Multe dintre alimentele pe care le consumăm conțin grăsimi care nu fac rău. Există însă și grăsimi care te pot îmbolnăvi, cunoscute sub denumirea de grăsimi trans. Pentru că sunt asociate cu diverse boli, este bine să le eviți.
Administrația pentru Alimente și Medicamente a decis să interzică folosirea grăsimilor artificiale în produsele alimentare. Au şi o justificare pentru această interdicţie. Eliminarea lor din alimentaţie poate duce la salvarea a zeci de mii de vieţi în fiecare an, deoarece aceste grăsimi artificiale nu numai că nu aduc niciun beneficiu pentru sănătate, dar consumarea lor creşte riscul dezvoltării unor boli de inimă. Agenţia Americană pentru Siguranţa Alimentară susţine că, anual, pot fi salvate peste 7.000 de vieţi şi pot fi prevenite 20.000 de atacuri cardiace. Margarină, popcorn, sucuri carbogazoase, hamburgeri şi pizza congelate sunt doar câteva dintre produsele care vor trebui preparate după o nouă reţetă, care nu include grăsimi artificiale. Producătorii vor avea la dispoziţie trei ani pentru a face asta.
Ce sunt grasimile trans?
Grasimile trans sunt grasimi artificiale, iar industria alimentară produce din plin alimente care conțin grăsimi trans, prezente în multe mâncăruri pe care le consumăm aproape zilnic. Grăsimile trans rezultă în urma hidrogenării acizilor grași mono- și poli- nesaturați pe cale chimică, în prezența hidrogenului, a unor condiții de temperatură și presiune și a unui catalizator. Acestea sunt grăsimi artificiale. Grasimile trans artificiale sunt un tip de grasimi nesaturate care nu sunt intalnite in natura si sunt mai ieftine decat grasimile animale saturate, cum ar fi untul. Mult timp s-a crezut ca sunt mai sanatoase. Grasimile trans artificiale (hidrogenate sau industriale) se formeaza cand uleiul vegetal este tratat cu hidrogen gazos si se transforma intr-o structura solida, in cadrul unui proces numit hidrogenare.
De ce NU grasimi trans?
Grasimile trans determina o serie de probleme, de la afectiuni ale inimii pana la colesterol crescut si obezitate. Totusi ele sunt rele si pentru creier, intrucat fac creierul mai apatic, iti afecteaza reflexele si calitatea raspunsului cerebral – nemaimentionand ca ele sporesc riscul de atac cerebral! Grasimile trans mai pot avea si alte efecte asupra creierului: consumate prea mult timp, ele pot avea ca rezultat un soi de micsorare a volumului cerebral oarecum similar celui provocat de Alzheimer. Aceasta micsorare a creierului are loc datorita faptului ca grasimile trans deterioreaza lent arterele – puteti preveni asta si puteti micsora riscul de atac cerebral prin simpla limitare a consumului de grasimi trans.
Ce alimente sunt de evitat?
În hrana noastră naturală se găsesc cantități mici și nedăunătoare de grăsimi trans. Acestea se produc în intestinul unor animale și se pot găsi în carnea de vacă și cea de oaie, derivatele de lapte – unt, smântână, lactate integrale și brânzeturi. Spre deosebire de grasimile saturate care nu au o legatura dubla, cele nesaturate au cel putin o legatura dubla in structura lor chimica.
Alimente in care se gasesc grasimi trans:
- margarina, frisca si smantana vegetala;
- pop-corn pentru cuptorul cu microunde;
- prajituri, biscuiti, fursecurile, aluat de placinta sau pizza congelata, chifle pentru hamburgeri;
- amestecuri de prajituri, placinte si ciocolata instant;
- alimente prajite – cartofi prajiti, gogosi;
- produse semi-preparate congelate;
Grăsimile trans sunt ușor de utilizat, costul lor de producție este ieftin, măresc valabilitatea produsului și pot fi folosite timp îndelungat. În plus, dau alimentelor gustul și textura dorită. Dar nu ofera organismului decat probleme de sanatate.
„Prin această interdicţie, ne asigurăm că oamenii nu vor mai consuma grăsimi trans fără să ştie. Pentru că pot exista cantităţi mici de astfel de grăsimi în unele alimente, fără să fii obligat să le treci pe etichetă”, explică doctor Lisa W. Martin, medic cardiolog.
„Printr-o creştere de 2% a procentului de grăsimi artificiale din alimentaţie, practic cresc şi riscurile de a dezvolta o afecţiune cardiacă cu aproximativ 30%. Reprezintă un factor de risc important pentru a dezvolta boli ale inimii”, mai spune medicul Lisa W. Martin. Grăsimile trans sunt folosite de producătorii de alimente procesate pe scară largă deoarece ajută la prelungirea termenului de garanţie şi intensifică aroma şi textura produselor.
Industria alimentara din SUA are la dispoziție 3 ani pentru a elimina grasimile trans artificiale din alimente, conform directivei FDA (Administratia americana pentru Alimente si Medicamente), pentru ca sunt un factor major in declansarea bolilor de inima. Desi au fost reduse substantial din alimente, inca exista in produse populare precum popcornul pentru microunde, placintele si prajiturile ambalate, pizza congelata si margarina. Decizia FDA este finala si va urmari inlaturarea grasimilor trans articifiale din alimente pana in 2018. Se estimeaza ca aceasta schimbare ar putea preveni 20.000 de infarcte pe an si 7000 de morti cauzate de boli de inima