După naştere, ai nevoie de aproximativ cinci sau şase zile ca să te refaci după efortul depus, să te odihneşti şi să ajungi să-ţi cunoşti copilul. Deşi ai toate motivele să fii foarte bucuroasă, s-ar putea ca, brusc, să ai o cădere: izbucneşti în lacrimi fără nici un motiv, te simţi deprimată şi eşti foarte sensibilă. Această schimbare a stării sufleteşti este provocată de modificările hormonale foarte bruşte de după naştere; curând, toate acestea vor dispărea şi mai târziu, te vei amuza de asta.

În decurs de una sau două săptămâni, uterul tău se va diminua, de la dimensiunile unui pepene, la dimensiunea lui iniţială – de mică pară. În acest proces, sânge, secreţii, bacterii şi părţi de ţesut se vor elimina din corpul tău sub forma unei scurgeri postnatală (lohii). Pentru început, vor avea aspectul unei menstruaţii mai consistente.

depurtat.ro

După circa trei sau patru săptămâni, lohiile devin albe şi nu sunt mai abundente decât o scurgere normală; acum, colul uterins-a închis.

Dacă observi aceasta şi nu mai ai dureri, nu mai există absolut nici un motiv ca să nu reîncepi raporturile sexuale.

Primul tău ciclu va veni, în medie, după trei luni. Va veni mai devreme, dacă nu alăptezi la sân, ori se va mai prelungi cu câteva luni, dacă alăptezi.

Eliminarea apei depozitate în corpul tău cât ai fost gravidă şi golirea uterului, te vor face să pierzi circa cinci kilograme în prima săptămână după naştere. Pielea de pe abdomenul tău îşi recapătă elasticitatea, iar dimensiunile uterului tău şi a vaginului se vor diminua. Vei putea accelera acest proces prin exerciţii postnatale cât şi dându-te jos din pat cât mai curând după naştere, făcând plimbări, alăptând la sân. Astfel, îţi vei recăpăta curând forma anterioară.

Dacă ai avut nevoie de epiziotomie, zona poate fi dureroasă în prima săptămână de la naştere, în special atunci când stai jos. Dacă vei pune pe scaun un colac, de genul celui folosit la înot, vei realiza că poţi sta jos, practic, fără dureri.

Programează o vizită la medicul tău pentru un control, la aproximativ şase săptămâni de la naştere.

Vei începe să ai lactaţie suficientă în decursul primei săptămâni. Cel mai bun lucru este să-ţi pui copilul la sân la scurt timp de la naştere. Aceasta îi va « căptuşi » stomacul cu colostru, un ” lapte fals” bogat în proteine, care-l protejează pe copilul tău de infecţii. El contribuie şi la formarea mai repede şi mai uşor a adevăratului lapte şi reduce “furia laptelui”, care apare între a doua şi a patra zi, putând fi dureroasă.

Întotdeauna lasă-ţi copilul să sugă până ce goleşte complet sânul. Prin aceasta te vei asigura că vei avea suficient lapte şi vei preveni acumularea de lapte, care te poate predispune la infecţii.

Nouăzeci la suta din laptele dintr-un san este supt in primele zece minute. Schimbă sânul după aproximativ 15 minute pentru ca mameloanele să nu se inflameze. Ai grijă de sânii tăi pentru a preveni infecţiile dureroase.

Întrucât laptele de la sân nu este dulce, copilul tău va suge exact cât are nevoie. Nu adăuga zahăr sau miere nici în biberon. Asta îl va face pe copil să sugă mai mult şi va lua prea mult în greutate. îi vei proteja în acest fel şi dinţii copilului.

Există două păreri diferite despre cât de des să dai copilului să sugă. Unele femei îşi alăptează copilul la fiecare patru ore, cu o pauză de opt ore peste noapte. Altele, îşi pun copilul la sân de fiecare dată când plânge. Sunt avantaje şi dezavantaje în ambele situaţii; alege-o pe cea care o consideri potrivită.

Va trebui întotdeauna să începi alăptatul de la sânul din care a supt ultima oară, ca să te asiguri că sânul e complet golit.

Dacă e posibil, hrăneşte-ţi copilul numai de la sân timp de şase luni. Apoi vei putea să începi să adaugi cereale. Zilnic, va trebui, însă, să-i dai în continuare una sau două mese de la sân, o perioadă cât mai lungă (peste un an).

 

Îngrijirea copilului

 

Igiena zilnică a bebelușului

 Nu contează dacă foloseşti un ştergar de pânză sau prosoapele pe care le ai la îndemână, ci îngrijirea corectă a pielii. Aceasta este importantă, pentru ca pielea copilul tău să rămână sănătoasă. Orice îngrijire corectă a pielii începe cu curăţirea ei.

Urina şi fecalele irită pielea şi o inflamează. Va trebui, de aceea, să schimbi scutecele copilului cât mai repede după ce s-au murdărit şi să speli zona cu multă apă călduţă, asigurându-te că ai îndepărtat orice cremă care se mai afla încă pe piele. Nu folosi săpun, în special dacă pielea s-a înroşit deja.

Usucă pielea cu delicateţe şi complet, fără a omite cutele pielii.

Înainte de a pune un scutec curat, vei putea aplica o cremă specială pentru a proteja pielea copilului împotriva umidităţii. Foloseşte o cremă delicată, fără conservanţi chimici, preferabil, una care să conţină provitamina dexpantenol. Dexpantenolul este transformat în piele în vitamina pantenol, având un efect regenerativ şi uşoranti-inflamator.

lată de ce crema Bepanthen s-a dovedit atât de eficientă în tratarea inflamaţiilor uşoare de la funduleţul copilului. Totuşi, dacă inflamaţia este mai pronunţată, probabil eritemul fesier s-a suprainfectat de la scutece şi va trebui să consulţi medicul curant.

Îmbăierea bebelușului

Nu ezita să-i faci baie copilului, dacă vrei; cea mai mare parte a copiilor adoră apa. Ideal este să ai o cădiţă specială pentru copii, iar cel mai indicat moment pentru a-i face baie copilului este înaintea celei de-a doua mese, dimineaţa sau seara. Niciodată nu va trebui să-i faci baie imediat după masă. Poţi utiliza un termometru de baie, pentru a verifica dacă apa are temperatura potrivită (36-37°C). Asigură-te şi că temperatura în încăpere este de circa 25°C şi că ferestrele sunt închise, pentru ca sugarul să nu răcească. O baie nu va trebui să dureze mai mult de trei până la cinci minute.

Începe prin a curăţa pleoapele, utilizând un tampon umed din bumbac. Spală-i faţa, părţile exterioare ale urechilor şi capul, cu o cârpă (îi poţi curăţa şi nările, după baie, cu nişte beţişoare speciale, cu vată la capete). Spală apoi braţele copilului, picioarele şi corpul. Dacă foloseşti săpun, acesta va trebui să fie cât mai delicat posibil şi clăteşte-l bine după aceea. Săpunul rămas pe piele poate produce iritaţii.

După baie, înveleşte copilul într-un prosop mare şi usucă-l cu grijă. Un masaj uşor cu o soluţie specială pentru copii, va proteja pielea de iritaţii şi împotriva uscăciunii. Poţi folosi o cremă uşoară de faţă. Unghiile copilului vor trebui tăiate aproximativ o dată pe săptămână.

Protecţia împotriva soarelui a sugarului

Atunci când îl scoţi la aer, protejează pielea copilului de acţiunea directă şi prelungită a razelor de soare. Pielea lui nu are destul pigment pentru a se proteja singură. Pielea unui copil este foarte subţire şi este mare pericol dacă se usucă. Foloseşte o cremă hidratantă de protecţie împotriva soarelui, cu factor de protecţie foarte ridicat. De asemenea, va trebui protejat şi capul copilului de razele puternice ale soarelui, cu o pălăriuţă.

 

Mersul la doctor după naştere

 

Este normal pentru o femeie să meargă regulat la control în perioada în care este însărcinată. în general, vizitele se vor programa la fiecare patru sau şase săptămâni şi la una sau două săptămâni, cu puţin timp înainte de naştere.

Te-ai putea întreba de ce sunt necesare aceste controale, dacă sarcina şi naşterea reprezintă nişte stări perfect normale. Cu toate acestea, în obstetrică, maxima «a preveni este mai simplu decât a vindeca» este extraordinar de importantă. Practic, toate complicaţiile care ar putea apărea în timpul sarcinii, pot fi rezolvate, dacă sunt identificate într-un stadiu incipient.

O examinare a vaginului va arăta, apoi, dacă colul uterin este închis. O probă de rutină va fi prelevată de pe col la primul control prenatal şi testată pentru cancer (testul Papanicolau).

La sfârşit, îţi vor fi examinate picioarele pentru vene varicoase şi edeme (swelling) şi ţi se va lua o probă de sânge pentru a stabili valoarea hemoglobinei (pentru a diagnostica anemia), grupa ta sanguină şi factorul Rhesus precum şi dacă ai anticorpi la rubeolă (pojar). Ţi se va face şi o analiză de rutină a sângelui pentru a vedea dacă nu ai contractat sifilis.

Va fi testată în laborator şi urina de dimineaţă, pentru a determina conţinutul de proteină, zahăr şi bacterii.

Majoritatea controalelor prenatale se desfăşoară după acest model sau unul similar. Doctorul tău, însă, îţi va pune întotdeauna întrebări şi-ţi va face testele care sunt cele mai indicate în situaţia ta.

 

noriel.ro