Rotavirusul este principala cauză a diareei acute şi a vărsăturilor la sugari şi la copiii mici, în întreaga lume. Aproape toţi copiii se vor contamina înainte de a împlini 5 ani. Infectarea cu rotavirus este mai frecventă la copiii mici şi aproape unul din trei copii se va infecta în primele luni de viaţă, în Europa, infecţia cu rotavirus este cea mai frecventă cauză a spitalizărilor cauzate de diaree şi vărsături la copii, însă părinţii au foarte puţine informaţii referitoare la acest virus extrem de contagios.

depurtat.ro

Simptomele pot dura timp de până la 8 zile şi pot fi supărătoare şi pentru copil şi pentru părinţi, având impact negativ nu numai asupra micilor pacienţi, dar şi asupra familiilor şi a personalului medical. Infecţia cu rotavirus se produce mai ales iarna.

În Europa, numărul de cazuri de infecţie cu rotavirus la bebeluşi şi copii sub 5 ani ajunge la 3,6 milioane anual. Infecţia determină un număr mare de prezentări la medic, dar şi de vizite la domiciliu şi internări în spital. Copiii cu vârsta sub trei luni reprezintă un sfert din aceste internări în spital. în cazuri rare, deshidratarea cauzată de infecţia cu rotavirus poate fi fatală.

De asemenea, infecţia cu rotavirus este în Europa o cauză majoră a diareei dobândite în spital. Unul din cinci copii spitalizaţi cu infecţie cu rotavirus a fost infectat în timpul unei internări în spital. Aceasta poate adăuga încă şase zile unei spitalizări determinate de o altă cauză.

Este important să consultaţi medicul în cazul în care suspectaţi o infecţie cu rotavirus la copilul dumneavoastră. Trebuie să ştiţi şi cum trebuie să trataţi copilul şi modul în care puteţi acţiona pentru a proteja alţi copii împotriva infecţiei cu acest virus.

Simptomele infecţiei cu Rotavirus.

Simptomele infecţiei cu rotavirus sunt similare celor prezente în cazul altor infecţii şi pot include:

• Diaree apoasă severă (peste trei scaune moi pe zi)

• Vărsături severe

• Dureri sau crampe abdominale

• Febră şi, ocazional, crize convulsive

În cazul în care copilul dumneavoastră suferă de infecţie severă cu rotavirus, poate avea până la 20 de episoade de vărsături şi diaree într-un interval de 24 de ore, iar acestea pot duce la deshidratare. Copiii mici se deshidratează mai uşor, de aceea sugarii au un risc mai mare.

Cum trebuie îngrijit un copil infectat cu rotavirus

• Mergeţi imediat la medic în cazul în care sugarul sau copilul dumneavoastră are diaree severă şi greaţă. Nu aşteptaţi apariţia semnelor de deshidratare.

• Prevenirea deshidratării este extrem de importantă. Administraţi copilului dumneavoastră suficiente lichide pentru a înlocui cantitatea pierdută. Puteţi face acest lucru dându i frecvent să bea câteva înghiţituri de apă, chiar şi între episoade de vărsături. Poate fi util să folosiţi un pai. Puteţi să adăugaţi în apă o formulă de rehidratare.

* în cazul în care copilului îi este foame, continuaţi să-i daţi să mănânce. Dacă îl alăptaţi sau îi daţi să mănânce cu biberonul, continuaţi să îl hrăniţi ca de obicei. Puteţi hrăni un copil care refuză să mănânce cu cantităţi mai mici, la intervale mai scurte de timp.

* în cazul în care copilul dumneavoastră se deshidratează, poate fi necesar tratament în spital pentru ca lichidele să fie administrate intravenos. Este posibil ca micuţul să rămână internat între două şi cinci zile; copiii mai mici sunt mai predispus! să dezvolte simpiome severe şi să rămână internaţi mai mult timp.

Infecţia cu rotavirus îmi va afecta familia?

Până la unul din trei copii se infectează cu rotavirus până la vârsta de trei luni şi aproape toţi copiii se infectează până la împlinirea vârstei de cinci ani.

Infecţia cu rotavirus este extrem de contagioasă, iar ceilalţi membri ai familiei se pot contamina cu rapiditate. Ceilalţi copii de vârstă mică sunt cei mai vulnerabili. De aceea, se poate intampta ca părinţii şi îngrijitorii să se confrunte cu situaţia în care trebuie să îngrijească mai mulţi copii din aceeaşi familie. în cazul a două treimi din numărul de familii, o internare în spital pentru un copii infectat cu rotavirus a determinat un părinte să lipsească de la serviciu pentru a-şi îngriji copilul bolnav.

Ce pot face pentru a-mi proteja copilul?


Se consideră că vaccinarea este metoda ideală pentru prevenirea diareei severe şi a vărsăturilor cauzate de rotavirus. În ţările în care există programe naţionale de vaccinare împotriva rotavirusului, s-a înregistrat o scădere de aproximativ 80% a infecţiilor şi spitalizărilor cauzate de rotavirus. Protecţia timpurie este importantă deoarece copiii de vârstă mică sunt cei mai predispuşi la a dezvolta simptome severe.

Vaccinul este administrat oral sugarilor începând chiar cu vârsta de 6 săptămâni. Schema de vaccinare constă în două doze, administrate la interval de minim 4 săptămâni între ele. Pentru asigurarea protecţiei eficace a copiilor împotriva infecţiei cu rotavirus, este important să se finalizeze regimul complet de vaccinare. Vaccinarea tuturor copiilor sănătoşi împotriva infecţiei cu rotavirus este recomandată de către un grup de pediatri europeni. Medicul dumneavoastră, vă va putea oferi sfaturi referitoare la vaccinare.

Pentru a reduce riscul de transmitere a virusului, copiii infectaţi cu rotavirus nu trebuie duşi la creşă sau în orice alt loc unde pot intra în contact cu alţi copii, cel puţin două zile după dispariţia simptomelor.

Măsurile de igienă

Acestea au doar un efect limitat în prevenţia transmiterii virusului, dar pot contribui la reducerea riscului de transmitere a altor agenţi patogeni bacterieni sau virali. Practicile igienice recomandate includ:

• Spălatul frecvent al mâinilor, atât în cazul copiilor cât şi al persoanelor care intră în contact cu aceştia, mai ales după schimbarea scutecelor sau după folosirea oliţei sau a toaletei.

• Încercarea de a limita contactul mână-cavitate bucală.

• Dezinfectarea periodică a spaţiului dejoacă şi a jucăriilor pentru a reduce riscul de transmitere a altor infecţii.

Ca părinte, vă cunoaşteţi copilul mai bine decât oricine altcineva. Nu vă ignoraţi niciodată instinctele şi adresaţi-vă medicului în cazul în care sunteţi îngrijorat.

Despre vaccinul Rotarix

Rotarix este un vaccin viral, care conţine rotavirus uman viu, atenuat şi care ajută la protecţia copilului dumneavoastră, începand cu vârsta de 6 săptămâni, împotriva gastroenteritei (diaree şi vărsături) produse de infecţia cu rotavirus. Infecţia cu rotavirus este cea mai frecventă cauză de diaree severă la sugari şi copii mici. Rotavirusul se transmite uşor de la mână către gură, după contactul cu materiile fecale ale unei persoane infectate. Majoritatea copiilor cu diaree apărută din cauza rotavirusului se vindecă de la sine. Cu toate acestea, există copii care prezintă o boală gravă cu vărsături severe, diaree şi pierderi de lichide care le pun viaţa în pericol şi care necesită spitalizare.

Când se administrează vaccinul unei persoane, sistemul imunitar (apărarea naturală a organismului) produce anticorpi împotriva celor mai frecvente tipuri de rotavirus. Aceşti anticorpi protejează organismul împotriva îmbolnăvirii produse de aceste tipuri de rotavirus. Ca în cazul tuturor vaccinurilor, este posibil ca Rotarix să nu protejeze complet toate persoanele vaccinate împotriva infecţiilor cu rotavirus a căror prevenire se doreşte.

Nu utilizaţi vaccinul Rotarix dacă:

– copilul dumneavoastră a prezentat anterior orice reacţie alergică la vaccinuri cu rotavirus sau la oricare dintre componentele Rotarix. Substanţele active şi celelalte componente din Rotarix sunt enumerate la finalul acestui prospect. Semnele unei reacţii alergice pot include erupţii pe piele cu senzaţie de mâncărime, dificultăţi în respiraţie şi umflarea feţei sau limbiiș

– copilul dumneavoastră a avut anterior invaginaţie (obstrucţie la nivelul intestinului subţire în care un segment al intestinului se pliază în interiorul altui segment);

– copilul dumneavoastră s-a născut cu o malformaţie a intestinului care poate duce la apariţia invaginaţiei;

– are o boală moştenită rară care afectează sistemul imun, numită imunodeficienţă combinată severă (IDCS);

– dacă copilul dumneavoastră are o infecţie severă cu febră mare. Poate fi necesară amânarea vaccinării până la vindecare. O infecţie minoră cum ar fi o răceală nu trebuie să reprezinte o problemă, dar discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră;

– dacă copilul dumneavoastră prezintă diaree sau vărsături. Poate fi necesară amânarea vaccinării până la vindecare;

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Rotarix
Înainte de a administra Rotarix copilului dumneavoastră, informaţi medicul dacă el/ea:

– a intrat în contact cu o persoană care are sistemul imunitar slăbit, cum ar fi o persoană care are cancer sau care utilizează medicamente ce i-ar putea slăbi sistemul imunitar;

– are orice tulburări la nivelul tractului gastro-intestinal;
– nu ia în greutate sau are întârzieri de creştere;
– are orice boală sau ia orice medicament care îi scade rezistenţa la infecţii;

În cazul în care, după ce i-a fost administrat Rotarix, copilul dumneavoastră prezintă dureri abdominale severe, vărsături persistente, sânge în scaun, abdomen umflat şi/sau febră mare contactaţi imediat medicul dumneavoastră sau farmacistul. Ca întotdeauna, aveţi grijă să vă spălaţi pe mâini după ce schimbaţi scutecele copiilor.

Utilizarea Rotarix cu alimente şi băuturi
Nu există restricţii pentru copilul dumneavoastră în ceea ce priveşte consumul de alimente sau băuturi, nici înainte şi nici după vaccinare.

Alăptarea
Pe baza dovezilor obţinute în studiile clinice, alăptarea nu reduce protecţia oferită de Rotarix împotriva gastroenteritei cu rotavirus. De aceea, alăptarea poate fi continuată pe perioada schemei de vaccinare.
Informaţii importante privind unele componente ale Rotarix
Dacă medicul v-a atenţionat despre copilul care urmează să fie vaccinat că are intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de administrarea acestui vaccin.

Reacţii adverse posibile ale vaccinării cu Rotarix

Ca toate medicamentele, Rotarix poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse care au apărut în timpul studiilor clinice cu Rotarix au fost după cum urmează:

Frecvente (Acestea pot să apară pentru până la 1 din 10 doze de vaccin):
• diaree
• iritabilitate

Mai puţin frecvente (Acestea pot să apară pentru până la 1 din 100 doze de vaccin):
• dureri abdominale, flatulenţă (gaze)
• inflamaţii ale pielii

Efectele adverse raportate ale Rotarixului


• invaginaţie (o porţiune a intestinului subţire este blocată sau răsucită). Simptomele pot include dureri severe de stomac, vărsături persistente, sânge în scaun, abdomen umflat şi/sau febră mare;
• sânge în scaun;
• la nou-născuţii foarte devreme (la sau mai devreme de 28 de săptămâni de sarcină) pauze între respiraţii mai lungi decât cele normale apar la 2-3 zile după vaccinare;
• copiii cu o boală moştenită rară numită imunodeficienţă combinată severă (IDCS) pot prezenta inflamaţie a stomacului sau intestinului (gastroenterită) şi pot elimina virusul din compoziţia vaccinului prin scaun. Simptomele de gastroenterită pot include senzaţie de rău, senzaţie de vomă, crampe stomacale sau diaree;
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Mai multe informații despre acest vaccin, update-uri privind indicații și contraindicații puteți solicita medicului dvs. și producătorului GlaxoSmithKline (GSK).

noriel.ro