Ce implică supravegherea?
Supravegherea implică contactul vizual şi interacţiunea cu copilul dvs în cazul activităţilor ce presupun îmbăierea sau joaca lângă o sursă de apă de agrement. Nu este acelaşi lucru ca şi joaca în camera lui, timp în care dvs. faceţi şi altceva! Nu părăsiţi zona din jurul piscinei decât dacă luaţi şi copilul cu dvs.
Pot fi supravegheaţi copiii mici de copii mai mari?
NU!. Copiii mai măricei nu au încă dezvoltate complet aptitudinile şi simţurile de a prevedea, preveni şi răspunde în cazul situaţiilor de urgenţă, prin urmare nu ar trebui să li se dea această responsabilitate.
Care este cea mai buna modalitate de a îmi supraveghea copilul?
Copilul trebuie să fie la o distanţă suficient de mică astfel încât să îl puteţi lua în braţe în caz de accident. Trebuie tot timpul ţinut sub observaţie, să interacţionaţi cu el continuu (eventual nişte jocuri) când se află în apă sau în jurul acesteia.
Învaţă copilul să înoate
Copiii mai mici nu pot învăţa să înoate (în adevăratul sens al cuvântului) decât după vârsta de 5 ani. Sub această vârstă pot să aibă anumite aptitudini însă nu sunt suficienţi de puternici spre a se menţine singuri în siguranţă. Cursurile de înot trebuiesc să conţină sau să fie suplimentate cu cursuri de siguranţă şi de prim ajutor.
O petrecerilor la / lângă piscină
Un adult trebuie să fie neaparăt în preajmă cu singura preocupare de a prevedea, preveni şi interveni în caz de urgenţă. Această persoană trebuie să aibă şi un back-ul în cazul în care trebuie să părăsească zona respectivă, iar dacă există un număr mai mare de copii, atunci mai mulţi părinţi trebuiesc să supravegheze zona, amplasaţi în locuri strategice.
Să aveți totul la îndemână!
Verificați ca echipamentul de îmbăiere să fie complet, hăinuţele, prosoapele, crema de protecţie solara UV cu factor maxim, ochelarii şi casca de apă să fie la îndemână pentru a nu lăsa copilul singur, chiar şi pentru câteva zeci de secunde. Sunteţi pregătiţi să vă udaţi, să intraţi în apă? V-aţi lăsat în siguranţă telefonul mobil sau bijuteriile? Supravegherea activă implică şi să intraţi în apă alături de copil.
Piscina
Asiguraţi-vă că piscina este gărduită şi astfel nu există pentru copii riscul alunecării accidentale. Verificaţi ca în piscină să nu fie jucării sau alte obiecte ce îi pot atrage pe copii. În cazul în care copilul intră în apă asiguraţi-vă că piscina respectă anumite norme de siguranţă.
Câteva sfaturi de reținut
Copiii mai mici trebuie supravegheaţi în permanenţă astfel încât să puteţi interveni imediat. Aceştia se pot îneca şi la o adâncime a apei de doar 5 cm!
În timpul îmbăierii este inevitabilă înghiţirea apei de către copii, asiguraţi-vă că aceasta este curată iar nivelurile de clor sau brom, ph-ul sunt corespunzătoare în caz contrar pot apărea diferite afecţiuni ca iritaţii, sinuzita, etc.
Copiilor li se poate face frig sau cald mai repede decât unui adult, verificaţi temperatura apei. Aceasta trebuie să fie încadrată atât în marjele acceptabile pentru organism dar și în plaja de valori în care microorganismele nu pot prolifera.
Nici un echipament de protecţie (plută, colac, saltea) nu înlocuieşte supravegherea copilului de către un adult.
Citiți și acest articol despre siguranța la plajă.