NOUL COD RUTIER. Sancțiuni dure pentru şoferii care nu transportă copiii în scaune speciale sau cu centură. Si este bine si normal sa fie asa. Ni se pare foarte normal sau recomandat sa ne asiguram cu o rovinieta sau RCA , sa ne punem centura cand in intersectie este un echipaj de politie insa pe copii sa ii tinem in brate, pe locul din dreapta sau pe bancheta din spate neasigurat.  Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost modificată şi completată printr-o ordonanţă publicată în Monitorul Oficial din 29 august 2014, cu intrare in vigoare la finele lunii Septembrie 2014. Una dintre completările aduse legislaţiei rutiere aduce sancţiuni pentru şoferii care nu transportă copiii în condiţii de siguranţă. Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare “nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”. Completări la legislatia rutiera: Amendă pentru şoferii care nu transportă copiii în scaune speciale sau cu centură. Noile modificari ale codului rutier creaza un cadru legislativ pentru situatia in care . Daca copilul ce se afla in interiorul masinii are varsta peste 3 ani trebuie sa poarte centura de siguranta cu care este dotat autoturismul. Daca copilul are varsta sub 3 ani, soferul nu are voie sa porneasca autovehiculul fara un scaun auto sau alt dispozitiv agreat.

Şoferii care nu transportă copiii cu centură de siguranţă sau în dispozitive de fixare în scaune speciale omologate riscă să primească, de la sfârşitul lunii septembrie 2014, patru sau cinci puncte de amendă, adică până la 450 de lei, conform unei ordonanţe publicate în Monitorul Oficial. Una dintre completările aduse legislaţiei rutiere aduce sancţiuni pentru şoferii care nu transportă copiii în condiţii de siguranţă. Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare “nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”.

depurtat.ro

“La asta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, care înseamnă, în bani, 360 sau 450 de lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 de lei în prezent. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită pe loc. Practic, noutatea o reprezintă sancţionarea şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă. Regulile existau şi până acum, scaun special pentru copiii până în trei ani şi centură de siguranţă pentru cei de până la 12 ani, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehicului”, a precizat, pentru MEDIAFAX, şeful Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, comisarul şef Florin Brăcea.

Aceeaşi sancţiune o vor primi şoferii care transportă copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Exceptie: Daca autovehiculul NU ESTE DOTAT cu centuri de siguranta atunci doar : “Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, mai prevede noul act normativ. Daca din constructie, autovehiculul are prevazute prin constructie centuri de siguranta, şoferii de autovehicule trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice.

Potrivit iniţiatorului proiectului (Ministerul Afacerilor Interne), clarificarea procedurii de sancţionare pentru nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă, în cazul persoanelor minore transportate, este necesară întrucât actuala normă nu permite sancţionarea conducătorului de vehicul pentru săvârşirea faptei de către o persoană minoră, în realitate acestuia revenindu-i obligaţia de a se asigura că minorul este transportat în condiţii de siguranţă. “Norma propusă instituie un mecanism concret de responsabilizare a conducătorului auto care transportă persoane minore, acestea neavând reprezentarea necesară a pericolului la care se expun în situaţia implicării vehiculului într-un eveniment rutier. Modificările referitoare la minori sunt conforme cu directivele europene”, spun reprezentanţii MAI.

vezi scaune auto pentru copii si cosuri auto pentru bebe

Conform aceloraşi surse, prin intermediul Directivei 2014/37/UE, se urmăreşte reglementarea unitară la nivel european a obligaţiilor privind transportul copiilor şi tipurile de dispozitive de fixare în scaune pentru copii utilizate, astfel încât protejarea acestora să fie mai eficientă în cazul unei coliziuni. Directiva de punere în aplicare 2014/37/UE are termen de transpunere 20 septembrie 2014. În ordonanţă se precizează că prevederile privind transportul copiilor şi sancţiunile aferente intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă sfârşitul lunii septembrie.

noriel.ro