Picioarele grele şi umflate reprezintă o experienţă mai degrabă comună care afectează în principal femeile dar şi bărbaţii. Când stăm multe ore în picioare sau şofăm mult simţim deseori această senzaţie neplăcută de greutate. Fenomenul se acutizează odată cu creșterea temperaturii de afară. Pentru a înţelege mai bine cum putem interveni este necesar să discutăm unele aspecte ale circulaţiei sanguine şi în special cea venoasă. Ceea ce este important să ştim în scopuri practice este că odată ce sângele se scurge în membrele inferioare datorită energiei imprimate de inimă, trebuie să revină la inimă prin vene (sistem venos). Acest proces este numit “întoarcere venoasă” iar eficienţa acesteia depinde de diferiţi factori printre care cei mai importanți sunt următorii:

 

depurtat.ro

Presiunea venoasă

Presiunea venoasă în venule se încadrează în jurul a 16 mmHg, aşadar mult mai redusă faţă de cea arterială (80-120mmHg), însă este suficientă în condiţii normale pentru a permite reîntoarcerea sângelui la inimă.

 

Pompa respiratorie

Pompa respiratorie în schimb funcţionează astfel: în timpul inspiraţiei diafragma se mişcă în jos provocând un fel de depresiune în interiorul cavităţii toracice şi o mărire a presiunii în cavitatea abdominală, astfel că un volum crescut de sânge curge din venele abdominale comprimate în cele toracice facilitând în acest fel întoarcerea venoasă.

 

Acţiunea muşchilor scheletici (pulpa)

Acţiunea musculaturii picioarelor, în special ai pulpei este foarte importantă. Într-adevăr, când muşchii scheletici se contractă, comprimă venele care îl traversează. Astfel muşchii devin adevărate pompe care ajută în mod substanţial întoarcerea sângelui la inimă.

 

“Pompa plantară”

Este poate unul din mecanismele mai puţin cunoscute dar extrem de interesante, în picior şi în mod special în talpă există o reţea venoasă bogată. Această reţea este structurată pentru a funcţiona în mod optim atunci când piciorul este sănătos, sau când de exemplu este prezent un arc plantar normal (adică nu este un picior plat) şi când degetele în special degetul mare nu este ‘valgus’ (adică îndoit spre celelalte degete). In condiţii normale cum ar fi plimbatul funcţionează ambele picioare ca adevărate pompe venoase care ajută în mod determinant la împingerea sângelui către inimă, îmbunătăţind întoarcerea şi împreună cu celelalte mecanisme la combaterea stazei.Totuşi pompa plantară devine funcţională doar atunci când se execută un număr minim de paşi în mod consecutiv (circa 15).

Acest lucru ajută să explicăm cum atât în activităţile de birou cât şi dacă stăm în picioare multe ore, mişcarea ocazională nu este de mare ajutor. Este necesar să facem mici plimbări pentru a pune în mişcare acest mecanism important şi a beneficia de el.

 

Dificultăţi în întoarcerea venoasă, staza venoasă şi greutatea picioarelor

Când întoarcerea venoasă nu este optimă atunci se produce staza venoasă. Cu alte cuvinte sângele venos rămâne excesiv în compartimentul venos şi acest lucru duce la o creştere a lichidelor care filtrează prin intermediul reţelei de capilare în ţesuturi provocând umflătură şi implicit senzaţia de greutate. Este o experienţă pe care mulţi o resimt iar senzaţia de greutate şi umflare dispare dimineaţa după odihna nocturnă. Intr-adevăr poziţia culcată din timpul nopţii permite o reabsorbţie a lichidelor care apoi se elimină prin intermediul rinichilor şi căilor urinare.

 

Ce se intâmplă în timpul verii

Senzaţiei de căldură organismul îi răspunde în mod normal cu o vasodilataţie a sistemului circulator periferic. Acest mecanism permite transportul sângelui la periferie şi prin urmare disiparea mai rapidă a căldurii acumulate. Indivizii care deja au o circulaţie sanguină nu foarte bună, vor acuza de mai multe ori o senzaţie de greutate şi umflare a picioarelor.

 

Viaţa sedentară şi circulaţia venoasă

Chiar şi stilul de viaţă sedentar ajută la îmbunătăţirea situaţiei. Într-adevăr cum s-a explicat deja, mişcarea, în special plimbatul, permite muşchilor picioarelor şi pompei plantare să îşi desfăşoare funcţia de ajutor în întoarcerea venoasă. Şi respiraţia amplă şi profundă asociată mişcării este un mecanism ce lipseşte celor care duc o viaţă sedentară voltă sau prin prisma activităţii. În special cei care lucrează multe ore stând pe scaun (activitate de birou, taximetrie etc.) sau cel care lucrează în picioare (barmani, vânzători etc.) vor avea neplăceri mai mari cu membrele inferioare.

 

Congestia abdominală

Există un punct la centru în apropierea abdomenului, în care apare o bifurcaţie în formă de Y răsturnat. În acest punct sorta abdominală şi vena cavă nferioară se divizează pentru a ajunge la ambele picioare. Orice situaţie de congestie abdominală nenaturală sau fiziologică, cum ar fi de exemplu greutatea în exces sau sarcina, va avea un efect negativ asupra circulaţiei venoase a membrele inferioare. Sângele, din cauza acestei congestii în centrul abdomenului, (de ex. Y răsturnat) se va întoarce cu dificultate la inimă.

 

Microcirculaţia şi matrica extracelulară

Deseori se vorbeşte de starea bună a microcirculaţlei şi de importanţa acesteia. Despre ce e vorba? Când se vorbeşte de circulaţie sanguină inevitabil ne gândim la “conducte” care transportă sângele (artere, vene etc.). Dacă prin circulaţie totuşi înţelegem mişcarea şi scurgerea fluidelor atunci este important să ştim că fluidele (apă + substanţe nutritive etc.) la încheierea parcursului în conductele citate traversează capilarele şl se pierd în matricea extracelulară. Aceasta este constituită din diverse substanţe care formează un adevărat şi real reticul în care celulele sunt “cufundate” şi cu care celulele “comunică”. Acest aspect face azi obiectul unei intense cercetări ştiinţifice. Susţinerea microcirculaţlei, înseamnă şi interacţionarea cu matricea extracelulară favorizând activităţile fiziologice ale celulelor şi ţesuturilor. Diferitele plante medicinale şi substanţele naturale intervin chiar la nivelul microcirculaţiei ajutând structura şi funcţionalitatea matriţei extracelulare.

 

Mâini şi picioare reci?

La temperaturi scăzute, mâinile şi picioarele pot îngheţa repede. Dar dacă acest lucru se întâmplă chiar şi atunci când termometrul indică valori destul de ridicate, persoana în cauză trebuie să îşi pună un semn de întrebare. Este posibil ca sângele să circule cu o viteză mai redusă decât cea normală la extremităţi, deci să fie vorba de o circulaţie periferică deficitară. în majoritatea cazurilor, pe lângă senzaţia de mâini şi picioare reci, sunt resimţite şi amorţeli, mici înţepături sau chiar durere, toate accentuându-se în special în rândul persoanelor sedentare. Dacă medicul stabileşte că aveţi probleme cu circulaţia periferică, alături de tratamentul medicamentos va recomanda şi câteva măsuri pentru a preveni pe viitor acest disconfort.

Faceţi plimbări scurte

În primul rând, este foarte important să includeţi plimbările scurte în rutina zilnică. Şi jumătate de oră de mers pe jos poate fi de ajutor. Cine petrece foarte mult timp la birou poate încerca un exerciţiu simplu: aşezat pe scaun, întindeţi picioarele şi rotiţi-le, pe rând, în sensul acelor de ceasornic. Repetaţi exerciţiul de zece ori pentru fiecare picior. Un alt truc, din poziţia stând pe scaun, ar mai fi acesta: apăsaţi, alternativ, pe vârf şi, respectiv, pe călcâi. în plus, evitaţi pe cât posibil poziţia „picior peste picior”, pentru că strangulează vasele de sânge. Înotul, dansul sau joggingul sunt cele mai indicate sporturi în caz de circulaţie periferica deficitară. Este indicat ca doamnele să evite pantofii cu toc mai înalt de cinci centimetri, întrucât; din cauza poziţiei incomode a piciorului extremităţile nu sunt suficient irigate. Totodată, nu staţi mult în picioare, nu vă îmbrăcaţi cu haine strâmte şi nu staţi picior peste picior.

Masajul pune sângele în mişcare

Şi masajul ajută la îmbunătăţirea circulaţiei periferice. Dacă nu aveţi la cine să apelaţi, îl puteţi face singuri. Tălpile vor fi recunoscătoare dacă le acordaţi puţină atenţie, de exemplu seara, în timp ce vă uitaţi la televizor. Dar să nu uităm că oboseala avansată se numără printre cauzele acestei probleme de sănătate, aşa că nu ar fi rău nici un masaj antistres.

Alternaţi duşurile calde cu cele reci

Apoi, trebuie reţinut că senzaţia de frig la nivelul mâinilor se diminuează prin introducerea lor în apă călduţă, niciodată fierbinte, iar alternarea duşurilor calde cu cele reci este utilă, întrucât menţine elasticitatea peretelui vascular. De asemenea, această problemă de sănătate este un motiv în plus să vă lăsaţi de fumat, care sclerozează vasele de sânge.

 

 

Plante medicinale pentru picioarele grele şi obosite

 


Ghimpele (Pungitopo) (Ruscus aculeatus)Ruscus Aculeatus - Planta medicinala

 

Ghimpele este un arbust mic mereu verde care creşte în zonele mediteraneene, în păduri şi în apropierea gardurilor vii. Se pare că numele’Ruscus’derivă tocmai din savoarea amară a germenilor, în vreme ce “aculeatus” se referă la frunzele ascuţite. Numele comun Ghimpe derivă în schimb din utilizarea populară. La ţară era folosit pentru a proteja alimentele de şoareci.

În scopuri terapeutice se foloseşte rizomul care se caracterizează prin principiile active cum ar fi saponine şi se poate considera un “tonic al venelor şi microcirculaţiei”

 

Vitis vinifera - Planta medicinalaViţa de vie roşie (Vitis vinifera)

 

Osiris, Dionysos, Bachus sunt zeitățile asociate cu vinul. Poeți din Homer la Omar Khayyam au sarbatorit băutura; religia și mitologia l-au făcut sacru, artiștii au descris fructele în toată alura, moraliști au deplâns influența, însă vindecătorii au descoperit și aplicat puterile sale medicinale de a vindeca boli.

Este vorba de o varietate a viţei de vie. Se utilizează frunzele care se culeg toamna când sunt roşii. Conţin derivaţi fenolici preţioşi, cum ar fi antocian-oxizii (substanţele responsabile de culoarea roşie) şi flavonoizii care posedă o acţiune tonică asupra venelor crescând rezistenţa şi diminuează permeabilitatea capilarelor.

 

Hamamelis Virginiana

Hamamelis (Hamamelis virginiana)

Arbust tufă sau arbore mic (3-5 m) originar din America nord este de asemenea cultivat în Europa ca plantă ornamentală. Frunzele sunt bogate în tanin, ca şi la struguri, cu proprietăţi antioxidante şi tonice pentru capilare. Se utilizează atât intern cât şi extern. Apa organică (BIO) de hamamelis virginiana poate fi folosită nu doar în tratamentele pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, ci şi în cosmetice. Preţul nu este prohibitiv, iar o sticluţă de 100ml de apă bio cu hamamelis face minuni.

 

Hippocastanum - Planta medicinalaCastan sălbatic (Aesculus hippocastanum)

 

Arbore originar din Europa Orientală a fost importat în jurul secolului XVI şi azi este cunoscut de toţi şi prezent în numeroase parcuri şi grădini. Aşa numitele “castane” necomestibile, spre deosebire de cele ale castanului, sunt bogate în principii active. Extractele obţinute din „castanele” Castanului sălbatic sunt utile pentru microcirculaţia şi sănătatea capilarelor. Activitatea sa de susţinere a microcirculaţiei, favorizează absorbţia lichidelor în ţesuturi.

 

Conform unor autori numele de Castan sălbatic sau “castana calului” derivă din utilizarea sa în orient pentru a trata caii. În mod curios şi în ţările anglo-saxone numele este practic acelaşi: “Horsechestnut” (Horse: cal; Chestnut: castană).

 

Sfaturi utile împotriva afecţiunii picioarelor grele şi umflate

 

Plimbatul activează mecanismele responsabile pentru o bună întoarcere venoasă.

Evitaţi poziţiile de blocare, cum ar fi poziţia picior peste picior, pentru că poate cauza o reducere a întoarcerii venoase.

Când este posibil ţineţi picioarele ridicate chiar şi puţin timp.

Utilizarea de şosete medicinale şi poate îi ajuta mai ales pe cei care stau în picioare multe ore.

Reducerea greutăţii corporale reduce fenomenul de congestie abdominală facilitând întoarcerea venoasă.

Îngrijirea picioarelor este esenţială pentru a putea beneficia la maxim de mecanismul pompei plantare.

Defectele de postură şi în dinamica plimbării pot influenţa mai mult sau mai puţin important întoarcerea venoasă corectă. În acel caz, consultaţi-vă cu un specialist privind modul de intervenţie.

Printre alimentele utile amintim fructele mici cum ar fi afinele, zmeura, coacăzele negre care sunt bogate în substanţe antioxidante şi protectoare utile atât pentru microcirculaţie, cât şi pentru ţesutul subcutanat.

noriel.ro