cartofi şi zarzavaturi subţiate cu lapte: griş cu lapte. Mesele se dau în cantităţi mici şi repetate din două în două ore.

Imediat ce febra a scăzut, se recomandă hrănirea copilului cu alimente consistente şi variate. Se ştie că rujeola este una din bolile aşa-zise anergizante, adică o boală care scade foarte mult puterea de rezistenţă a organismului la infecţii. De aceea uneori copiii fac după rujeola, tuberculoză pulmonară, iar cei care au avut o tuberculoză vindecată înainte de pojar, pot să sufere o redeschidere a ei. Este necesară deci o alimentaţie judicioasă a copilului, în cantităţi conforme vârstei şi care să conţină carne, ouă, unt, brânză, lapte, făinoase, şi multe zarzavaturi şi fructe.

 

Scarlatina

 

Este o boală infecţioasă, care apare sub formă de epidemii întinse. Cunoscute şi de temut sunt complicaţiile scarlatinei — nefrita, reumatismul scarlatinos. Aceste complicaţii nu sînt în raport direct cu gravitatea scarlatinei. Există forme mai grele de boală, care nu lasă rinichiul bolnav, după cum există şi forme foarte uşoare de boală, care pot trece aproape neobservate, lăsând însă după ele complicaţii, ca nefrite sau reumatism. Este o boală infecţioasă, contagioasă și epidemică (mai ales la copii), care se manifestă prin febră, dureri de gât și o erupție roșie pe tot corpul, urmată de descuamare.

Acum scarlatina este o boală care se vindecă mai uşor decât înainte, datorită tratamentelor cu penicilină, care au mic­şorat numărul cazurilor de complicaţii postscarlatinoase, dar nu le-a înlăturat complet. Pentru acest motiv celelalte îngrijiri necesare, cum sunt repausul la pat şi regimul alimentar tre­buie păstrate.

 

Regimul alimentar al scarlatinei

În general timp de 6 săptămâni copilul va mînca alimentele pregătite fără sare. În prima săptămînă i se va da lapte, brânză de vaci, unt, griş, orez cu lapte, mămăliguţă cu brâză de vaci, iaurt, sucuri de fructe, fructe crude, compoturi, piureuri de zarzavat, cartofi copţi sau fierţi, rahat, siropuri, dulceaţă, pâine albă fără sare, tăiată felii şi rumenită la cuptor, ceaiuri slabe, unt fără sare, puţină smântână.

Dacă la controlul urinii se găsesc elemente patologice, albumină, hematii, se face tratamentul ca în nefrita acută.

 

Varicela

 

Este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei — de aceea se mai numeşte şi vărsat de vînt. La această boală erupţia este formată din vezicule (băşicuţe) pline cu un lichid tulbure. O găsim pe piele ca şi pe mucoasa gurii, pe limbă, pe conjunctive.

Este o afecţiune virală care are o perioadã de incubaţie de 11 – 20 de zile (în medie 14 zile). Copilul care a venit în contact cu o persoană bolnavă va fi izolat aproximativ 10 zile, notând că apare contagiozitatea cu 24 de ore înainte de apariţia erupţiei.

 

Regimul alimentar al varicelei

În timpul erupţiei se va da copilului un regim uşor. Se poate da: griş cu lapte, iaurt, brînză de vaci, supă de zarzavat cu făinoase, budinci de fructe, suc de fructe, prăjituri uşoare de casă. După uscarea veziculelor se trece la un regim normal. Citeşte articolul despre varicela – vărsatul de vânt.

 

Oreionul (parotidita epidemică)

 

Este o boală datorită unui virus care produce inflamaţia (umflarea) glandelor parotide. Modul de transmitere este prin contact cu bolnavul şi în cazuri rare prin obiecte recent contaminate.

 

Regimul alimentar al oreionului

Pentru stabilirea regimului alimentar, se va ţine seama de faptul că una din complicaţiile frecvente ale oreionului este pancreatita — adică inflamaţia pancreasului. Acesta este unul din motivele pentru care este bine ca bolnavul de oreion să nu părăsească patul, iar regimul alimentar să fie uşor, lipsit de grăsimi, pentru că în pancreatite sucurile pancreatice sunt in­suficiente şi digestia grăsimilor nu se face bine. Ca manifestări ale îmbolnăvirii pancreasului apar tulburări digestive şi dureri abdominale.

 

Foarte important!

 

Pacientul trebuie urgent examinat de un medic spcialist în boli contagioase, dar şi de către un dermatolog. Trebuie efectuate analizele de laborator complete pentru a pune un diagnostic corect pentru ca pacientul sa fie la fel de corect tratat. Varicela, rujeola, scarlatina, oreionul sunt boli eruptive contagioase. Pacientii cu bolile infectioase, dar si cei cu scarlatina se internează, pentru a fi mai bine monitorizaţi şi trataţi spre a împiedica apariţia aparitia unor complicaţii deosebit de severe.

noriel.ro