Deşi nu s-au stabilit metode de diagnosticarea a dependenţei de televizor, există modalităţi prin care indivizii sau familiile pot deţine un control mai bun asupra obiceiurilor de vizionarea ale acestora. Introducerea unei abordări în care copiii primesc o răsplată în cazul în care se angajează în activităţi non-TV, reprezintă în fapt „cumpărarea” timpului TV. Ceva rezultate este posibil să aveţi însă o asemenea abordare însă ridică o nouă problemă, face din televiziune un mod de răsplată – sau din înlăturarea televiziunii, o pedeapsă – şi întreb, nu cumva amplifică ideea că printre adulţi şi copii televiziunea este una dintre cele mai preferate activităţi?

 

depurtat.ro

Putem reduce dependenţa de televizor?

Binenţeles că da! Ca şi cu alte obiceiuri şi dependenţe pe care oamenii vor să le schimbe, ar fi de mai mult ajutor ca oamenii să recunoască pur şi simplu cât de mult se uită la televizor, şi cât de des sau de rar televiziunea le oferă satisfacţia şi beneficiile aşteptate. Astfel, veţi putea să găsiţi modalităţi prin care consumul de TV să fie redus la nivelul maxim de beneficiu prin care această tehnologie o poate aduce în viaţa dvs.

 

Ghidul TV

O cale pentru a face acest lucru este ţinerea unui jurnal săptămânal cu toate programele vizionate. Pentru mulţi, însumarea orelor de vizionare la sfârşitul săptămânii poate fi un moment de gravitate. Alte persoane pot fi asistate prin cuantificarea calităţii experienţei lor în faţa televizorului sau cât de mult au învăţat sau s-au distrat datorită diverselor programe TV. Din nou, un asemenea jurnal, se poate dovedi revelatoare, putem aprecia cât timp vom pierde săptămâna următoare uitându-ne la ceea ce considerăm astăzi că ne interesează. Această apreciere, şi evidenţă a timpului alocat televizorului, poate fi în mod special o problemă serioasă dacă ţinem cont că nord-americanii au o medie de 5,5 ore de timp liber cu televizorul deschis pe fundal, şi de obicei privesc la TV mai mult de 3 ore zilnic. Pe scurt, pentru cei mai mulţi oameni, mai mult de jumătate din tot timpul lor liber este petrecut în faţa televizorului.

Câteva calcule simple. Dacă o persoană trăieşte 75 de ani şi de obicei doarme aproximativ 8 ore pe noapte, va avea 50 de ani de stare de veghe (va fi treaz 50 de ani). Dacă vizionarea televizorului consumă 4 ore pe zi, sau 25% din 16 ore de trezie în fiecare zi, concluzia este că 12 ani şi jumătate din viaţă vor fi petrecuţi în faţa televizorului. Aceasta ne arată cum înţeleg unii oameni să îşi trăiască viaţa, dar puţini sunt cei care au analizat acest obicei din aceste puncte de vedere.

 

Ai nevoie de voinţă!

Ca orice renunţare la un viciu sau la o activitate de rutină ce a intrat în tiparul zilnic, rareori este suficient să fim doar conştienţi de efectele acestora. Este de asemenea important să exersăm puterea voinţei şi să găsim alte activităţi pentru a ocupa timpul afectat anterior televizorului. În privinţa voinţei, s-ar putea să nu fie chiar atât de simplu să închizi pur şi simplu televizorul. Telespectatorii deseori ştiu că un anumit program sau film de la sfârşit de săptămână nu este atât de captivant în primele minute, dar în loc să închidă aparatul, ei privesc 2 sau 3 ore încheiate – poate cu un interes minor în a descoperi adevăratul criminal sau a vedea golurile partidei – şi se simt apoi înşelaţi şi nemulţumiţi de ei înşişi pentru că „au pierdut” timpul.

Am putea reduce efectiv timpul de vizionare devenind mai conştienţi că deseori nu pierzi mare lucru. 5 sau 10 minute după ce am renunţat la a privi o captivantă relatare poliţistă, rareori ne mai interesează ce s-a întâmplat.

 

Fă o listă de activităţi distractive şi constructive pentru familie

Pentru a înlocui vizionatul TV cu alte activităţi, construirea unei liste de activităţi distractive şi constructive acasă sau în oraş se poate dovedi de mare ajutor. Lista se poate lipi de frigider, sau chiar pe televizor. În loc să ne ducem în mod reflex imediat după terminarea cinei, cei interesaţi în reducerea timpului lor de vizionare se pot duce la listă ca să îşi reamintească de alte activităţi – să sune un prieten, să scrie o scrisoare, să citească, să joace cărţi, să-şi plătească facturile, să își găsească un hobby, să-şi lustruiască pantofii, în loc să privească la televizor. Ideea este de a sparge natura repetitivă, de obişnuinţă şi a obiceiului.

Desigur, trebuie notat că producătorii de programe TV sunt maeştri în găsirea unor căi eficiente de a face oamenii să privească mai mult decât au dorit. Noi şi noi povestiri sunt prezentate pe scurt în orele dinaintea difuzării stârnind interesul şi crescând probabilitatea de a privi mai mult decât programul planificat iniţial pentru vizionare. Tease-urile şi reclamele la diferitele emisiuni TV sunt create de adevăraţi maeştrii de marketing prin diferite procedee de manipulare. Şi este evidentă lipsa echităţii forţei noastre şi a puterii lor, cât timp aceşti “maeştrii” sunt experţi, angajaţi de companii de media multinaţionale cu bugete lunare impresionante de marketing, care de multe ori depăşesc bugetul alocat educaţiei unei familii pe întreaga viaţă.

Înregistrează 

Nu doar că vei privi strict ceea ce te interesează însă ai şi avantajul că vei putea urmări programele emise în anumite momente ale zilei în care aveai deja programată o activitate, la care nu va trebui să mai renunţi. Fie că e vorba de X Factor, Vocea României, de Românii au talent sau de o transmisiune sportivă sau spectacol artistic în direct, de câte ori nu ai fost pus în situaţia să laşi pe mai târziu, “să pasezi” sau să renunţi la o activitate pe care o aveai anterior programată: o ieşire la cumpărături sau cu prietenele la o cafea. Folosirea unui ghid al programelor TV poate ajuta la reducerea timpului afectat televizorului. Putem alege dinainte programele pe care dorim să le vizionăm şi apoi le urmărim doar pe acelea, ocupându-ne de alte activităţi între emisiunile pe care nu vrem să le pierdem. Un video recorder este eficient. Şi nu te gândi că având acces şi la alte programe ce anterior erau excluse datorită orelor de difuzare vei petrece mai mult timp laTV. De fapt, mulţi telespectatori nu ajung niciodată să urmărească materialele pe care le-au înregistrat. Este un semn clar că vizionarea acelor programe nu era nicidecum o problemă critică. Aparatele video permit de asemenea evitarea rapidă a materialelor nedorite. Cineva căruia îi plac foarte mult momentele comice ne spune că înregistrând programul comic preferat „Saturday Night Live” şi apoi eliminând monologul de deschidere, invitaţii şi momentele muzicale şi schiţele comice care nu-l interesează, poate reduce ceea ce era odată o experienţă de 90 de minute la doar 20 de minute.

 

Televiziunea dedicată sau pay per view

Pentru un preţ relativ mic, oricine poate să-şi aranjeze propriul festival de film chiar la el acasă, închiriind de la providerul de televiziune prin cablu (sau satelit) doar filmele regizorului preferat, transformând privitul la televizor într-o experienţă mai personală şi mai activă, eventual prin oprirea şi studierea anumitor scene. Această utilizare a aparatelor video poate să crească timpul pe care o persoană îl petrece în faţa televizorului, dar în mod mai selectiv, mai folositor şi cu mai mare satisfacţie.

 

Mai mult timp de calitate în familia ta

Modificarea obiceiului de vizionare poate fi în mod special dificilă în cadrul familiei, aceasta ca şi alte aspecte ale vieţii în familie, fiind o problemă sistemică/intrinsecă . Ca în cazul cuplurilor care fumează şi care doresc să renunţe la fumat, reducerea timpului afectat televizorului este cu mare probabilitate mai uşoară dacă membrii familiei lucrează împreună şi decid să-şi unească forţele pentru a controla acest obicei.

O alegere frecventă a celor care doresc să reducă timpul de vizionare o reprezintă metodele dure. Într-adevăr, faptul că mulţi oameni aleg să acţioneze în acest mod este o altă similitudine între dependenţa de televizor şi dependenţa de substanţe. Destui oameni recunosc că vizionarea TV-ului domină viaţa de familie şi că singura cale de a aduce lucrurile sub control este să îndepărteze cu totul aparatul TV sau să renunţe la abonamentul la cablu.

 

Filtrarea programelor

Am vorbit anterior despre violenţa de la TV şi calculator şi găsisem anumite rezolvări cum ar fi verificarea programelor la care copilul se uită sau chiar restricţionarea conținutului prin anumite programe software a accesului la anumite site-uri pe internet. Referitor la televizor, există întrerupătoare electronice speciale care pot fi ataşate la aparatul TV care permit deblocarea numai anumitor membri ai familiei care deţin codul de acces. Unii consideră această o metodă dusă la extrem. Alţii consideră că este o cale uşoară pentru părinţi de a controla activitatea copiilor lor.

Astăzi, multe aparate TV includ facilităţi de blocare a anumitor canale. Recent, membri ai Congresului şi ai Senatului Statelor Unite au susţinut realizarea unui „cip V”, un dispozitiv electronic inclus din fabricaţie în aparatele TV care ar permite anumitor persoane să blocheze recepţia anumitor programe foarte violente. Desigur, o astfel de realizare depinde de evaluarea de către industria filmului şi televiziunii a programelor de acest gen în mod corect şi eficient. Puteţi citi aici despre responsabilitatea parentală privind vizionarea televizorului.

Din păcate în Romania, amenzile Consiliului Naţional al Audiovizualului pe aspectele ce ţin de emisiuni nepotrivitei orei de difuzare sau a limbajului şi comportamentului folosit în anumite talk show-uri sunt deosebit de numeroase… Încă suntem în zona în care senzaţionalul trezeşte, prinde şi se vinde. Ne dorim însă să schimbăm ceva? Să putem controla TV-ul dar şi pe noi? Voi ce credeţi?

noriel.ro