SQUASH-UL, un sport distractiv care îţi conturează silueta. A fost declarat cel mai sănătos sport, şi nu întâmplător, ci luând în calcul cele mai importante aspecte: intensitatea solicitării masei musculare, numărul caloriilor arse, flexibilitatea şi riscul de accidentare.
Chiar dacă nu este la fel de celebru ca şi fratele său mai mare, tenisul, squash-ul are multe puncte forte pe care merită să le iei în seamă: se joacă înăuntru, deci vremea de afară nu îţi condiţionează antrenamentul, poate fi practicat şi fără partener, îţi creşte rezistenţa şi reprezintă un excelent antrenament pentru muşchii picioarelor şi cei din partea superioară a corpului. O oră de antrenament arde foarte multe calorii pentru că mişcările sunt rapide, opririle scurte, iar schimbarea direcţiei se face foarte frecvent. Sună bine?
Squash este un sport care poate fi practicat la orice vârstă. Este foarte uşor de învăţat. Squash este un sport ideal pentru oricine, deoarece poate fi considerat atât ca şi o activitate plăcută de petrecere a timpului liber cât şi competiţie sportivă. Este un sport individual, de echipă sau mixt care nu depinde de condiţiile meteorologice şi are un scăzut risc de accidentare.
Istoria squashului
Originile jocului squash se găsesc în jocul de tenis. În secolul al XII-lea, în Franța, băieții și fetele jucau diverse jocuri pe străzile satelor în care locuiau, lovind cu mingile în pereții și ușile caselor. La sfârșitul secolului al XV-lea olandezii au inventat racheta. Jocul născut s-a numit tenis și în scurt timp a devenit unul dintre cele mai răspândite jocuri din Europa.
Squash-ul s-a dezvoltat dintr-un joc numit ”racquets”, joc care la rândul său provine din alte 5 discipline sportive care presupun lovirea unei mingi de un perete folosind mâna. ”Racquets” își are originile în închisori dar a devenit în scurt timp foarte popular în Anglia în secolul al XVII-lea, cel mai probabil deoarece necesita doar un zid, o minge și 2 rachete. Astfel s-a născut squash la Școala Harrow din afara Londrei. Acest joc a cunoscut o popularitate deosebită în şcolile din Anglia începând cu secolul XX. De altfel, englezii au stabilit standardele de joc şi de teren pe plan internaţional. La începutul anului 1990, erau 12 milioane de jucători de squash la nivel global, iar astăzi sunt în jur de 50,000 de săli de joc.
Squash are o tradiție puternică în Anglia, Australia, Noua Zeelandă, Pakistan și Egipt. În SUA se joacă o formă de squash cunoscută sub numele de ”hardball”, care implică folosirea unei mingi mai tari, o sală mai mare și are reguli puțin diferite. Viitorul squash-ului nu a fost niciodată mai strălucitor. Tehnologia a dărâmat toate limitările rachetelor, mingilor și a pereților. Rachetele sunt mult mai ușoare și mai rezistente astăzi, făcând jocul mult mai interesant.
Squashul, bun pentru siluetă
Alături de beneficiile imediate (tonifierea corpului la nivelul braţelor şi al picioarelor) squash-ul constituie una dintre cele mai bune practici pentru a scăpa de kilogramele în plus. Squash-ul este un sport care vă ţine în formă indiferent de cât de obosite v-aţi simţi. Dinamismul său vă scoate din rutina zilnică şi vă oferă optimism şi energie pentru întreaga zi. Şi pentru că felul în care arătaţi este foarte important, dincolo de mişcare mai sunt şi alţi factori care contribuie la menţinerea voastră în formă: alimentaţia şi odihna. Găsiţi un echilibru între cele trei componente! (Marius Căldăraru, instructor squash şi antrenor personal la Health Academy at the Grand în Hotel Marriot).
Pentru a-ţi da seama de eficienţa acestui sport, trebuie să ştii că pe timpul unei şedinţe de o oră, în funcţie şi de capacitatea de efort a fiecăruia, se pot arde până la 1.200-1.300 de calorii, în contextul în care 45 de minute de alergare consumă în jur de 500 de calorii. Mai mult decât atât, când joci squash, ritmul inimii creşte încă din primele minute până la 80-85% din capacitatea maximă şi se menţine întreaga durată a meciului. Temperatura corpului poate creşte cu până la 20 de grade Celsius în primele 40 de minute, după care creşterea este mult mai redusă. într-o oră, o femeie poate elimina până la un litru de lichid (transpiraţie), iar bărbaţii de două ori mai mult. Consumul de oxigen se ridică de la 2 la 3,5 1/min, timp în care se consumă energie între 10 şi 18 kcal/minut. De aceea, e bine să te îmbraci lejer şi să porţi o încălţăminte sport adecvată.
Cum alegi racheta de squash?
Pentru că şi mingea este mai mică decât cea folosită la tenis, şi rachetele au dimensiuni mai mici şi sunt mai uşoare. Există patru caracteristici de care trebuie să ţii cont atunci când alegi o rachetă pentru squash, şi anume: greutatea, balansul, mărimea capului şi flexibilitatea. In ceea ce priveşte greutatea, majoritatea rachetelor au între 110 şi 180 gr.
Cele 10 porunci ale Squashului
Loveşte mingea cu putere. Ţinteşte colţul din spate. Menţine mingea aproape de peretele lateral. Recuperează mingea în interiorul zonei T (aceasta este exact în mijlocul terenului). Fii mereu cu ochii pe minge. Determină adversarul să alerge. Loveşte cu voleu mingea de cât mai multe ori. Învaţă să îţi păcăleşti adversarul prin întârzierea lovirii mingii. Alege lovituri cât mai scurte. Schimbă ritmul loviturilor.
Cele 10 motive pentru a practica squashul
Squash-ul este unul dintre cele mai sănătoase sporturi ( revista Forbes, 2003). O oră de squash te ajută să pierzi între 700-1000 de calorii, ceea ce este cu 70% mai mult decât la o partidă de tenis. Dezvoltă agilitatea şi viteza de reacţie. Spirit competiţional şi de întrecere. Poate fi jucat atât pentru relaxare, cât şi pentru menţinerea în formă. Dezvoltare corporală armonioasă prin complexitatea mişcărilor şi viteza lor (excelent exerciţiu pentru modelarea muşchilor fesieri). Squash-ul se poate practica ca sport de performanţă individual, în echipă sau mixt. Mijloc de socializare şi întărirea legăturilor interpersonale. Descărcare a nervilor şi eliberare de energii negative prin lovirea pereţilor cu mingea. Squash-ul prezintă un grad scăzut de accidentare şi poate fi practicat indiferent de vreme.
Regulile jocului Squash
General
Jocul de squash se desfășoară între doi jucători, Fiecare utilizând o rachetă special construită. Pentru joc este nevoie de o minge specială și un teren adecvat. Racheta este asemănătoare celei de tenis de câmp, dar mai ușoară, mâner mai scurt și forma ușor mai alungită. Mingea este din cauciuc, aproximativ cât o minge de tenis de masă. Mingiile sunt marcate cu un punct de vopsea, pentru a le deosebii între mai multe categorii: punct galben – super slow; punct alb sau verde – slow; punct roșu – medium; punct albastru – fast.
Terenul este mărginit de 4 pereți. Fiecare serviciu trebuie să atingă peretele frontal între linie și plafon. În caz contrar, serviciul este pierdut. O linie orizontala este trasată la circa 48 cm de la sol (partea superioară). Schimburile de mingi, altele decât primul serviciu, trebuie sa atingă peretele deasupra acestei linii. Dacă mingea atinge linia, se consideră minge bună. Pe podea, în partea din spate a terenului, sunt trasate două pătrate. Acestea se folosesc la serviciu.
Jucătorul la serviciu trimite mingea în peretele frontal, deasupra liniei de serviciu. Este obligatoriu ca mingea să atingă peretele frontal în zona admisă. Mingea trebuie să cadă în pătratul primitorului (în cazul în care nu este returnată din voleu de acesta). Dacă mingea cade în afară, este considerată “out” și se schimbă serviciul. În timpul jocului, mingea are voie să cada cel mult o dată înainte de a fi trimisă din nou în perete de către al doilea jucător. Sunt permise oricâte atingeri ale pereților laterali, sau plafonului. De asemenea, mingea este în joc dacă atinge peretele posterior. În afara serviciului, jucătorii pot direcţiona mingea către zona admisa din pereţii laterali sau posterior. Este obligatoriu ca mingea, înainte să cadă pe podea, să atingă peretele frontal deasupra liniei de “fileu”, indiferent dacă vine direct din rachetă sau dintr-o deviere din pereţi. În schimburile de mingi, un jucător are voie să atingă mingea doar o dată, între două lovituri ale oponentului.
Încalzire
Când jucătorii sosesc pe teren, e recomandat un joc de încălzire de aproximativ 5 minute. Jocul de încalzire are două scopuri, încălzirea mingii (mingea sare mai bine dacă este încălzită) și încălzirea jucătorilor.
Serviciul
Prima persoană care servește este stabilită prin tragere la sorți. În jocurile ulterioare, primul care servește este cel care a câștigat jocul precedent. Persoana de la serviciu își va alege pătratul din care servește. Primitorul se poziționează în celalalt pătrat. În cazul în care câștigă schimbul de mingi, jucătorul la serviciu alternează pătratele. Pentru serviciu, mingea trebuie să se afle în aer în momentul lovirii. Jucătorul de la serviciu trebuie să aibă cel puțin un picior în interiorul pătratului de serviciu (deci nu pe linia de demarcație), la sol. Un jucător nu are voie să serveze de două ori unul dupa altul, din același pătrat. Un joc se desfășoară până la 15 puncte.
Câştigător de joc
Un joc se desfaşoară până la 15 puncte. Punctele pot fi obţinute doar pe serviciul propriu. Când jucătorul aflat la primire câştigă schimbul de mingi, acesta trece la serviciu fără a primi punct. Câştigă cel ce ajunge primul la plafonul stabilit şi are minim 2 puncte avantaj. În caz de egalitate la plafonul imediat inferior se poate juca până la 16 sau la 17 până la 20. După 20 primul care marchează câştigă jocul.
Câştigator de meci
Câştigătorul de meci este cel care a câştigat 3 jocuri. În timpul jocului, fiecare jucator trebuie să evite să lovească cu mingea sau racheta oponentul. Decizia privitoare la aceste aspecte revine arbitrului. Se au în vedere în principal intenţionalitatea şi traiectoria pe care se află mingea.
Unde putem practica Squashul?
Momentan acest sport este practicat doar în marile oraşe (dintre care enumerămBucureşti, Braşov, Timişoara, Cluj, Oradea, Bistriţa, etc.), având în vedere că este un sport relativ exclusivist. Preţurile variază în funcţie de oraş, locaţie şi concurenţă, tariful de închiriere al unei săli este regulă este în jurul valorii de 15 Euro pe oră.
În Bucureşti
World Class Health Academy at the Grand Marriott are 3 terenuri de squash, toate construite după standarde internaţionale. Rezervările pot fi făcute la recepţia Wordclass. Avem jucători profesionişti de squash care pot iniţia incepătorii sau îi pot ajuta pe cei experimentaţi să se perfecţioneze.
Class Hotel, class-hotel.ro . Strada Garlei 30 A, Bucureşti, Romania
Le Club, în Satul Francez: le-club.ro
Pescariu Sports, Str. Glodeni nr. 3, sector 2, Bucuresti : www.pescariusports.ro
Active Squash, în incinta Sema Park fosta Semănătoarea, Splaiul Independenţei nr. 319 : www.activ-squash.ro
În Timişoara
Conform, squashtimisoara.com este singura sală de Squash din oraş. Cei interesaţi de acest nou sport şi care doresc să îl practice, vor găsi în acest site date generale, noţiuni şi regulile elementare de joc. Vor putea să se familiarizeze cu squash-ul, astfel încât la primul joc să nu fie nici o reţinere.
În Braşov
2 Terenuri la Squash Braşov