Sarcina te-a făcut să înfloreşti? Există o explicaţie simplă pentru aceasta: echilibrul hormonilor din organismul tău s-a modificat, iar acum ai un nivel mai ridicat din anumiţi hormoni în organism. Ai acum cu jumătate de litru de sânge mai mult decât obişnuit, care curge prin sistemul tău circulator, iar ţesuturile depozitează mai multă apă. Circulaţia la nivelul pielii s-a îmbunătăţit, faţa ţi-a devenit mai roz şi mai luminoasă, iar micile riduri au dispărut.

Faţa ta

Acneea are şanse să dispară, tenul gras se apropie de normal. În unele cazuri, însă, fluctuaţia nivelului hormonilor, asociată cu sarcina, poate avea efecte mai puţin dorite.  În special în ultimele luni pot apărea pete pe faţă şi pe spate, obraji umflaţi, piele uscată şi mâncărimi.

depurtat.ro

Asigură-te că-i dai pielii tale ceea ce îi trebuie. Asigură tenului normal până la cel cu tendinţă spre gras umiditatea de care are nevoie, aplicând o emulsie pe bază de grăsime şi apă. Conţinutul redus de grăsimi permite ca produsul să fie absorbit rapid, fără să rămână o peliculă strălucitoare pe faţă. Pe de altă parte, o piele uscată, rugoasă are nevoie de un produs cu un conţinut mai ridicat de grăsime emulsionată în apă. Este posibil ca pielea ta să fie foarte sensibilă la produsele aplicate, de aceea, cel mai bine este să foloseşti produse delicate, de la farmacie.

Nivelul mai ridicat de pigment produs în timpul sarcinii va putea duce la apariţia unor pete de culoare mai închisă pe frunte sau pe obraz (cloasma). Acestea pot fi destul de disgraţioase, dar vor dispărea imediat după naştere.

Dacă ai aluniţe în jurul ombilicului sau a mameloanelor, ele vor deveni de culoare mai închisă în timpul sarcinii, un proces care se intensifică prin expunerea la soare. întrucât eşti predispusă să te arzi mult mai repede atunci când eşti gravidă, va trebui, dacă este posibil, să te fereşti sau să amâni expunerea directă la razele solare şi să foloseşti întotdeauna o cremă de plajă cu factor de protecţie foarte ridicat, între 10 şi 15.

Corpul tău după sarcină

Trebuie să acorzi atenţie mai mare îngrijirii corpului tău şi igienei personale, fiindcă modificările hormonale precum şi circulaţia accelerată a sângelui te vorface să transpiri mai mult decât de obicei. Apa rece te va ajuta şi ea să contracarezi senzaţia neplăcută de greutate în picioare, pe care o vei încerca, mai ales în stadiile mai avansate de sarcină.

Este indicat să faci baie, atât timp cât medicul nu ţi-a interzis în mod expres acest lucru. Niciodată însă, să nu stai în apă mai mult de zece minute, iar apa nu trebuie să aibă o temperatură mai ridicată de 37°C, fiindcă altfel o să activezi şi mai mult circulaţia. Va trebui să eviţi folosirea ca aditiv a spumei de baie, deoarece aceasta usucă şi mai tare pielea. Cremele sau emulsiile pe bază de apă sunt mai indicate. Nu uita să-i asiguri umiditate pielii tale după baie. Ea este acum mai uscată şi mai sensibilă ca de obicei, iar rolul ei a devenit şi mai important. O loţiune de corp revitalizatoare reprezintă o bună investiţie în acest moment.

Vergeturile după sarcină

Acestea reprezintă o problemă dificilă. Pielea pe abdomenul tău, pe şolduri, pe fese, pe piept şi pe coapse se întinde pe măsură ce sarcina avansează. Aceasta va face să apară semne mai mult sau mai puţin pronunţate ori dungi, cunoscute sub numele de vergeturi. Ele au tentinţa să se accentueze pe măsură ce iei în greutate, dar gradul lor de pronunţare este determinat şi de alţi factori, cum ar fi elasticitatea ţesutului tău conjunctiv şi a nivelului hormonilor din corpul tău. Dacă ai deja celulita, va trebui să ai grijă, întrucât acesta este un semn că ţesutul tău conjunctiv este mai slab de la natură.

Poţi urma un program care să-ţi facă pielea mai elastică şi mai puţin predispusă la vergeturi; acesta include masajul uscat: cu peria, înot şi exerciţii uşoare. Cel mai important lucru este. însă, masajul în fiecare zi al pielii, pe abdomen, şolduri, fese ş copase. Nu contează dacă foloseşti o cremă, cum ar fi cea pe bază de migdale dulci, o cremă pentru masaj sau un produs special pentru vergeturi. Lucrul cel mai important pe care trebuie să-l faci în fiecare zi este să te asiguri că ţi-ai masat pielea, prin ciupituri şi frământări uşoare.

Dacă continui să mai ai vergeturi, nu dispera. Ele se vor estompa după naştere, rămânând numai o coloraţie sidefie, abia perceptibilă.

Sânii tăi după sarcină și în timpul alăptării

Pentru a te asigura că sânii tăi vor rămâne fermi, va trebui să-i susţii cu un sutien bun în timpul sarcinii şi alăptării. Masează-i cu apă rece, atunci când faci duş, usucă apa de pe ei prin mişcări circulare, iar apoi masează-i cu un produs special.

Spre sfârşitul sarcinii, îţi vei putea întări mameloanele pentru a le pregăti de alăptat, fricţionându-le cu o perie moale sau cu un prosop.

 

noriel.ro