Dr. Richard Ferber de la Centrul pentru Copii cu Probleme de Somn din Boston recomandă ca bebeluşul să doarmă în pătuţul lui şi să fie pus în pat înainte să fie adormit pentru a fi învăţat să facă astfel şi când va fi mare. Dacă micuţul plânge pentru că vrea să fie luat din pătuţ, va fi lăsat să plângă perioade din ce în ce mai lungi, întâi 5 min, apoi 10 etc.

 

depurtat.ro

Somnul deştept

 

Este o cale de mijloc între a culca copilul în pat cu părintele (o teorie mult susţinută ca fiind cea mai benefică pentru copil) sau a-l izola singur în cameră lăsându-l să plângă. Copiii trebuie să înveţe să adoarmă singuri, în patul lor, dar au nevoie şi de noi pentru a-i alina atunci când ceva nu e în regulă cu ei. De asemenea, părinţii au nevoie de odihnă şi de a fi puţin timp departe de copil, în acelaşi timp concentrând timp, energie şi asupra copilului.

Iată câteva reguli:
• începeţi aşa cum doriţi să continuaţi: gândiţi în perspectivă, nu uitaţi că tot ceea ce faceţi îl învaţă ceva pe copilul dvs.;
• independenţa copilului  nu înseamnă neglijenţă: acest lucru nu înseamnă să lăsăm copilul sa plângă dar înseamnă că în momentul în care nevoia pentru care plângea i-a fost satisfacută, îl lăsăm jos;
• observaţi fără a interveni: ca şi în cazul jocului, e bine să observăm copilul, să îi observăm ciclul de somn pentru a-i da posibilitatea să adoarmă singur şi a nu-i întrerupe ciclul natural;
• nu faceţi copilul dependent de ajutoare (lucruri cu care este adormit) – nu ne putem aştepta la copii să înveţe să adoarmă singuri dacă atunci când sunt mici îi învăţăm să adoarmă; legănaţi, pe pieptul tatălui, plimbaţi prin casă sau legănaţi la sân, cu suzeta,  copiii trebuie lăsaţi să îşi descopere metodele personale de liniştire pentru somn (care includ mai tarziu o paturică preferată sau o jucărie de pluş (acestea nefiind incluse în categoria de mai sus);
• creaţi ritualuri de somn: copiilor le place mult rutina;
• cunoaşteţi modul în care merge la culcare copilul dvs.: pentru aceasta se poate ţine un jurnal de somn pentru 4 zile: notaţi când adoarme şi când se trezeşte în 24 de ore – descoperirile din acest jurnal vă pot ajuta să vă planificaţi ziua şi să înţelegeţi copilul;

 

Cele trei stagii ale somnului bebeluşului

 

Întregul ciclu ia cam 20 de minute:
1. Fereastra: bebeluşul nu poate spune “sunt obosit” dar va da semne de oboseală. La al treilea căscat, îl puneţi în pat. Dacă nu, va începe mai degrabă să plângă decât să treacă la stadiul al doilea.
2. Zona: în acest moment bebeluşul fixează cu privirea ceva pentru 3, 4 minute. Ochii îi sunt larg deschişi dar nu vede cu adevărat ceva, e “plecat”.
3. Relaxarea: acum bebeluşul parcă este o persoană care aţipeşte într-un tren; închide ochii şi capul îi cade înainte sau pe o parte. De îndata ce ziceţi că a adormit, deschide brusc ochii tresărind cu tot corpul. Procesul se repetă până adoarme.

Semne care indică faptul că bebeluşului îi este somn

 


• când îşi poate mişca capul: întoarce capul de la obiectele cu care se juca; dacă sunt în braţe, îşi îngroapă capul în pieptul dvs şi fac mişcări involuntare cu mâinile şi picioarele;
• când îşi pot controla membrele: se freacă la ochi, se trag de urechi sau se zgârie pe faţă;
• când încep să aiba mobilitate: devin mai puţin coordonaţi şi îşi pierd interesul pentru jucării. Dacă sunt în braţe, se lasă pe spate; în căruţ, se pot refugia într-un colţ, sau se sucesc într-o parte şi se blochează aşa pentru că nu se pot suci în cealaltă parte;
• când pot merge în patru labe: în primul rand le piere coordonarea când sunt obosiţi. Dacă încearcă să se ridice, cad; dacă merg, se impiedică, cum îşi controlează bine corpul se vor agăţa de adultul care încearca să îi aşeze jos. Pot să stea în picioare în pătuţ dar nu întotdeauna ştiu să se şi aşeze, singura posibilitate este căderea, care se şi întamplă de multe ori.

 

Ritualul de culcare

 

Ritualul de culcare este foarte important. Respectaţi-l înainte de fiecare culcare. Nu folosiţi culcarea ca şi pedeapsa “ia treci tu la culcare dacă nu eşti cuminte” întrucât astfel, copilul se va obişnui cu ideea că atunci când doarme pierde distracţia.

Puteţi să încercaţi diferite variante de a vă calma copilul înainte să adoarmă, întocmai cum un adult citeşte sau se uita la televizor înainte de culcare. Puţin legănat, cântat, poate chiar o poveste, dar nu mult timp şi nu adormit în braţe. În momentul în care copilul intră in stadiul 2 al somnului (când se uită fix) şi când ochii încep să i se inchidă, e semn că trebuie pus în pat.

Nu invitaţi musafiri atunci când este momentul de culcare al copilului.

Puneţi copilul în patut înainte sa fie complet adormit. Este cea mai bună modalitate de a-l învăţa cum să se adoarmă singur. Dacă vă adormiţi în braţe copilul şi el se trezeşte apoi în pătuţ e ca şi cum v-aţi fi împins patul în gradină în timp ce dormeaţi: “Unde sunt? Cum am ajuns aici?” Doar ca bebeluşii nu pot raţiona “a, mama m-a pus în pat” ci doar devin dezorientaţi şi confuzi.

Nu uitaţi că un copil nu adoarme imediat. Ritualul durează cca 20 minute. Dacă spre finalul ritualului, când copilul este gata de somn ceva îl intrerupe (zgomot de exemplu), totul trebuie luat de la capat, e ca şi când dvs sunteţi pe cale de a adormi şi sună telefonul, vă este greu uneori să adormiţi la loc.

Dacă nu vă daţi seama că bebeluşului îi este somn şi nu observaţi indiciile pe care acesta vi le dă, încercaţi să nu îl supra stimulaţi în continuare (nu îl zgâlţâiţi, nu îl scuturaţi, nici să nu îl legănaţi sau să îl plimbaţi prea mult). Pentru a-i ajuta să adoarmă puteţi să: îi infăşati cât e mic şi să îl ajutaţi să îşi ducă mâinile la gură când e mai măricel; asiguraţi-l că sunteţi lângă el, mângâiaţi-l pe spate, vorbiţi cu el, scoateţi sunete gen sh,sh,sh… vorbiţi-i încet şi calm. Dacă aţi făcut asta avându-l în braţe puneţi-l în pat şi continuaţi ce făceaţi – acest aspect face tranziţia mai uşoară. Blocaţi orice stimulare vizuală.

Nu renunţaţi, de obicei când copiii sunt foarte obosiţi şi ţipă tare, până ajung la un plâns foarte ascuţit. Apoi se opresc puţin şi reîncep. De obicei le ia bebeluşilor trei astfel de faze şi se opresc şi adorm. Problema apare când, la a doua fază părinţii nu mai pot răbda şi îl iau din pat.

Pentru bebeluşi ziua are 24 de ore, ei nu cunosc diferenţa dintre zi şi noapte, de aceea este greu pentru ei să doarmă nopţile întocmai ca adulţii. Exista câteva modalităţi însă prin care îi puteţi ajuta:

• nu îi lăsaţi în timpul zilei să doarmă mai mult de un ciclu dintre mese (3 ore), un copil care a dormit 6 ore nu va mai dormi noaptea neîntrerupt;
• hrăniţi-l înainte să mergeţi la culcare: copilul fiind adormit, în jur de ora 10, 11, îl luaţi uşor din pat şi îl hrăniţi, nu îl râgâiţi, doar îl puneţi înapoi în pat încet, oferindu-i astfel destule calorii ca să nu se mai trezească noaptea;
• dacă este vorba despre un bebeluş mai mare care mănâncă mult în timpul zilei şi totuşi se trezeşte noaptea, s-ar putea să fie doar pentru a suge, nu pentru a mânca – în acest caz e bine să îi daţi suzeta, se va obişnui progresiv cu ea.
• de multe ori copiii se trezesc foarte puţin, după un vis sau pur şi simplu pentrut a adormi imediat la loc, părinţii ar trebui să nu se repeadă în cameră, ci să îi lase să adoarmă;

 

Situaţii în care apar probleme de somn

 

• când se introduce mâncarea solidă: copiii au gaze şi se trezesc;
• când încep să se mişte mai mult: tresar (în acest caz, intraţi la copil şi foarte uşor vorbiţi-i “sh,sh … gata, e totul în ordine”
• când sunt într-o fază de creştere: se trezesc de foame;
• când au scutecul murdar: schimbaţi-l fără să aprindeţi toate luminile. În general când copilul se trezeşte noaptea nu vă jucaţi cu el şi nu fiţi prea prietenoşi, fiţi drăgăstoşi şi îngrijiţi-l dar aveţi grijă să nu îi creaţi falsa idee că e zi.

noriel.ro