Legendele, simbolistica si superstitiile Narcisei Galbene in intreaga lume. In Grecia, narcisele galbene sunt numite “micile picaturi de lacrimi”. In Germania aceste flori sunt cunoscute sub numele de “Osterglocken”, adica “clopoteii Pastelui”. In Anglia, narcisele galbene sunt supranumite “crinii de Postul Pastelui”. Care este simbolistica Narcisei Galbene?

 

depurtat.ro

Renasterea

 

Narcisa galbena este un simbol al renasterii, al noului inceput adus de catre primavara. Datorita acestui fapt, in zonele crestine, narcisa galbena este asociata adesea cu sarbatoarea si slujbele religioase de Paste. Narcisa galbena infloreste de obicei in luna martie, perioada in care echinoctiul de primavara anunta debutul noului anotimp, fiind o floare asociata Postul Pastelui si de cele 40 de zile de pregatire sufleteasca si trupeasca pentru intampinarea Sfintelor Sarbatori.

Legendele si superstitiile Narcisei Galbene

Legendele si superstitiile Narcisei Galbene

Alinarea

 

In Anglia, exista o legenda conform careia narcisa galbena a rasarit pentru intaia oara in noaptea celei din urma cine , in gradina Ghetsimani, pentru a-i aduce alinare lui Isus in orele sale de indurerare. Se spune ca narcisele galbene au fost aduse in Britania de catre romani, care credeau in mod eronat ca seva acestor flori ar vindeca ranile. De fapt, floarea de narcisa galbena contine mici cristale ascutite care tin departe animalele care ar incerca sa o manance, cristale care pot irita pielea. In folclorul englezesc se spune ca nu trebuiesc aduse narcise galbene acasa atunci cand clostile stau pe oua, pentru ca acestea ar putea inceta clocitul sau puii nu vor iesi din oua. Intr-o alta varianta se zice ca numarul de pui iesiti din gaoace va coincide cu numarul de narcise galbene din primul buchet adus in casa in noul an.

 

Fericirea

 

Ca floare a primaverii, care infloreste atunci cand soarele isi intensifica stralucirea, narcisa galbena exprima fericirea unei persoane care este alaturi de cel iubit, fiind un simbol al dragostei, consideratiei si respectului. Conform unei superstitii, narcisele galbene aduc noroc, cu conditia de a nu fi calcate in picioare. Totodata daruirea sau aducerea intr-o casa a unei singure flori de narcisa galbena aduce ghinion sau nenoroc. O femeie care daruieste o narcisa galbena unui barbat, ii semnaleaza acestuia ca i-a remarcat aspectul cavaleresc.

 

Moartea

 

In mitologia greaca, conform lui Homer, sufletele celor morti rataceau pe pajisti acoperite cu narcise galbene, grecii asociind astfel aceasta floare cu moartea. Intr-o straveche legenda greceasca se spune ca pe una din aceste pajisti Hades a capturat-o pe Persephone, dupa ce aceasta se indepartase de tovarasii ei, pentru a culege cateva flori de narcisa galbena. Persephone purta in taramul mortilor o cununa cu flori, simbolizand “floarea unica”, viata care revine in fiecare primavara. Si in Europa medievala exista superstitia conform careia daca o floare de narcisa galbena se apleca atunci cand cineva o privea, acest fapt era o prevestire a mortii.

 

Puritatea

 

Druizii aveau ca insemn narcisa galbena, ea reprezentand un simbol al puritatii.

 

Bogatia

 

In Wales – Tara Galilor, potrivit unei legende, narcisa galbena infloreste in prima zi a lunii martie. Aceasta zi este sarbatorita in cinstea ocrotitorului din Wales, Sfantul David, care a adus crestinismul in vestul regiunii si a trait aici in mijlocul naturii. Tot in Wales, se spune ca cel care gaseste cea dintai narcisa galbena a primaverii va primi in urmatoarele 12 luni mai mult aur decat argint. In traditia acestui tinut se mentioneaza ca inflorirea narciselor galbene si nasterea mieilor sunt semnele sosirii primaverii. In traditia chinezeasca, se spune ca o narcisa galbena fortata sa infloreasca in timpul anului nou, aduce noroc in urmatoarele 12 luni ale anului.

 

Multumirea

 

In Marea Britanie, printul Charles primeste anual drept renta o narcisa galbena din partea locuitorilor insulelor Scilly. In acord cu o legenda britanica, atunci cand un inger protector observa o fapta buna (o rugaciune,un act de bunatate sau de sacrificiu), el culege o stea de pe cer si o trimite pe pamant drept multumire, unde infloreste sub forma unei narcise galbene.

 

Afrodisiac

 

Arabii foloseau narcisa galbena ca afrodisiac, dar si ca un tratament impotriva chelirii.

 

Speranta

 

Iar in Statele Unite, narcisa galbena este simbolul unei noi vieti si a sperantei de vindecare al Societatii Americane pentru Cancer.

noriel.ro