După cum îi spune şi nu­mele, conjunctivita este o inflamare a mem­branei conjunctive care încon­joară globul ocular şi are rolul de a menţine umiditatea. 20% din populaţia lumii suferă de conjunctivită alergică.

Simptomele sunt neplăcute: roşeaţă, arsuri, mâncărime, sen­zaţie de nisip în ochi, diferite secreţii, sensibilitate crescută la lumină, vedere înceţoşată. Indiferent de cauze, conjunctivita poate dispărea de la sine în câteva zile, dar există şi cazuri în care apar complicaţii. Iar simptomele nu sunt uşor de suportat!

depurtat.ro

 

 

Din ce cauză apare conjunctivita?

 

Ochiul este foarte sensibil la con­tactul cu diferite virusuri sau bac­terii, provenite prin atingerea cu obiecte contaminate (un prosop, un produs de machiaj etc) sau ca extindere a altor infecţii din corp. Unele boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia, se manifestă şi prin conjunctivită. Lentilele de con­tact purtate neigienic afectează ochiul determinând fie infecţia, fie o reacţie alergică. Praful, po­lenul, unele farduri, clorul excesiv din apa unei piscine sunt factori care produc alergii ce inflamează conjunctiva. în general, conjunc­tivita virală se manifestă printr-o scurgere apoasă, cea bacteriană prin una vâscoasă şi gălbuie, iar cea alergică prin mâncărimi şi la­crimi abundente.

 

Cauzele psihologice ale conjunctivitei

 

Sunt oameni care chiar dacă vin în contact cu factorii infecţioşi nu au nicio reacţie. În cazul lor, sistemul imunitar este puter­nic, iar din punct de vedere psi­hologic nu se creează nicio breşă pentru ca boala să se manifeste. Fondul emoţional care face des­chiderea către afectarea con­junctivei este unul de mânie care nu se poate exprima. Persoana se simte frustrată de situaţia în care se află şi nu vede ieşirea. Această neputinţă acumulată duce la sensibilitatea faţă de germenii care afectează ochiul. Soluţia psihologică este în primul rând readucerea calmului interior şi efortul de a vedea situaţia şi din alte unghiuri. Optimismul şi ati­tudinea constructivă, acceptarea şi iubirea vor face minuni în direcţia vindecării.

 

Tratamente naturale externe ale conjunctivitei

 

Există deja în magazinele Plafar remedii speciale pentru această boală. Uleiul de muşeţel, cel de gălbenele şi cel de sulfină, pen­tru masajul pleoapelor, şi tinctu- ra de pătlagină sunt doar câteva exemple. Tinctura se diluează în apă distilată şi se aplică pe ochi cu ajutorul unor comprese steri­le. Un remediu clasic bine cu­noscut este ceaiul de albăstrele, care nu are doar efecte este­tice, ci şi antiinflamatoare re­cunoscute. Se prepară o infuzie care se lasă apoi la răcit şi se aplică la temperatura camerei. Alte plante foarte eficiente sunt silurul, pătlagina, petalele de trandafir, Aloe Vera. Un ames­tec împotriva mâncărimilor, care are şi proprietăţi antiseptice, este cel din: fructe de anason, fenicul şi scoruş în părţi egale. Contrar opiniei generale, muşe­ţelul simplu poate aduce com­plicaţii datorită dificultăţilor de strecurare. Are însă efecte pozi­tive dacă se foloseşte în combina­ţie cu gălbenele, albăstrele, nalbă mare, soc, tei şi coada şoricelului. Pentru diminuarea umflăturilor, au un efect excelent cartofii cruzi daţi prin râzătoare şi aplicaţi prin intermediul unui tifon steril. Pen­tru orice eventualitate, colectează primăvara seva ce curge după tăierea coardelor de viţă de vie. Ţinută la răcoare în sticluţe de culoare închisă, sterile, poate fi de un real folos.

 

Tratamente naturale interne ale conjunctivitei

 

Chiar dacă boala afectează exteriorul, contează în primul rând ce mănânci, în medicinile tradiţionale, ochii sunt în strânsă legătură cu stomacul, ţinând de acelaşi element subtil, focul. Pentru o digestie uşoară, este bine să con­sumi mai ales alimente crude, fructe şi legume, în cantităţi mai reduse decât în mod normal. Morcovii ca atare sau sub formă de suc sunt o necesitate în cazul tuturor afecţiunilor oculare. Efecte de purificare a organismului şi limpezire a vederii îl au ceaiurile de silur, coacăz negru, muşeţel, nalbă mare, albăstrele – consumate în amestec sau separat, de câteva ori pe zi.

noriel.ro