Nu-i nevoie să vă descriem cum arată o casă în care piticul cu o energie debordantă face legea nocturnă. Părinţi demolaţi, plecări spre serviciu precum startul în cursele de Formula 1. Ţipete, negocieri, plânsete, bucurie că ai ajuns la birou ca să te mai odihneşti puţin. Şi toate astea pentru că un… un… pici cu ardei iute la fund nu vrea să doarmă nici la prânz, nici seara, orice i-aţi face. Unii părinţi chiar încearcă să facă ordine: îl închid în cameră cu lumina stinsă, îi mai trag şi câte o pălmuţă, sperând că după câteva sughiţuri de plâns „adoarme el”, alţii îi spun poveşti până cad ei ca trăsniţi lângă pătuţul nemilosului. Dacă vă recunoaşteţi în tabloul de mai sus, înseamnă că sunteţi în pragul unui eşec, dar care are şi explicaţie, şi soluţii. Să vedem împreună cum stau lucrurile.

ABC-UL SOMNULUI LA COPII

Ritmul de somn căpătat în primii trei ani este decisiv pentru toată viaţa. De aceea, trebuie să-l învăţaţi pe cel mic să adoarmă devreme, să aibă un somn continuu şi liniştitor. După eforturi disperate de a-l linişti atunci când e ora de nani, eşecurile vă pot dezarma şi renunţaţi la a mai spera în victorie. Nu e cazul, mai ales că lucrurile nu sunt atât de complicate. Un pic de disciplină şi de perseverenţă din partea părinţilor şi lucrurile se aranjează.

depurtat.ro

Chiar şi atunci când, în sfârşit, a adormit, tot n-aveţi somn: vă duceţi din când în când să-l înveliţi, să-l verificaţi, să-l admiraţi. E firesc. Iar cu cât experienţa mamei e mai scurtă, cu atât mai mari sunt grijile. Dacă tocmai v-aţi întors cu nou-născutul de la maternitate şi aveţi o groază de necunoscute în privinţa somnului, aveţi grijă ca:

> Temperatura din cameră să rămână mereu între 18 şi 20 de grade Celsius.

> Imbrăcaţi-l adecvat, adică doar cu un costumaş şi o vestuţă, şi înveliţi-1 cu o păturică.

> Verificaţi-i permanent temperatura, să nu-i fie prea cald, punându-i palma pe burtică: dacă e transpirat sau fierbinte, se renunţă la păturică. Atenţie! Mânuţele şi picioruşele sunt în mod normal ceva mai reci decât restul corpului.

> Nu-i puneţi pernă înainte de a împlini un anişor şi nici plapumă sau pilotă. Cele mai indicate sunt păturicile de bumbac.

> Nu e indicat să-i acoperiţi căpşorul şi nici să-i puneţi vreo sursă de căldură în apropiere.

> Poziţia de somn optimă pentru sugar este aşezarea lui pe o parte, cu spatele sprijinit de un prosop rulat.

Şl SOMNUL SE ÎNVAŢĂ

Copilul trebuie să se bucure că la trezire îl aşteaptă lumina şi bucuriile unei zile de joacă, să simtă binefacerile somnului continuu, iară „haltele” nocturne pentru „aprovizionarea” cu lapte. Pentru aceasta, aşezaţi-i pătuţul aşa încât să vadă bine fereastra. Ora de culcare trebuie să fie mereu aceeaşi. Rutina îi oferă pruncului un sentiment de siguranţă şi elimină riscul tulburărilor de somn ulterioare.

Dacă micuţul şi-a făcut propriul program, e bine să nu interveniţi. El ar putea avea ore diferite de culcare şi trezire de la o zi la alta şi asta nu îi dăunează, dacă doarme cât îi este necesar.

TIMPUL OPTIM DE SOMN

În primele 2-3 săptămâni de viaţă, nou-născutul doarme 18-19 ore din 24, cerând mâncare din două în două ore. Prin urmare, vă veţi adapta ritmului lui de somn. între o lună şi două luni de viaţă, pruncul începe să prefere noaptea pentru somn. Va mai dormi şi în timpul zilei, dar nu prea mult. Când a ajuns la 3 luni, dacă vrea să doarmă se freacă la ochi sau îi apar cearcăne. De cum le-aţi observat, aşezaţi-l în pătuţ cât încă mai e treaz, dar nu înainte de masă. între 3 şi 9 luni, copilul doarme şi câte şapte ore la rând, ceea ce înseamnă şi pentru mămică un timp preţios de odihnă. în total, din 24 de ore, doarme în jur de 14-15. După un anişor, somnul de noapte reprezintă 10-12 ore, la care se adaugă somnul de zi. în fine, până la 3 ani, micuţul ajunge să doarmă ziua o oră şi jumătate, iar noaptea cel mult 11 ore, program care durează până la 5 ani. Cercetările au dovedit, experimental, că prea puţin somn dăunează atitudinii şi abilităţilor prezente şi viitoare ale copilului.

ROLUL TĂTICULUI

Forţa de ordine paternă în tot acest ritual de seară nu este la bunul plac al tăticului, ci o intervenţie indispensabilă. împărţirea atribuţiilor între părinţi are trei mari avantaje. Dacă mami alăptează şi face băiţa, iar tati schimbă scutecul şi aşază piticul în pătuţ, totul devine mai uşor. Pe de altă parte, îi oferă mamei un plus de timp şi o scuteşte de dureri de spate la legănat. Ca să nu mai vorbim că ajută serios relaţia voastră.

RITUALUL DE NANI

Perioada de la 3 la 6 luni, după cum sunt de părere specialiştii, este optimă pentru educarea somnului. Obişnuirea piticului cu o anume disciplină nu are nimic milităresc. E suficient ca el să deprindă automa-tismele care induc starea de somn. Aceasta se face printr-un ritual care trebuie înţeles şi acceptat de copii. Puteţi începe prin a-i da puţin ceai călduţ, apoi faceţi băiţă, la aceeaşi oră, in fiecare seară. După băiţă ii daţi masa de seara, ii povestiţi ceva şi-l aşezaţi in pătuţ. Mai târziu, ritualul se va completa cu pijamaua, cu spălatul pe dinţi şi aşa mai departe.

RĂSFĂŢURILE LUI MOŞ ENE

  • 1. Spuneţi-i o poezioară de culcare, ritmul ei îl va adormi.
  • 2. Daţi-i o jucărie de pluş să doarmă cu ea.
  • 3. Măngâiaţi-i uşor pe spate şi pe frunte. Acesta e somniferul cel mai eficient.
  • 4. Mai vorbiţi-i încă un minut după ce pare adormit.
  • 5. Un truc formidabil: căscaţi adânc de câteva ori; e molipsitor şi calmant.
  • 6. Şoptiţi-i o rugăciune scurtă atunci când îl aşezaţi în pătuţ. Credeţi sau nu, face bine.
  • 7. Un ceas cu secundar pus în preajmă ajută; 60 de bătăi pe minut este chiar ritmul cardiac, iar ticăitul discret poate induce somnul.
noriel.ro