Parenting neconditionat, cea mai cunoscuta carte a psihologului Alfie Kohn, isi propune sa anuleze gandirea traditionalista a tinerilor parinti si sa-i invete sa dezvolte o relatie moderna cu copilul lor. De astazi o gasesti tradusa in romaneste! Daca nu ai citit varianta ei originala, in limba engleza, Unconditional Parenting – Moving from Rewards and Punishment to Love and Reason, iti poti cumpara acum editia in romana  psihologului Alfie Kohn, proaspat tiparita de Multi Media Est Publishing. E un instrument util de comunicare cu micutii atat pentru parinti cat si pentru cei care au in preajma un copil. Parenting neconditionat, cartea scrisa de Alfie Kohn este o lectie must-read pentru parintii contemporani!

Mai multe carti despre cresterea copilului, generic numite carti de parenting veti gasi la libris (transport gratuit), emag (de asemenea via libris, insa puteti conexa cu o comanda de jucarii sau pampers) sau elefant.

depurtat.ro

 

Cartea Parenting Neconditionat de Alfie Kohn

 

Ca sa clarificam inca de la inceput termenii, parentingul conditionat, in viziunea autorului cartii, este educarea copilului pe baza sistemului oarecum traditional de pedepse si recompense. Autorul sustine, inarmat cu studii de specialitate conduse de diferiti cercetatori, ca acest tip de educatie nu are la baza decat dorinta de a controla copilul (sa faca sau nu faca anumite lucruri care ii sunt sau nu pe plac parintelui), iar un copil crescut intr-un mediu care il controleaza neincetat nu va ajunge sa fie un adult responsabil, independent si cu incredere in sine.

In privinta pedepselor erau deja multe voci care afirmau ineficienta acestei metode, care il invata pe copil nu sa nu mai faca un lucru, ci sa il faca in continuare, dar cautand metode si mai bune de a nu fi prins de parinte. Ceea ce m-a surprins insa mult in aceasta carte a fost ideea ca si recompensa (inclusiv stimularea prin laude) il conditioneaza pe copil, in sensul ca il invata sa faca cu predilectie lucrurile care ii fac placere parintelui in detrimentul lucrurilor care ii fac placere doar lui, pentru ca astfel va avea parte de mai multa atentie si consideratie. Incet-incet, prin aceste metode traditionale de crestere, copilul ajunge sa creada ca este iubit si apreciat numai daca se comporta intr-un anume fel, iar aceasta din pacate va avea repercusiunile cele mai adanci abia la maturitate: ajuns adult, el nu se va comporta cu incredere in sine si conform propriilor dorinte, ci va incerca mereu sa castige aprecierea si aprobarea celorlalti.

Ajuns la acest moment, nu poti sa nu te intrebi ce inseamna efectiv parentingul neconditionat si cum ar trebui totusi actionat cu copiii intr-un mod care sa fie si sanatos pentru dezvoltarea lor ulterioara? Psihologul Alfie Kohn ne propune sa facem mai intai o schimbare a obiectivelor pe care le avem: adica in loc sa ne gandim cum sa-l facem pe micut sa faca ce vrem noi, sa ne gandim ce nevoi are in acest moment baiatul/fetita noastra si cum i le putem implini. Cu alte cuvinte, sa actionam impreuna cu copii, in loc de asupra lor.

Alfie Kohn ne sfatuieste sa ne gandim mai intai la cauza pentru care un copil se comporta neplacut noua (de exemplu de ce tipa si face scandal atunci cand noi ni-l dorim vesel si linistit). Cautand cauzele, psihologul ne spune ca de multe ori putem afla ca micutul reactioneaza asa pentu ca simte o teama (ca nu mai este iubit si ca parintii isi indreapta dragostea spre fratiorul mai mic, sau ca lumea adultilor nu tine cont de dorintele lui, sau diverse alte temeri sau trairi). Daca aceasta este situatia, Kohn ne incurajeaza sa actionam asupra adevaratei cauze, oferindu-i cu dragoste copilului sprijin pentru nevoia pe care o are, nu respingandu-l sau pedepsindu-l pentru ca a reactionat asa…

Cartea Parenting Neconditionat a lui Alfie Kuhn:

  • ne indeamna sa le explicam micutilor motivele pentru care le cerem ceva („Fiindca asa spun eu!” nu este un motiv, este doar un exemplu de manifestare a puterii fata de copii si el nu face decat sa ii invete ca este in regula sa iti impui punctul de vedere in fata celui mai slab)
  • ne incurajeaza sa ne cerem scuze fata de ei cand le gresim (asta inseamna in primul rand sa renuntam la preconceptia des-intalnita ca cei mari au intotdeauna dreptate, sau au mereu circumstante atenuante, ca ei sunt obositi, plini de griji, etc si au dreptul sa se poarte cum se poarta…)
  • ne sfatuieste sa limitam cat mai mult intensitatea criticii noastre fata de actiunile copiilor nostri
  • iar preferata mea de departe este recomandarea sa fim sinceri: de exemplu, autorul spune ca un copil va intelege mult mai usor ca ai nevoie sa taca din gura pentru ca tu ai avut o zi grea la serviciu si esti obosit daca ii spui pur si simplu asta, in loc sa ii oferi o justificare mareata pentru care el ar trebui sa stea linistit fix in acel moment.

Fara sa vrei, aceasta carte te pune sa iti pui intrebari:

  • Imi doresc ca fetita/baiatul meu sa simta ca trebuie sa imi castige aprobarea in privinta diverselor lucruri sau sa simta ca este iubit si acceptat de mine oricum ar fi?
  • Este mai important pentu mine sa am un copil obedient si controlabil acum, sau sa ajunga un adult increzator in sine (capabil sa ia decizii fara a tine cont de aprobarea celorlalti) si fericit (care sa stie ca fericirea lui nu tine de a fi acceptat de altii)
  • Ce as vrea sa spuna copiii mei despre mine la maturitate, cand se vor gandi la modul in care i-am crescut?

Multi dintre noi am copilarit intr-un mediu autoritar, in care cel putin unul dintre parinti “taia si spanzura” in casa, iar cuvantul lui era litera de lege. Insa aceasta mentalitate nu se mai potriveste deloc cu timpurile actuale si impiedica dezvoltarea naturala a unui copil modern. Toti parintii isi doresc o solutie rapida la problema “Cum imi pot convinge copilul sa faca ceea ce-i spun” si cauta diverse tehnici pentru a-i controla. Alfie Kohn, autorul cartii, porneste in schimb de la premisa “De ce are nevoie copilul meu si cum ii pot satisface dorintele?”. El nu ofera retete universal valabile, ci cauta o solutie optima, menita sa impace ambele parti si sa genereze o relationare corecta si moderna.

Cine este Alfie Kohm si de ce ar trebui sa-l credem pe cuvant? Psihologul american Alfie Kohn este unul dintre cei mai controversati autori pe teme legate de cresterea copiilor si educatie. A fost numit de revista Time “poate cel mai vehement critic la adresa ideilor fixe din educatie legate de note si teste standard”. Cartea lui, Parenting neconditionat, propune un stil actual de educatie in care parintii nu judeca totul in alb si negru si evita tehnicile toxice, autoritare, cu care si ei au fost crescuti. Parintii moderni nu se limiteaza la a pedepsi greselile si a recompensa buna purtare, ci ofera iubire neconditionata si lasa copilului libertatea de a face propriile alegeri. Chiar daca pe termen scurt metoda prezentata in carte va presupune un efort suplimentar din parea parintilor, ea-si va dovedi beneficiile pe termen lung.

Alfie Kohn pune sub semnul întrebării eficienţa şi beneficiile unor practici şi teorii adânc înrădăcinate în şcoală şi parenting, precum notele, abordarea morcov-băț, disciplina obţinută prin impunerea autorităţii, competiţiile între copii, testele standardizate, temele pentru acasă. Criticile aduse de el acestor practici au schimbat perspectiva întregii lumi asupra educației și a motivațiilor reale folosite de copii în procesul de învățare”, a declarat Monica Reu, președintele Asociației pentru Comunicare Non-Violentă. Alfie Kohn este autorul a peste nouă cărți cu impact major în schimbarea mentalităților, publicații recunoscute atât în SUA, cât și pe plan internațional. “Parenting necondiţionat” este cea mai cunoscută și premiată carte scrisă de acesta.

În viziunea lui Kohn, parentingul necondiţionat este acel stil de educație în care părinții nu se limitează la a pedepsi comportamentul greșit al copilului și la a recompensa buna purtare, ci se străduiesc să ofere iubire necondiționată și să le permită copiilor să facă propriile alegeri, acestea fiind soluții benefice pe termen lung. De altfel, autorul însuși spune despre cartea sa că nu este dedicată părinților care vor să fie șefi în relația cu copiii lor.

“Alfie Kohn nu este genul de psiholog care vă va sufla rețete universal valabile care să vă ajute să depășiți orice problemă în trei pași și nici nu vă va vinde cele mai bune trucuri pentru a avea un copil model în doar trei zile!

Cartea Parenting neconditionat– de la recompense si pedepse la iubire si intelegere, poate fi comandata de la libraria online  libris (transport gratuit)emag (de asemenea via libris, insa puteti conexa cu o comanda de jucarii sau pampers) sau elefant.

De asemenea, va recomandam si cartile Mitul Copilului Rasfatat de Alfie Kohn precum si “Pedepsit de recompense” (“Punished by Rewards”), de acelasi autor, fiind in fapt volumul care l-a consacrat pe Alfie Kohn la nivel mondial din punct de vedere al autorilor cartilor de parenting. Varianta in limba engleza “Unconditional Parenting” o gasiti aici.

noriel.ro