
Fainurile integrale, sunt mai puţin fine, insa conţin mult mai multe vitamine, minerale si fibre. Sunt exact ceea ce-ti trebuie atunci când te hotărăşti să adopţi un stil de viaţă echilibrat şi sănătos. Studii ale universităţilor americane arată, alături de cercetări ale oamenilor de ştiinţă de pe celelalte continente, că cerealele integrale, mai precis făinurile lor, diminuează riscul unor afecţiuni de care suferă o mare parte a populaţiei, cum ar fi bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancer, diabetul şi osteoporoza.
Grâul integral: este mai bogat
Îţii place pâinea neagră? Ar fi bine, pentru că e făcută din făină de grâu integral, Care conţine cu 400% mai multe vitamine decât făina albă si cu 500% mai multe fibre. Făina albă este rafinată, fiind obţinută prin îndepărtarea târâtelor şi a germenilor. E mult mai fină, e adevărat, dar nu e nici pe departe la fel de hrănitoare.
Făina din grâu integral reduce riscul bolilor cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale si a vitezei de coagulare a sângelui. E mai bună pentru diabetici, pentru că are un conţinut mai scăzut în calorii.
Fibrele din componenţa ei previn cancerul, în special cel de colon, precum şi hemoroizii. Asigură o floră intestinală sănătoasă, şi chiar curăţă tractul digestiv.
Pune de cu seară un castronaş cu făină de grâu integrală la înmuiat în apă de izvor, un alt castronaş cu fructe uscate bio (stafide, smochine, curmale etc) de asemenea, iar a doua zi, amesteci conţinutul celor două castronaşe cu un măr ras, o mână de nuci, migdale, alune sau caju măcinate şi miere după gust. Obţii un preparat sănătos, natural şi săţios, care te va ţine în formă maximă cel puţin patru ore.
Secara – scade colesterolul
Pâinea de secară integrală conţine mai puţin gluten decât cea din grâu, fie el chiar şi integral. Ea reduce în mod semnificativ nivelul colesterolului „rău” şi conţine o cantitate mare de magneziu, care acţionează în calitate de co-factor pentru mai multe enzime, inclusiv a acelora implicate în producţia de glucoză şi insulina. Ca urmare, diabeticii pot beneficia din plin de pe urma secarei.
Orzul – bogat în antioxidanţi
Un studiu referitor la cantitatea de antioxidanţi din cereale arată că cele mai multe asemenea substanţe se găsesc în făina integrală de orz. Antioxidanţii cresc rezistenţa faţă de infecţii a sistemului imunitar. (pentru antioxidanţi vezi şi articolele Frutul Goji şi Cătina)
Mălaiul – o făină minune
Banala mămăliguţă ascunde secrete importante. Triburile de amerindieni care o consumau încă de pe vremea lui Columb aveau o viaţă mult mai lungă decât europenii. Oamenii de ştiinţă au descoperit recent că boabele de porumb conţin doi acizi care se absorb foarte uşor în intestine, acidul arahidic şi acidul palmitic. Odată ajunşi în sânge, aceştia se transformă în hidroxiacizi care purifică sângele şi uşurează efortul ficatului de a neutraliza unele toxine. Endocrinologii arată că mămăliga sau produsele din făină integrală de mălai scad cu 60% riscul bolilor psihice generate de disfuncţii tiroidiene. Ele reglează cantitatea de glucoză din sânge şi reduc colesterolul. Mai mult decât atât, mămăliga reglează funcţiile sexuale, în special pe cele feminine.