Mai întâi ne vom opri la acele lichide pe care nu ar trebui să le consumi, sau cel puţin, nu ar trebui să faci un obicei în a le consuma. Alcoolul nu este trecut pe prima lista neagră (alături de pâinea albă, zahărul şi orezul alb). Dacă consumaţi alcool pe stomacul gol, acesta poate preveni luarea în greutate deoarece va fi folosit drept combustibil pentru imediatele nevoi ale corpului. Însă sa fim serioase, nu vreţi să vă menţineţi greutatea astfel! Nu numai că nu este sănătos, dar nici tu nu vei fi mulţumită!

depurtat.ro

Însă să vedem care sunt băuturile care iţi fac cel mai mult rău şi pe care ar trebui să le eviţi.

 

Aperitivele

 

Pot fi înlocuite foarte uşor cu un suc de roşii sau un pahar de apă minerală. Important este să stai departe de aceste băuturi alcoolice. Poate singurul aperitiv acceptabil poate fi un pahar de şampanie sau de vin alb, însă, după cum spuneam, niciodată pe stomacul gol. Din categoria cocktailurilor doar cele cu măsline, brânză sau peşte sunt acceptabile, însă toate în cantităţi moderate şi cât mai rar posibil. Ideal este ca la început sa te fereşti complet de alcool până ajungi la o greutate mai bună.

 

Berea

 

Poate fi foarte periculoasă dacă nu este baută cu o moderaţie raţională. Această băutura conţine diastaze, nişte enzime care ajută la digestie, însă de obicei se întâmplă contrariul şi anume, are loc balonarea, îngrăşarea, respiraţia urât mirositoare şi bineinţeles, indigestia. Mai mult de atât, pe lângă alcoolul conţinut, prezintă şi o cantitate mare de carbohidraţi, numiţi maltoză. Această maltoză are un index glicemic de 110, acesta fiind un număr foarte mare care ar trebui să te pună la distanţă. Combinând zahărul cu alcoolul vei duce la hipoglicemie, apoi la oboseala şi la o slabă performanţă. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să renunţi la bere. Dacă chiar simţi nevoia, deşi va fi greu, nu ar trebuie să fie mai des de o dată sau de două ori pe an. De abia după ce vei fi multumiţă cu greutatea ta vei putea adăuga puţină bere, însă, încearcă să nu depăşeşti o sticlă de 330 ml şi să nu faci un obicei zilnic din aceasta.

 

 

Sucurile concentrateSucurile de fructe

 

Cât despre sucurile concentrate din fructe sau altele, îndulcite şi acidulate…. este de ajuns să te uiţi la conţinutul de zahăr, sucroza sau sirop de porumb ca să ştii că trebuie să stai departe. În cel mai rau caz iţi poţi face acasă din fructe. Nu este cel mai bun, însă, atât timp cât nu adaugi zahar sau altceva este acceptabil. În ceea ce priveşte limonada, este chiar recomandată. Fără zahăr bineinţeles. Important este să te fereşti de bauturile îndulcite. Studiile au aratat că atunci când consumi calorii lichide corpul tău va tinde să compenseze renunţând la mâncare. Astfel veţi bea ceva care nu este neapărat necesar adăugând nişte calorii în exces faţă de cele consumate din mancare.

 

Zahărul

 

După cum ai observat, zahărul trebuie evitat, fie în stare pură fie în alte combinaţii. Din păcate, tot mai mulţi copii au tendinţa de a consuma zahăr în exces deşi aceasta nu este deloc recomandată. Nu numai că te vei îngrăşa de la zahăr, dar vei fi şi mai predispus la diferite boli cronice, diabet, gastrita, ulcer, carii dentare şi boli de inimă. Ţine minte că organismul nu are nevoie de zahărul din exterior deoarece şi-l poate produce singur sub forma glucozei. Ba mai mult, orice formă de zahăr din exterior deranjează nivelul glucozei. Şi nu în ultimul rând, orice formă de zahăr alb extrage mineralele din corp. Corpul îşi determină singur cantitatea de glucoză de care are nevoie şi şi-o converteşte din acizi graşi. Dacă vrei neapărat poţi folosi îndulcitori artificiali.

Multe din grăsimile şi zaharidele următoare au o valoare nutriţională negativă. Toate alimentele de mai jos urmează a fi îndepărtate din dieta ta.

Alături de zahărul alb sunt şi ciocolata şi dulciurile în general. Toate acestea reprezintă carbohidraţi rafinaţi de care ştim deja că nu pot fi decât nocivi pentru sănătate. Mai mult de atât, numărul exagerat de calorii trebuie de asemenea luat în calcul. Pe lângă faptul că zahărul nu ajută cu nimic, neavând vitamine, minerale sau fibre, creşte nivelul insulinei din sânge, mărind depunerile de grăsime și îngreunând eliberarea acestora. Zahărul rafinat este printre inamicii numărul unu ai sănătății în ziua de azi. Mărește numărul trigliceridelor, insulina, slăbește sistemul imunitar, poate cauza diferite alergii, epuizează corpul de minerale, contribuie la formarea sau agravarea diabetului și a numeroaselor tipuri de cancer, cauzează hipoglicemie și scade numărul hormonilor de creștere. Cred că sunt destul de multe argumente puternice pentru a te gândi de două ori înainte de a consuma vreun aliment cu un conținut bogat de zahăr.

 

Înghețata și prăjiturile

 

Înghețata este plină de grăsimi și zahăr și conține un întreg arsenal de calorii. În plus, culorile și aromele artificiale alături de conservanți, emulsificatori și stabilizatori nu sunt cu siguranță semne ale unui aliment sanatos. O singură cupă de înghețată conține în jur de 350 calorii și 20 grame de grăsimi, majoritatea saturate. Aceasta se aplică în cazul unei înghețate de vanilie. În cazul inghețatei de ciocolată putem ajunge până la 660 calorii și 36 de grasimi, depinzând și de celelalte ingrediente (fulgi de ciocolată, glazură etc). Alte dulciuri interzise sunt prajiturile, checurile și pandișpanurile. De fapt, acestea intră în aceeași categorie cu gogoșile, având și grăsimi și zahăr (cea mai rea combinație posibilă). O gogoașă normală conține 170 calorii și 10 grame de grăsimi, aproape 50% grasimi pe calorii și pot urca până la 400 de calorii și 22 de grasimi, majoritatea saturate (în funcție de mărime și cremă). Totodată, făina din gogoși este rafinată, rămasă deci fără nicio valoare nutrițională. Pe lângă toate acestea, conțin agenți chimici pentru a le păstra moi și pufoase (tot dăunatori).

 

Cerealele

 

Și în cazul cerealelor îndulcite este nevoie de foarte multă atenție. Când cumperi cereale trebuie să fii foarte atentă la ce cumperi. Majoritatea cerealelor ambalate în cutii conțin până la 50% zahăr.

Painea, cornul, franzela

Nu te lăsa pacalită de mineralele pe care acestea le-ar conține. Știu că aceste ambalaje sunt împânzite ca să le vezi. Atâta timp cât conțin zahar, acele minerale nu isi mai au niciun rost. Fă-ți un bine și citește ingredientele. Ferește-te și de cele îndulcite cu fructoză sau suc de fructe, chiar dacă totusi sunt mai bune decat cele cu zahăr. Poți oricand opta pentru fulgi de ovăz neîndulciți.

În ceea ce privește pâinea, cred că ai înțeles până acum că nu te ajută cu nimic. Din punct de vedere nutrițional singura sa calitatea este energia pe care o acordă corpului sub forma amidonului. Din punct de vedere digestiv, este o mare povară. Și nu uita, cu cât este mai albă cu atât este mai dăunătoare ! Pâinea neagra este acceptabilă, deși nu este complet tolerată. Pentru a iți face o idee mai bună, gandește-te că aceasta conține 90g de magneziu în timp ce cea obișnuită doar 25g . Eliberând mai puțină glucoză decât pâinea alba este mai bună. Însă este bine, la început, să renunți și la această pâine, în timpul meselor principale cu excepția micului dejun. Pâinea albă este un carbohidrat rafinat fără nicio valoare nutriționala și este tratată de corp la fel ca și zahărul. Dacă mănânci pâine din faină integrală (100 % grâu, orez etc) lucrurile se pot schimba în bine. În general, acestea conțin toate mineralele, fibrele și vitaminele intacte. Interesează-te înainte de a consuma orice produs !

 

Evita mancarurile prajite, dauneaza

Prăjeala

 

Din momentul acesta poți să iți iei adio și de la mâncărurile prăjite. Toate, fără excepție sunt bogate în calorii și în marea majoritate și grăsimi. Îmi pare rău să iți spun asta, însă o porție de cartofi prăjiti (mare) de la Mc conține 610 calorii și 29 grame de grăsimi (dintre care 10 saturate). Mai mult, prăjitul distruge acizii grași esențiali deformând moleculele din starea lor inițială. Ca să nu mai vorbim de untură sau margarină care fac lucrurile mai rele înlocuind clasicul ulei.

 

Fast food, chipsuri?

 

Hot dog – toata lumea este la curent cu acest termen și cu ceea ce înseamnă, însă nu uita că nu sunt carne pură, ci sunt amestecați cu stabilizatori, sodiu, consevanți, culori și arome artificiale. Prin urmare sunt din carne procesată ceea ce îi face să treacă pe lista neagră. Alimentele naturale sunt întotdeauna mai bune. Și încă un lucru, produsele de la fast food sunt corelate atât cu obezitatea cât și cu anumite tipuri de cancer.

Sodiul este o componentă negativă. Acesta de asemenea se găsește în chipsuri. Chipsurile sunt foarte departe de ceea ce sunt și contin cartofii, în starea lor naturală. Dacă chiar vrei să consumi așa ceva caută produsele pe care scrie fără grăsimi sau slabi în grăsimi. Orice este facut de om este îndoielnic, nu uita asta!

 

Șunca, slana, slănina

 

Încheiem lista cu șunca sau slana cum preferați să îi spuneți. O felie de slană de porc are 130 de calorii și 13 g de grăsimi, 5 saturate, ducând la 93% grăsimi pe calorii. E bine să te ferești de orice șuncă chiar dacă scrie că are grăsimi reduse sau e de curcan. În orice caz citiți ceea ce consumați !

Acum cred că ai înțeles că primele de care trebuie să te ferești sunt alimentele procesate și rafinate. Cu cât mai natural cu atât mai bine !

noriel.ro