Pentru cei care au încredere în medicina homeopată şi în remediile homeopate, un factor important în alegerea reme­diului homeopat în cazul afecţiunilor respiratorii îl reprezintă etiologia, adică acea cauză care a dus la îmbolnăvire. De asemenea, sezonalitatea reprezintă şi ea un criteriu de luat în seamă pentru stabilirea remediului potrivit.

Există remedii homeopate pe care le folosim în afecţiunile acute mai ales iarna. Dintre remediile des fo­losite în sezonul rece amintim ACONITUM, AMMONIUM CARBONICUM, ARSENICUM ALBUM, DULCAMARA, NUXVOMICA, RHUSTOXICO- DENDRON. Aceasta ca să enumerăm doar câteva, deoa­rece, de pildă, în repertoriul lui Murphy, găsim 82 de remedii ce se agravează iarna.

depurtat.ro

Când răceala este declanşată de vremea rece şi umedă (ploaie, ceată) ne gândim la:

 

EUPATORIUM PERFOUATUM

Remediu de elecţie al gripei cu dureri musculare şi osoase, agravate de mişcare. Pacientul mai poate prezenta stare generală alterată, tuse spastică, dureroasă, sete intensă cu do­rinţă de apă rece. Vorbim despre infecţia gripală, rinită, bronşita ce se declanşează după expunerea la vremea rece, umedă.

 

RHUS TOXICODENDRON

Este un alt remediu ce se administrează când răceala se declanşează ca urmare a expunerii la frigul umed. Pacientul prezintă febră cu uscăciune extremă a mucoasei bucale şi laringiene, frison la cea mai mică mişcare, la dezvelirea corpului, frison însoţit de tuse spastică. Bolnavul este extrem de agitat, nu îşi găseşte locul. Suferinţa se agravează noaptea, de la căldura patului, stând liniştit.

 

DULCAMARA

Un alt remediu recomandat în cazul infecţiilor respira­torii sau chiaraastmului, atunci când tuşea apare după expunere la vreme rece şi în urma răcirii bruşte a vre­mii, este DULCAMARA. Pacientul prezintă o tuse groasă, „lătrătoare”, cu spută mucoasă, vâscoasă. Re­mediul este deosebit de util şi în cazul nevralgiilor şi al reumatismului musculoarticular atunci când simpto­matologia apare după expunerea la frigul umed.

 

ACONITUM

Remediu cu indicaţie majoră în astmul bronşic sau bronşita astmatiformă, dar util şi în reumatismul mus­culoarticular agravat de vremea rece şi umedă. Când răceala apare după expunere la aer rece, uscat, vânt, curenţi de aer: administrăm ACONITUM când debutul este brusc, cu febră iniţială mare, cu frison, piele fier­binte, uscată, mare agitaţie, teamă. Mai eficient la de­butul afecţiunii.

 

ARSENICUM ALBUM

Remediul pe care îl alegem atunci când bolnavul prezintă după expunerea la aerul rece: rinoree vâscoasă, iritantă, ce produce escoriaţii, accese de tuse cu senzaţie de sufocare şi spută puţină; agravat atunci când se culcă sau după miezul nopţii, febră. Remediu util în rinită, bronşită sau astm.

 

NUX VOMICA

Rinita ce se declanşează ca urmare a expunerii la aerul rece, vânt, curenţi de aer se tratează cu NUX VOMICA. Este un remediu de care putem avea nevoie şi vara deoarece tratează bine şi rinita ce apare ca urmare a expunerii la aerul condiţionat. Deseori răceala este declanşată de expunerea la frig, dar simptomele se agravează în cameră caldă. Ne gândim în această si­tuaţie la ALLIUM CAEPA. Ca simptomatologie, pacien­tul prezintă rinoree apoasă, iritantă ce poate produce escoriaţii nazale, lăcrimare neiritantă, tuse spastică, dureroasă, declanşată de iritaţia laringiană.

 

RUMEXCRISPUS

Pentru a trata tuşea seacă iritativă, ce apare mai ales dimineaţa cu o deosebită sensibilitate la aerul rece, geros, RUMEXCRISPUS este remediul salvator. Iritaţia laringiană, cu senzaţie de gâdilitură este cea care declanşează tuşea. Se ameliorează la căldură. Rinita, laringita, bronşita, traheobronşita, astmul bronşic, dar şi tuşea din timpul infecţiei gripale beneficiează şi ele de acest remediu.

Astfel, homeopatia tratează virozele strict indivi­dualizat, în funcţie de factorii declanşatori, stadiul evolutiv al bolii şi simptomatologia bolnavului. Administrarea remediului corespunzător are efec­te stimulative şi îmbunătăţeşte semnificativ şi starea generală, astfel încât, cel mai adesea, omul poate fi activ pe durata afecţiunii. Dezavan­tajul constă în faptul că, odată cu trecerea într-o altă etapă evolutivă, simptomatologia se schimbă şi remediul se schimbă.

noriel.ro