Boli de piele și numeroase alergii, cu asta vă puteți alege daca folosiți substanțe de curățenie în exces. Substantele nocive, toxice din detergenții de rufe sau de vase, gelurile de duș și săpunurile, substanțele de curățat podeaua sau geamurile pot determina apariția dermatitelor, a rinitelor alergice sau a eczemelor iar pentru bebelusi pot fi adevarate bombe chimice, cu efecte imediate dar si pe termen lung. Dar exista solutii! Una dintre acestea sunt vestitele nuci de sapun.

Deşi au fost inventaţi pentru a ne uşura viată şi a îndepărta mizeria şi bacteriile, detergenţii pot să ne îmbolnăvească. Asta din cauza unora dintre substanţele pe care le conţin. Cei mai periculoşi sunt aşa numiţii surfactanti. Surfactanții sunt utilizaţi în detergenţi pentru a ajuta la îndepărtarea grăsimilor. Problema este că rămân în haine şi atacă inclusiv grăsimea de la nivelul pielii, care are rol de protecţie. Surfactantii se găsesc în cea mai mare parte a produselor de curăţenie, dar şi în gelurile de baie care fac spumă. Indiferent de tipul surfactantului, atunci când acesta este într-o concentraţie mare, pielea suferă. De aceea medicii recomandă că produsele care fac spumă să fie folosite în cantităţi mici. În plus, alegeţi-le pe cele pentru piele sensibilă.

depurtat.ro

„Detergenţii sunt nişte substanţe care scot grăsimile. Sunt substanţe chimice. Pot prin efectul lor de a scate grăsimea de pe piele să irite pielea, deci pot determina eczeme sau dermatite iritative”, spune dr. Monica Schifirnet, medic primar alergologie şi imunologie clinică. Mare atenţie dacă aveţi un bebeluş. Nu este indicat să îl spălaţi cu săpun pentru adulţi şi nici să folosiţi detergent normal pentru rufe. Pielea copiilor este mult mai subţire decât a adulţilor şi automat şi mai sensibilă.

Aşadar, alegeţi variante cât mai naturale, mai ales pentru copii. În plus, respectaţi câteva sfaturi simple ale medicilor. O lista cu magazine naturiste, produse eco, bio pentru intreaga familie, de la mancare bio la hainute, de la detergenti pentru baie si bucatarie pana la ingrediente exotice sau cosmetice naturale, o veti gasi aici: Magazine BIO ce sustin stilul tau de viata!

„Să folosim detergenţi care sunt notaţi că sunt hipoalergenici şi să clătim de 2-3 ori în apă limpede lenjeria şi în felul acesta vom reduce cantitatea de detergenţi aflată în lenjeria noastră şi pe care detergent transpiraţia îl poate disloca din fibră pe piele şi cu pH-ul pielii generează o reacţie iritativ alergică”, prof.dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatologie-venerologie. La nivelul pielii pot avea loc două tipuri de reacţii: iritative sau alergice. În ambele cazuri, medicii recomandă să se evite contactul cu substanţa care a afectat pielea.

„Și produsele bio pot fi periculoase, pentru că uneori aceşti surfactanti sunt extrase naturale şi atunci chiar dacă e extras natural, tot poate să dea leziunea pielii şi este de evitat de către cei care ştiu că fac reacţie la produsul respectiv”, explică dr. Andreea Merticariu, medic specialist dermatologie-venerologie.

În cazul detergentului de rufe există o variantă sută la sută naturală: nucile de săpun, fructele unui arbore care creşte în partea de Nord a Indiei. Am scris despre nucile de sapun si detergentii pe baza acestora, in acest articol: Nucile de sapun | Detergentii naturali. Practic 4-5 nuci se pun într-un săculeţ de bumbac şi se bagă în maşina de spălat, alături de haine, dar nu înainte de a pune şi câteva picături dintr-un ulei esenţial cu o aromă plăcută. Acesta ţine locul balsamului de rufe. În plus, pe lângă faptul că sunt hipoalergenice, nucile de săpun sunt şi extrem de ieftine. Le gasiti la magazinul online EU BIO. „O pungă de un kilogram ar ajunge, pentru un an, pentru o familie cu patru membri, doi adulţi, 2 copii, la trei spălări pe săptămâna. O pungă de nuci este în jur de 40 de lei”, spune Irina Dolhascu, reprezentantul unui magazin cu produse naturiste. Din aceleaşi nuci de săpun se poate face orice produs de curăţenie, inclusiv şampon sau gel de duș. Sau le puteţi cumpăra gata preparate.

 

noriel.ro