noriel.ro

Cardamomul (sau cardamon-ul) este o planta originara din India si Sri Lanka, ce face parte din aceeasi familie cu ghimbirul. Cu toate ca India este cel mai mare producator de cardamom, numai o mica parte din productia indiana este exportata din cauza marii cereri interne. Principala tara exportatoare este Guatemala, unde cultivarea cardamomului a fost introdusa de mai putin de un secol si unde, tot cardamomul este cultivat pentru export.  De asemenea, acesta mai este cultivat si in Mexic, Indonezia. precum si in alte zone din sudul Asiei.

De la cardamom se utilizeaza semintele, care se recolteaza si se pastreaza in fructul nedesfacut. Desi aroma propriu-zisa este continuta de uleiurile din seminte, condimentul se pastreaza sub forma de pastai nedeschise pentru a-si conserva aroma. Exista doua soiuri de cardamom cunoscute sub numele de  Elettaria si Amomum. Cardamomul original este cel cu samanta verde Elettaria – cardamomul verde. Cardamomul Amomum mai este cunoscut si sub denumirea de cardamom negru sau cardamom maro si pe langa faptul ca are pastaia mai mare are atat un gust, cat si o aroma diferita. In pastaile inchise, aroma poate rezista un an. Gustul cardamomului verde este insa mai fin decat cel al celui negru.

noriel.ro

Cardamom Solaris

 

Cardamomul Solaris se poate utiliza la prajituri, salate, panificatie! Unul dintre cele mai scumpe condimente, poate fi cumparat acum la un pret intre 7 si 8 lei. Poate fi folosit pentru condimentarea mancarurilor, dar si pentru deserturi. Este folosit de asemenea datorita gustului deosebit in cafea. Cel mai ieftin cardamom Solaris veti gasi la Vitamix si evident Vegis.

In Noul Testament, scris in cea mai mare parte in limba greaca, apare denumirea de “amomon” a unei plante aromatice. Si desi nu a fost inca demonstrat, se pare ca aceasta planta poate fi chiar cardamomul, a carei denumire deriva din adjectivul “amomos”, care inseamna “fara repros”.

Cardamomul este cunoscut drept condiment cu proprietati benefice asupra organismului inca din Antichitate. Pe vremea egiptenilor, era folosit pentru improspatarea respiratiei si albirea dintilor, iar indienii il recomandau pentru tratarea afectiunilor renale, a bolilor de piele, dar si a obezitatii.

In Orientul Mijlociu, praful de cardamom verde este utilizat ca si condiment pentru mancarurile dulci, dar si ca aroma traditionala in ceai si cafea.

Cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, pretul lui fiind depasit numai de sofran, vanilie si trufe. Costul ridicat reflecta foarte bine si reputatia aromei sale. Cardamomul are un parfum deosebit, fin si puternic, dulce si iute, ce lasa pe limba un  gust de lamaie, camfor si portocala.

Proprietatile benefice ale Cardamom-ului

In Egiptul antic, semintele de cardamom (sau cardamon cum il veti mai gasi in unele magazine) erau mestecate in principal pentru a curata dintii. Cardamomul verde este frecvent utilizat in Asia de Sud pentru tratamentul infectiilor gingivale.

Cardamomul este folosit pentru afectiuni digestive, infectii ale gingiilor, congestie si pentru dizolvarea calculilor biliari si a pietrelor la rinichi. Tot in antichitate era folosit ca antidot la veninul de sarpe si scorpion.

Prin compusii pe care ii contine cardamomul poate avea o serie de beneficii pentru sistemul digestiv, imbunatatind digestia si crescand apetitul. De asemenea, ajuta la reducerea gazelor in tubul digestiv, prevenind greata si varsaturile.

Ceaiul preparat din cardamom si scortisoara este utilizat pentru a trata probleme raguseala, sau durerile in gat. Cardamomul are proprietati antioxidante, antibacteriene, antivirale si antifungice.

Semintele foarte aromate ale plantei de cardamom sunt deopotriva un stimulent nervos si un antitoxic. In Orient este utilizat in cafea, pentru a-i potenta calitatile stimulatoare, a-i imbogati aroma si pentru a-i reduce din toxicitate. Pentru a neutraliza actiunea cofeinei, teobrominei si teofilinei din cafea, se adauga in aceasta 4-5 seminte (sau cantitatea echivalenta de pulbere).

Respiratia urat mirositoare, alergiile respiratorii, astmul bronsic si congestia pulmonara pot fi atenuate cu cardamom. Cardamom-ul ajuta la purifcarea organismului, este un foarte bun detoxifiant.

Cardamomul are proprietati tonice , revitalizante si afrodisiace. Cardamomul este benefic in tratarea ulcerelor bucale, infectiilor tractului urinar, precum si pentru circulatia sangelui in plamani.

Cardamomul este foarte bun si in tratarea racelilor. Semintele de cardamom au un efect incalzitor, util in tratarea racelilor, tusei sau bronsitei, mai ales cand acestea sunt insotite de frisoane. Se iau 4 g cardamom, 2 g ghimbir si 2 g boia iute (toate macinate foarte fin), se amesteca cu 4 lingurite de miere si se consuma toata cantitatea in cursul unei zile, impartita in 3 portiuni, cu 15 minute inainte de masa.

Cardamomul este benefic si in tratarea diverselor intoxicatii, se recomanda consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminte intregi de cardamom.

Cardamom la Vitamix si la Vegis.

yves-rocher.ro