
Aşa cum o casă solidă are o fundaţie rezistentă, nu se poate vorbi despre un păr sănătos fără un scalp sănătos. Ieşirile la munte, temperaturile scăzute solicită părul care trebuie să facă faţă acestui program solicitant. Află cum trebuie să îl protejezi.
Iarna, părul, ca şi pielea, este supus inevitabilelor alternanţe de temperatură, astfel că trecerea de la gradele în minus de afară la căldura din casă nu are cum să-i facă bine. Prima reacţie a părului este să-şi piardă din vitalitate şi strălucire, să devină mai aspru, mai casant şi mai fragil, prin urmare şi mai greu de coafat. Pentru a evita astfel de probleme, este momentul să începi să acorzi o atenţie suplimentară îngrijirii părului. Punctul de start: scalpul.
Pielea scalpului este cea mai sensibilă, prin urmare are nevoie de o atenţie specială. Aerul uscat deshidratează scalpul, determinând, printre altele, apariţia inesteticelor coji, iar variaţiile de temperatură contribuie la apariţia mătreţii şi, în cazuri mai severe, a mâncărimii. Pentru că îngrijirea scalpului este, cei mai adesea, trecută cu vederea, este momentul potrivit pentru a-ţi lua câteva măsuri de precauţie. Seara, înainte de culcare, masează scalpul prin mişcări circulare, cu buricele degetelor, pentru a stimula circulaţia sanguină. Nu trebuie însă să apeşi foarte tare. Poţi aplica, înainte de spălarea părului, uleiuri naturale încălzite – cel de măsline este cel mai accesibil -, care vor ajuta la regenerarea acestuia.
Nu folosi produse care să conţină alcool – acesta va usca şi mai tare pielea şi va îndepărta sebumul scalpului, care, în cantităţi normale, are un rol de protecţie. Protejează-ţi scalpul şi părul folosind căciuli, băscuţe, pălării din bumbac. Spre deosebire de lână sau acril, bumbacul generează mai puţină electricitate statică.
După spălare, aşteaptă ca părul să se usuce în totalitate înainte de a-l acoperi, altfel îşi va schimba forma. Culoarea unui scalp sănătos este rozalie. Pielea albă indică o circulaţie proastă a sângelui care, asociată cu alte probleme semnalate de apariţia mătreţii sau a mâncărimii, pot anunţa dereglări ale organismului. Un consult al unui medic dermatolog te va ajuta să afli care este starea de sănătate a scalpului şi cum poate influenţa acesta şi sănătatea părului.
În ceea ce priveşte părul, există câteva măsuri pe care le poţi lua pentru a trece cu bine peste această perioadă capricioasă.
Tunde-l cu regularitate
Din cauza temperaturilor scăzute şi a aerului uscat, părul are tendinţa de a se degrada mult mai uşor. Primele afectate vor fi vârfurile, care în această perioadă se vor despica mult mai uşor. Sensibilitatea scăzută a părului în această perioadă este şi motivul pentru care ar trebui să-l vopseşti mai rar.
De câte ori speli părul?
Dacă pe parcursul lunilor de vară, spălatul părului face parte din rutina zilnică (sau se repeta des), iarna lucrurile se schimbă. O dată, de două ori pe săptămână este suficient să îl speli. Foloseşte combinaţia şampon-balsam, de preferinţă din aceeaşi gamă, iar o dată pe săptămână aplică şi o mască hrănitoare sau de protecţie.
Balsamul de păr va ajuta la menţinerea elasticităţii părului, îl va fortifia şi-l va face mai strălucitor. La ultima clătire, foloseşte apă la o temperatură scăzută, atât cât simţi că poţi suporta. Utilizează cât mai rar uscătoarele de păr, ondulatoarele sau periile electrice, pentru că şi acestea vor aspri părul excesiv, iar atunci când foloseşti prosopul pentru a absorbi umezeala, renunţă la acele mişcări energice care par să rezolve totul în câteva minute. De preferat este să ţii părul înfăşurat în prosop circa 15 minute, apoi să-l laşi să se usuce de la sine. Nici periatul repetat al părului nu este o idee bună acum, pentru că se va electriza mult mai repede. Foloseşte, mai degrabă, un pieptene cu dinţii rari.
Hidratare pentru părul tău
În această perioadă, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să asiguri o hidratare optimă părului, atât prin produse create special, cât şi printr-o hidratare optimă a organismului. Sănătatea acestuia se va reflecta şi în calitatea firului de păr, de aceea, consumă cele 4-6 pahare de apă recomandate, serveşte cu regularitate supe şi băuturi calde, şi asigură-te că urmezi o dietă bogată în minerale, zinc şi magneziu.