Ce este vărsatul de vânt?

 

Vărsatul de vânt este o afecţiune cauzată de virusul varicelo-zosterian. Este caracterizată de apariţia unor bubite cu senzaţie de mâncărime.

depurtat.ro

 

Cine poate contacta vărsat de vânt?

 

Oricine este expus poate contacta vărsat de vânt. Virusul varicelic este transmis uşor de la o persoană la alta, pe cale aeriană de către persoana infectată, sau prin contactul direct cu veziculele de vărsat de vânt, înainte ca acestea să fie acoperite de cruste. Virusul poate de asemenea să fie transmis de la mama infectată la făt. Majoritatea persoanelor fac doar o singură dată vărsat de vânt. Oricum, odată ce o persoană a fost infectată, virusul rămâne în organism.

 

Cât este de frecvent vărsatul de vânt?

 

Vărsatul de vânt este foarte comun. În multe comunităţi, nouă din zece copii vor contacta vărsat de vânt până la vârsta de 12 ani.

 

Simptomele varsatului de vant

 

Vărsatul de vânt se manifestă prin apariţia unor bubiţe mici de culoare roşie care imediat se măresc ii se transformă în băşicuţe pline cu lichid, şi care formează apoi cruste care le acoperă. Copiii pot avea intre 200 si 500 de astfel de bubiţe, care apar in valuri. Copiii infectaţi au adesea o stare generală proastă şi temperatură crescută (38.9C) pentru 2 sau 3 zile.

 

Vărsatul de vânt care nu dă complicaţii?

 

Vărsatul de vânt este o experienţă neplăcută pentru majoritatea copiilor. Efectele pot fi resimţite mult timp după recuperare-chiar şi în cazurile necomplicate. Cicatricile care pot apărea, pot să afecteze încrederea în sine a copilului, mai ales dacă apar pe faţă.

Impactul vărsatului de vânt apare şi dincolo de copilul bolnav – izolarea şi îngrijirea de care acesta are nevoie afectează calitatea vieţii întregii familii, iar infecţia se poate răspândi şi la ceilalţi membri ai familiei care nu au fost infectaţi în prealabil.

Vărsatul de vânt poate totodată să fie costisitor. Părinţii sunt adesea nevoiţi să-şi prelungească perioada în care lipsesc de la serviciu pentru a îngriji copilul bolnav, ceea ce duce la micşorarea venitului şi la reducerea numărului de zile de concediu. Costul medicamentelor simptomatice trebuie de asemenea luat în considerare.

 

Ce complicaţii poate să dea vărsatul de vânt?

 

Vărsatul de vânt este descris adesea ca o boală uşoară a copilăriei. Dar, dacă te gândeşti că vărsatul de vânt este totdeauna inofensiv, mai gândeşte-te! Vărsatul de vânt poate genera complicaţii – acestea pot fi suficient de severe pentru a face necesară spitalizarea, iar în unele cazuri se poate ajunge chiar la deces. Câteva dintre complicaţii sunt menţionate mai jos.

Suprainfecţia bacteriană a veziculelor este cea mai frecventă cauză de spitalizare, în vreme ce complicaţiile precum meningita si artrita sunt rare.

Aproximativ 90% dintre complicaţiile vărsatului de vânt apar in rândul indivizilor altfel sănătoşi. Vârsta are un impact-copiii mici şi adulţii sunt recunoscuţi ca fiind la cel mai mare risc de complicaţii.

 

Ce este HERPES Zoster?

 

Consecutiv vărsatului de vânt, virusul rămâne în organism, inactiv, cantonat la nivelul celulelor nervoase. Mai târziu, în cursul vieţii chiar şi la vârstă adultă, virusul se poate reactiva, declanşând Herpes Zoster. Această afecţiune constă în apariţia unor erupţii cutanate dureroase pe traiectul unui nerv. Nu este cunoscută cauza care declanşează reactivarea virusului. Nu este însă posibilă apariţia Zonei Zoster, fără să fi avut întâi vărsat de vânt.

 

Cum poate fi tratat vărsatul de vânt?

 

Notă: Aceste informaţii sunt doar orientative. Vă rugăm să discutaţi cu medicul pentru sfaturi privind tratamentul vărsatului de vânt.

În anumite situaţii, medicaţia antivirală ar putea fi prescrisă de către medic. Oricum, este de uz limitat împotriva vărsatului de vânt, iar tratamentul este redus la uşurarea simptomelor- loţiuni sau creme pentru calmarea mâncărimilor şi medicaţie fără conţinut de aspirină pentru scăderea temperaturii.

Sfaturile generale sunt tăierea unghiilor, pentru limitarea zgârierii prin scărpinare, ce ar putea face ca petele să se suprainfecteze, şi consumul crescut de lichide pentru a evita deshidratarea.

 

Cum îţi poţi proteja copilul împotriva vărsatului de vânt?

 

Vaccinarea este singura măsură profilactică ce poate să-ţi protejeze copilul de o suferinţă inutilă.

 

Ce este vaccinarea împotriva vărsatului de vânt şi cum se realizează?

 

Vaccinul împotriva vărsatului de vânt conţine o tulpină atenuată a virusului care determină apariţia vărsatului de vânt. După administrare, virusul atenuat stimulează sistemul imunitar fără a determina îmbolnăvirea. Sistemul imunitar al unei persoane vaccinate care intră în contact cu o persoana bolnavă, va declanşa un atac împotriva virusului vărsatului de vânt pentru a preveni îmbolnăvirea.

 

Este eficientă vaccinarea împotriva vărsatului de vânt?

 

Vaccinul împotriva vărsatului de vânt este folosit cu succes de peste 20 de ani. Cea mai mare experienţă privind vaccinarea împotriva vărsatului de vânt vine din SUA. în 1995 a fost iniţiat un program de vaccinare a tuturor copiilor împotriva acestei boli, program care s-a dovedit a fi de succes.

Numărul copiilor care au făcut vărsat de vânt s-a micşorat semnificativ, cu o reducere a cazurilor cu 90%.

Mult mai puţini copii au fost spitalizaţi din cauza complicaţiilor vărsatului de vânt (reducere cu aproape 90%).

Decesele cauzate de complicaţii ale vărsatului de vânt au fost reduse cu aproape 80%.

Vaccinurile împotriva vărsatului de vânt sunt disponibile pentru a proteja copiii împotriva acestei boli, şi astfel pentru a preveni suferinţa.

noriel.ro