Perioada de nou-născut este etapa din viața omului cuprinsă între naștere și vârsta de 28 de zile. Este urmată de perioada de sugar. Cu toate că este o etapă scurtă, perioada de nou-născut are consecințe importante pentru tot restul vieții. Organismul este supus efortului de adaptare la un nou mediu de viață, cu numeroase fenomene tranzitorii. Aceasta implică o serie de schimbări rapide, majoritatea predictibile, dar și modificări care pot semnala apariția de fenomene patologice. Patologia acestei perioade poate avea consecințe importante pentru evoluția ulterioară a copilului.

 

depurtat.ro

“Asociația Școala Mamei Junior a lansat de curând un nou proiect: Curs de puericultură destinat în special viitorilor tătici.

 

Interviu Doctor ioana Vartosu la Digi 24Deși sunt o organizație care se adresează în special femeilor, au ales să realizăm un proiect pentru tătici, tocmai pentru a veni în sprijinul mamelor. Am fost întrebată de ce în acest proiect nu apar bărbați. Dacă vrem ca tăticii să se implice în viața bebelușului, cred că este de datoria noastră, a femeilor să îi introducem în aceasta lume.

Astfel au realizat un site cu materiale video, tutoriale și poze explicative, absolut gratuite despre:

 

• Travaliu: semne prevestitoare, semne de travaliu şi semne de urgenţă, precum şi rolul tăticului în primele zile de viaţă, tristeţea postpartum;

 

• Acasă: cum amenajăm camera bebeluşului şi care este rolul tatălui în primele zile acasă, când scoatem bebeluşul la plimbare, când acceptăm musafiri;

 

• Igiena bebeluşului: cum îi facem băiţa, cum facem igiena organelor de simţ, igiena scutecului, cum îmbrăcam bebeluşul;

 

• Colicile abdominale: care sunt cauzele şi care sunt trucurile pentru a linişti durerea bebeluşului datorată colicilor.

 

Pe lângă sfaturi, vin în întâmpinarea părinților și cu un ajutor real – facilitează obținerea a 15 zile de concediu în primele săptămâni de viața pentru ca tăticul noului născut să fie alături de mamică în primele experiențe de părinți.

Vă așteaptă cu drag pe site și vă urează mult spor în noua meserie de părinți!”

 

Articol scris de:
dr. Ioana Vârtosu
Medic fondator al Asociației Școala Mamei Junior
www.cursdepuericultura.ro

Regăsiți la aceste linkuri: Legea concediului paternal și norma HG244/2000.

 

noriel.ro