Mineralele se găsesc în alimente şi în organism sub formă de săruri. Fără ele viaţa nu poate exista. Dacă sunt în cantitate insuficientă, organismul poate suferi tulburări grave. Dintre mineralele necesare organismului menţionăm : cal­ciul, fosforul, fierul, sulful, potasiul, sodiul, clorul, magneziul, bromul, iodul, fluorul si cuprul.

depurtat.ro

 

Calciul

Calciul se găseşte în organism mai ales sub formă de fosfaţi şi carbonaţi. Ia parte la formarea oaselor şi a dinţilor, ca şi a -sângelui şi a altor ţesuturi. Se găseşte în cantitate mai mare în : lapte, brînză, carne, oase, varză, conopidă, cereale ne­cojite, zarzavaturi şi fructe.

 

Fosforul

Ca şi calciul ajută la creşterea oaselor, dinţilor, la folosirea glucidelor şi a grăsimilor. Se găseşte la diferite proporţii, mai ales în carne, creier, lapte, brînză şi gălbenuş de ou ; de asemenea şi în legume uscate, cereale necojiite, zarzavaturi şi fructe.

 

Fierul

Fierul ia parte la formarea globulelor roşii; absenţa lui provoacă anemiile. Se găseşte mai ales în măruntaie (ficait, inimă, splină), gălbenuş de ou, verdeţuri (spanac, urzici), în fructe uscate (prune, caise, piersici), în cartofi, legume uscate şi ce­reale necojite.

 

Cuprul

Cuprul este necesar pentru o mai bună folosire a fie­rului. Se găseşte în ficat, nuci, legume uscate, cereale necojite, salată verde, varză şi fructe proaspete.

Iodul

Iodul luând parte la formarea hormonului glandei tiroide, ajută la dezvoltarea normală a omului. Lipsa iodului la copii produce apariţia de tulburări tiroidiene, care duc la întârzieri în dezvoltare. Se găseşte în peşte (somn şi scrumbii), ouă, ceapă, usturoi, apă de băut etc.

 

Sodiul

Se găseşte în mai toate alimentele de origine ani­mală şi minerală, sub formă de clorură de sodiu sau sare de bucătărie, care se pune în mâncare. Sugarul găseşte destul sodiu în laptele mamei sale. Sodiul ia parte la compoziţia lichidelor din organism (sânge, limfă, lichid intercelular, suc gastric, sucuri intestinale). Pierderea unei cantităţi mari de săruri de sodiu prin vărsături şi diaree pune organismul în primejdie.

 

Clorul

Clorul este introdus în organism o dată cu sodiul, prin clorura de sodiu. Sub această formă se găseşte în sânge, limfă, sucurile digestive din stomac, ca şi în lichidul dintre celule.

 

Potasiul

Potasiul se găseşte în carne, peşte, lapte şi mai ales în legume, zarzavaturi şi fructe. în corp ia parte la alcătuirea muşchilor, sîngelui, ca şi a altor ţesuturi. Intră în compoziţia tuturor celulelor. În mod normal, trebuie să fie în echilibru cu sărurile de sodiu din spaţiile intercelulare. Dezechilibrul adus de excesul uneia dintre ele duce la apariţia stărilor toxice.

 

Sulful

Sulful se găseşte în tot felul de alimente animale. Ia parte la formarea părului, unghiilor, pielii şi a sîngelui, ca şi a sărurilor biliare.

 

Bromul

Bromul ia parte la funcţia glandei tiroide şi a hipofizei, influenţează funcţiile psihice. Se găseşte într-o varietate foarte largă de alimente.

 

Fluorul

Florul ia parte la creşterea oaselor şi dinţilor. Se gă­seşte în lapte, gălbenuş, carne şi legume.

 

Magneziul

Magneziul ia parte la formarea sîngelui şi a altar ţesu­turi. Ajută la folosirea calciului. Se găseşte în lapte, carne, ou, legume. Lipsa magneziului dă convulsii, colaps.  Scăderea magneziului din organism este favorizată de hrănirea copilului cu prea multe făinoase, care nu-l conţin. Excesul de magneziu favorizează instalarea rahitismului, pentru că duce la o pierdere mare de calciu. Se foloseşte ca medicament în calmarea sistemului nervos.

Deşi mineralele şi vitaminele se asimilează uşor de către organism printr-un regim alimentar sănătos, în cazul deficienţelor de minerale şi vitamine, la recomandarea medicului, puteţi da copilului suplimente alimentare. O serie de suplimente găsiţi la Plafar.

noriel.ro