
Ceaiurile au o întrebuinţare largă în alimentaţia copiilor, cât şi a adulţilor. Ceaiul se foloseşte în alimentaţia copiilor, chiar din primele zile de viaţă. Sugarii îl primesc cu plăcere. Nu se va abuza însă de folosirea ceaiului. Şi nu se va da în cantităţi mari, deoarece copiii îşi umplu stomacul cu ceai şi vor refuza mâncarea. Se dau copiilor numai proaspăt preparate şi cu cantităţi mici de plantă. Preparatele cu multă plantă, pot fi chiar toxice (otrăvitoare) pentru organismul plăpând al copilului, sau provoacă dureri abdominale, vărsături, diaree, constipaţie, febră etc.
Ceaiul de muşeţel
Se prepară din florile de muşeţel sau romaniţă, care se culeg prin iunie-iulie, în plină floare. Sunt mai multe feluri de muşeţel. Pentru ceai este bun muşeţelul cu flori mici şi frumos mirositoare. Se culeg pe vreme bună, se usucă bine să nu mucezească şi se păstrează la loc uscat, ferite de praf. Florile de muşeţel conţin mai multe substanţe medicamentoase, sunt aromate, iar substanţele amare dau poftă de mâncare. Ceaiul de muşeţel conţine substanţe cu acţiuni calmante în durerile de stomac şi substanţe cu efect uşor antiseptic, antiinflamator şi liniştitor al congestiilor (inflamaţiilor) de pe piele şi mucoase. Ca medicament se dă în tulburările digestive, cînd copilul nu are voie să primească altă hrană, sucurile digestive fiind mult scăzute. Se îndulceşte cu maxim 5 % zahăr (doar dacă se consideră necesar).
Mod de preparare: La un litru de apă se folosesc 5 g de flori (12—15 flori), la 100—150 g de ceai sînt deajuns 3—4 flori. Se pune apa la fiert, apoi florile se pun într-o ceaşcă opărită. Când fierbe apa, se toarnă peste flori. Se acoperă ceaşca imediat şi se lasă 5—15 minute, clătinându-se de câteva ori, ca să se amestece bine toate substanţele ieşite din flori. Se descoperă numai în clipa când i se dă copilului, fiindcă altfel se pierd substanţele aromatice. Florile se îndepărtează prin strecurare.
Indicaţii: ca aliment, după supt, în completarea meselor, dacă copilul este lacom şi caută mai multă mâncare decît raţia necesară. Se poate da copilului şi între prânzuri, dacă cere înainte de vreme, noaptea dacă copilul se trezeşte şi plânge însă nu şi dacă este mai puţin de o oră înaintea mesei. Se foloseşte şi la prepararea diluţiilor sau a laptelui praf, la comprese, băi şi spălături şi în răceli pentru a produce transpiraţii. Pentru comprese (călduţ sau rece), ceaiul se face mult mai concentrat: 30 g flori la un litru de apă şi se lasă să infuzeze, să stea acoperit după fierberea apei până la o oră. Se foloseşte în inflamaţii şi diferite boli de piele (iritaţii, eczeme etc.). În aceeaşi concentraţie se foloseşte la gargară, în inflamaţia amigdalelor şi la spălatul ochilor, urechilor şi rănilor în lipsa altei substanţe dezinfectante. Pentru băile stimulente, se pun de obicei 50 g de muşeţel la 10 litri de apă. Ceaiul de muşeţel poate fi cumpărat de la vegis, aici: ceai de muşeţel.
Ceaiul de mentă
Se prepară din frunzele plantei numită mentă sau izmă. Sînt vreo 20 de feluri de mentă, însă se întrebuinţează numai aşa-zisa mentă verde, cu frunza colorată în verde închis. Frunzele se culeg înainte de înflorirea plantei, când sînt în plină maturitate, să nu fie palide sau veştejite. Se recoltează, se usucă şi se păstrează în aceleaşi condiţii ca şi muşeţelul.
Frunzele de mentă conţin o serie de uleiuri volatile şi alte substanţe medicamentoase, din care fac parte: mentalul, acetatul şi valerianatul de mentol, care dau plantei valoarea de plantă medicinală. Conţin de asemenea şi tanin, o substanţă deosebit de sănătoasă ce se găseşte şi în struguri substanţă ce întăreşte sistemul imunitar..
Ceaiul de mentă face să dispară spasmele intestinale, deci colicile şi este un bun antivomitiv.
Modul de preparare: La 250 g apă se folosesc 4-5 foi de mentă, la 100 g sînt de ajuns 2—3 foi. Se face infuzie prin turnarea apei clocotite peste foile de mentă, se lasă 5 minute, se strecoară şi apoi se foloseşte.
Indicaţii: Se dă copiilor în aceleaşi situaţii ca şi ceaiul de muşeţel: înainte, după şi între supturi sau noaptea. Ca medicament se dă în caz de diaree, vărsături, dureri abdominale, gaze, tulburări de somn. Ceaiul de mentă se foloseşte la inhalaţii, gargară dar şi în cazul mirosului urât al gurii. Planta întreagă, pisată, se foloseşte, cu rezultate liniştitoare, în aplicaţii (legătură) pe lovituri şi degerături. Îl puteţi cumpăra de la vegis online, aici: ceai de mentă iarbă.
Ceaiul de tei
Se prepară din florile de tei, cunoscute pentru mirosul lor delicat. Sînt două feluri de tei. Florile bune de ceai sînt cele mari, parfumate şi cu petalele galbene. Celelalte nu conţin substanţe medicamentoase. Se culeg în plină floare şi conţin: mult mucilagiu, adică o substanţă cleioasă, anumite uleiuri medicamentoase, tanin, zaharuri şi urme de calciu.
Modul de preparare: Se face o infuzie din 5 g la un litru de apă. Pentru sugari se pun 3—4 flori la 100 g de apă. Se pune la clocotit apa cu zahărul, se toarnă peste flori, se acoperă 4 minute, se scot florile şi apoi se foloseşte. Se dă copiilor în aceleaşi situaţii şi condiţii ca şi ceaiul dle muşeţel şi mentă.
Indicaţii: Ceaiul de tei este indicat şi ca medicament, datorită uleiurilor pe care le conţine, este calmant, produce transpiraţie, ajută urinarea şi scăderea temperaturii. Datorită taninului, ajută vindecarea diareelor şi se prescrie in tulburări digestive, în răceli ale căilor respiratorii superioare (nas, gât, trahee), tuse, dureri de cap, ameţeli, stări nervoase. Copiii mai mari, care sînt mai nervoşi, pot primi cîte o ceaşcă de ceai de tei în fiecare seară la culcare.
Ceaiul de chimen

Modul de preparare. Se poate face infuzie sau decoct. La un litru de apă se folosesc 5 g de seminţe, adică vreo câteva seminţe la 100 g de apă. Apa se fierbe. Seminţele se pun când apa clocoteşte, apoi se ia imediat de pe foc şi se acoperă. Se lasă 5 minute, se strecoară şi se îndulceşte.
Ceaiul de chimen se dă în colici, diaree şi balonări. Subliniem că, dacă este foarte concentrat, poate fi toxic pentru sugari, şi în loc de vindecare să asistăm la accentuarea tulburărilor existente sau producerea unor tulburări noi. Dă rezultate bune şi în bronşite vechi.
Vezi şi:
- Ceai BIO Sonnentor pentru bebeluşi cu ingrediente: fenicul, anason, chimen şi roiniţă;
- Ceai ecologic de fructe pentru copii cu măceşe, bucăţele de măr, hibiscus, bucăţele de frag şi esenţă ecologică de portocale;
- Ceai Solaris pentru copii cu bucăți de mere, hibiscus, bucăți de morcov, banane uscate, lemongrass, bucăți de roșcove, aromă naturală;
- Ceai de păpădie pentru adulţi şi copii cu un gust uşor amar, 100% păpădie;
Ceaiul de anason

Ceaiul de trandafir
Se foloseşte floarea de la trandafirii de dulceaţă sau de ornament. Unii recomandă numai petalele, alţii floarea completă. Florile de trandafir se culeg când sunt deschise aproape complet. Se taie cu puţină codiţă. Se usucă şi se păstrează ca orice plantă medicinală. Au în compoziţie, printre alte substanţe, tanin în cantitate mai mare decât la plantele despre care am vorbit până acum, zahăr, acid galic etc.
Modul de preparare: Cantităţile necesare: 10 g de petale, (numai flori) sau 2—3 capsule (floarea cu totul) la 250 g de apă. În primul caz, ceaiul se prepară prin infuzie. Se fierbe apa şi, cînd clocoteşte, se pun florile, luîndu-se imediat de pe foc. Se acoperă (şi se lasă să se infuzeze 15 minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu zahăr sau zaharină.
Ceaiul din floarea întreagă se prepară prin decocţie: se clocoteşte apa, se pun florile, se lasă să fiarbă la foc domol, până scade apa cu un deget. Se ia de la foc, se acoperă şi se lasă să se răcească, până se poate bea. Ceaiul de trandafir se administrează copiilor cu diaree de lungă durată şi în colitele de fermentaţie (îmbolnăviri ale intestinului gros).
Dă rezultate bune în unele pierderi de sânge, ajutând oprirea sângerării. În caz de inflamare a amigdalelor, se recomandă gargară cu ceai cald de trandafir. Ceaiul rece se foloseşte sub formă de comprese pe unele umflături sau iritaţii de piele. Ceai de trandafiri BIO poate fi cumparat de aici.
Ceaiul de leuştean
Se prepară din frunzele plantei. Se poate folosi chiar planta întreagă sau numai seminţele. Pentru copii se face ceaiul numai din frunze, care se pot culege de primăvară până toamna. Cel mai potrivit timp este în septembrie.
Modul de preparare: Se prepară prin infuzie sau decocţie. Cantitatea necesară: 15 g la un litru de apă. Se poate îndulci sau nu. Dă rezultate bune la mistuirile greoaie, balonări abdominale, gaze. Contribuie la dezintoxicarea aparatului urinar şi a ficatului. Calmează durerile de ficat, rinichi şi intestin. Este un întăritor general.
Ceaiul de afine

Afinele — atît frunzele, cît şi fructele — conţin săruri de potasiu, calciu şi magneziu; acid fosforic, tanic, acid galic şi malic; mucilagiu, răşini, zahăr, pectină, substanţe grase, acid benzoic etc. Fructele conţin o substanţă violetă, care pătrunde în pereţii intestinului, formând un strat protector împotriva iritanţilor din afară.
Mod de preparare: ceaiul de afine se prepară prin fierbere timp de 30 de minute. Frunzele se pisează şi se folosesc ca decoct, în proporţie de o linguriţă la o ceaşcă, sau 20 g la un litru de apă. Boabele se pun cam 50—80 g la un litru de apă. Adulţii pot bea 4—6 ceşti pe zi, copiii mari câte o jumătate de litru pe zi. Pentru sugari se prepară un ceai puţin concentrat. Se poate asocia cu frunze de mentă şi ceai de muşeţel.
Indicaţii: Se administrează copiilor cu diaree rebele sau alte boli intestinale şi colite; când au scaune neregulate, gaze, lipsă de poftă de mâncare etc.
Ceaiul de coarne
Cornul este un arbust de la care se pot folosi pentru ceai, frunza, coaja şi fructele. Toată planta are substanţe medicamentoase întăritoare, astringente şi care ajută scăderea temperaturii. Copiilor li se dă ceaiul de fructe, care este, în fond, compotul respectiv. Se prepară prin fierbere. Dă rezultate excelente în diaree.
Ceaiul de nalbă
Se întrebuinţează rădăcina, frunzele şi florile. Rădăcina se recoltează toamna, se spală, se curăţă şi apoi se taie felii, sub forma în care se usucă repede, ca să nu i se scurgă sucurile şi să nu i se piardă astfel substanţele terapeutice. Se poate usca şi la cuptor. Rădăcina este albă, cărnoasă şi dulce la gust. Florile şi frunzele se recoltează vara, când planta este în plină vigoare.
Modul de preparare: se face un decoct. Florile se întrebuinţează în cantitate jde 5 g la o creaşcă de 250 g de apă. Frunzele se folosesc câte 20 g la un litru de apă. Pentru ceaiul de rădăcină se foloseşte 60 g rădăcină la un litru de apă.
Indicaţii: Ceaiul de nalbă — flori, frunze şi rădăcină — se întrebuinţează în inflamaţii ale intestinului, ale vezicii urinare, gâtului, fiind un antiinflamator puternic. În diareele rebele se face clismă cu decoctul de rădăcină. De asemenea, se aplică comprese cu ceai de nalbă în caz de răguşeală şi dureri de gât.
Ceaiul de dovleac
Se pun la fiert 150 g seminţe de dovleac crude şi fără coajă. Se trec înainte prin maşina de tocat, se amestecă cu 400 g apă şi se lasă să fiarbă în baie de apă 2 ore, până scade apa la jumătate. Se ia de pe foc, se strecoară prin sită. Se strînge şi se aruncă uleiul rămas la suprafaţa ceaiului. Se lasă până a doua zi dimineaţă, la rece. Se mai strînge o dată uleiul de deasupra şi se dă copilului în aşa fel încât toată cantitatea de ceai să fie băută într-o oră şi jumătate. Este un bun medicament împotriva teniei (panglicii). Această cantitate se poate da după vârsta de 2 ani.
Buna ziua, ma numesc Dana am 40 de ani si de patru zile ma gadsnec la o poveste despre ceai verdee280a6 Este o tema destul de interesanta. Pana acum cateva zile nu m-am gandit niciodata la ceai verde sub forma unei povesti, sincer eu cu ceaiul verde nu prea avem un trecut.Acum un an de zile , am avut o perioada in care am slabit destul de mult pentru ca imi doream sa arat foarte bine si la varsta de aprope 40 de ani ,la un moment dat am auzit ca ceaiul verde are aceste beneficii, de-a intinerii si de-a slabii. La inceput nu am crezut , am o varsta si nu cred ca tot ce zboara se mananca, asa ca nu am fost convinsa ca ma va ajuta sa slabesc ,am inceput sa ma documentez apoi la un moment dat l-am incercat , dupa cateva saptamani am observat ca am inceput sa pierd din greutate, sa fiu mult mai energica si binedispusa mereu.Trecand peste minunatele calitati pe care le are ceaiul verde,viata mea s-a schimbat devenind o persoana foarte echilibrata in tot ceea ce intreprind, pana si visurile pe care le am noaptea sunt mai roz, sunt plina de optimism si nu exista zi data de la Dumnezeu sa nu ma trezesc cu zambetul pe buze ..sunt sigura acum ca acest ceai verde pe langa care treceam de multe ori fara sa-l bag in seama, s-a razbunat la modul frumos pe mine aratandu-mi adevarata viata curata,si deschizandu-mi noi drumuri multumesc