De ce se manca rodii? Deosebit de bogata in sare minerala si fosfor: in cantitati mici, de asemenea, de fier. Abudenta de vitamine A B C E si K bogata in antioxidanti ajuta la protejarea sistemului cardiovascular. Ea are proprietati diuretice si gastroprotective. Un studiu japonez constata ca sucul de rodie, bogat in substante estrogene, care poate ajuta impotriva unor tulburari de menopauza precum depresia si chiar fragilitatea oaselor.
Incununata de multe ori cu titluri ca “Super fruct”, “Fructul anului” sau “Fructul lunii”, rodia are rol de ingredient pentru bauturi, inghetata sau mancaruri in multe tari. O singura rodie pe zi asigura 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti, este bogata in acid folic si vitaminele A si E. Fiind unul dintre cele mai vechi fructe cultivate, rodia a reprezentat un simbol al fertilităţii, morţii şi eternităţii. Mulţi oameni sunt de părere că fructul interzis din grădina Edenului a fost o rodie şi nu un măr.
De ce este sanatoasa rodia?
Rodia contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde. In mod natural, rodia creste in zone ca Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, dar se cultiva si in zonele mediteraneeana, caucaziana, Asia, Malayezia, Spania, California, Arizona etc.
Rodia, cunoscuta si sub denumirea de ‘fructul dragostei’ sau ‘fructul vietii’, este apreciata pentru proprietatile sale extraordinare. Este o sursa grozava de vitamine si minerale. Rodia contine vitamina A, vitamina B5, vitamina C si E, vitamina K, acid folic, dar si minerale importante pentru organism precum calciu, potasiu, magneziu, fier. Rodia este un fruct minunat de care pot beneficia femeile insarcinate. Este bogata in acid folic, vitamina esentiala in diviziunea celulara si indispensabila in procesul de dezvoltare a fatului.
Rodia previne aparitia ateroscleroziei si are efecte benefice in tratarea acestei boli. Intr-un studiu efectuat asupra unor pacienti cu ateroscleroza si carora li s-a administrat suc de rodie, s-a observat ca placile de aterom au fost reduse cu 30% comparativ cu alte sucuri. Acest fruct ajută la scăderea colesterolului, normalizează tensiunea arterială şi duce la o scădere a riscului de îmbolnăvire a rinichilor. Dacă suferiţi de dureri reumatice sau la articulaţii puteţi consuma cu încredere rodii, deoarece au efect antiinflamator.
Consumată întreagă cu pulpă şi sâmburi, rodia contribuie la dezvoltarea inteligenţei şi a memoriei la copii. Un mijloc de protecţie împotriva bolii Alzheimer şi chiar o ameliorare a celor care se află în stadiul bolii este acest fruct.
“O dietă cu polifenoli din rodie poate ajuta la prevenirea şi întârzierea disfuncţiei endoteliale, care reprezintă unul dintre primele semne ale aterosclerozei şi accidentului vascular cerebral”, a declarat cercetătorul Lina Badimon, de la Institutul Catalan de Ştiinţe Cardiovasculare din Spania. Studii anterioare au arătat că sucul din rodii poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, prin reducerea hormonului de stres pe care corpul îl produce. De asemenea, un pahar de suc din rodii consumat zilnic ajută la îmbunătăţirea fluxului de sânge la nivelul inimii în cazul unei treimi dintre persoanele ale căror artere au fost acoperite de colesterol.
Ce contine Rodia
Avand aproximativ dimensiunea unui mar mare, rodia este formata dintr-o pulpa roz, usor acida si racoritoare. Gustul dulce si usor acidulat al rodiei este dat de echilibrul armonios dintre cele doua componente: glucidele, pe de-o parte, si acizii organici, pe de alta parte. 100 g rodie contin 14 g glucide, constituite in proportii aproximativ egale din fructoza si glucoza. In functie de gradul de maturitate, rodia contine 1-2 g acizi organici, in special sub forma de acid citric.
Rodia nu are decat 62 kcal per 100 g. Proteinele nu depasesc, in medie, 1 g la 100 g, iar lipidele – 0,4 g la 100 g fruct. Aportul vitaminic al rodiei este dominat de vitamina C, 100 g rodie continand 20 mg vitamina C. Dintre vitaminele din complexul de B-uri amintim: vitamina B3 (0,3 mg), vitamina B5 (0,6 mg) si vitamina B6 (0,2 mg). Provitamina A nu apare decat intr-un procent mic (0,04 mg la 100 g). Cat despre minerale, ele sunt dominate de potasiu (250 mg potasiu per 100 g rodie). Alte minerale prezente in rodie sunt: fosforul, calciul si magneziul, ca si numeroase alte oligoelemente, printre care figureaza niveluri deloc de neglijat de fier (1 mg/100 g), zinc (0,4 mg/100 g), magneziu (0,13 mg/100 g) si cupru (0,12 mg/100 g).
Rodia intinereste
Consumul regulat de rodii ajuta in procesul de slabire. Datorita polifenolilor si taninilor din compozitie, rodiile – consumate ca atare sau sub forma de suc – topesc grasimea abdominala. Rodiile contin o cantitate insemnata de antioxidanti, care neutralizeaza radicalii liberi, astfel este impiedicat procesul de imbatranire prematura. Acest efect se obtine din consumul doar al unui pahar de suc de rodii zilnic. Vitamina C si antioxidantii stimuleaza productia de colagen, mentinand elasticitatea pielii. In acest fel, aparitia ridurilor va fi intarziata.
Sucul de rodii are si proprietati antibacteriene, prevenind chiar si aparitia placii dentare.
Masca din rodii
Ce Ingredient minune este sucul de rodie! Bogat in antioxidanti pretiosi, are efect antiaging, sustine regenerarea celulelor si previne hiperpigmentarea pielii. Sucul de rodie extinde viata fibroblastelor, raspunzatoare cu producerea colagenului si a elastinei! Reteta: amesteca 2 linguri de miere cu o lingura de suc de rodie si aplica, cu o pensula, un strat fin pe toata fata. Dupa 20 de minute, clateste cu apa calda. Sfat: include suc de rodie si in masti cu fructe. Face bine tuturor tipurilor de ten!
Sucul de rodii
Cum se prepară sucul de rodii? Rodia se pune într-un vas cu apă la temperatura camerei şi se taie pe jumătate. Se scot seminţele din coaja, care se înlătură, şi se lasă în apă. Apa cu sâmburii se toarnă într-un blender şi se amentecă până ce conţinutul devine siropos.
In final, se strecoară printr-o sită fină, astfel încât să se scurgă doar sucul. Se mai adaugă încă o cană cu apă şi se pune miere după gust.