Festivalul Internaţional de Film pentru Copii – Kinodiseea se deschide vineri, cu o premieră de gală, pentru care a fost ales filmul “Zarafa”, povestea adevărată a primei girafe a Franţei şi a călătoriei sale pline de peripeţii, cu balonul, din Egipt la grădina zoologică din Paris.

Copiii, părinţii şi iubitorii de animaţii clasice sunt aşteptaţi la film în fiecare zi, până miercuri, de la orele 10.00, 12.00 şi 19.00. Proiecţiile vor avea loc la Cinema Studio, Cinema Eforie şi Sala Elvira Popescu.

depurtat.ro

Primele două proiecţii din zi de la Cinemateca Eforie vor fi dublate în limba română. Filmele de la orele 10.00 şi 12.00 din toate cele trei cinematografe, precum şi cele din “Retrospectiva Disney” sunt gratuite, în limita locurilor disponibile. Pentru proiecţiile de la ora 19, preţul biletelor este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Spectatorii vor avea surpriza de a-i cunoaşte chiar pe autorii filmelor la sfârşitul proiecţiilor şi de a intra în dialog cu ei.

Duminică, micii spectatori sunt invitaţii speciali ai Balului Mascat Kinodiseea, care va avea loc la Clubul Ţăranului Român, între orele 16.00 – 18.00. La bal vor fi întâmpinaţi de personajele lor preferate, dar şi de trupe de dans precum Dance Prestige Studio şi Mini Trouble, campionii naţionali hip-hop, categoria juniori, în 2010 şi semifinalişti la “Românii au Talent” în 2011. Barbarossa Samba Group vine la Balul Kinodiseea cu terapie prin muzică în grup şi le va arăta copiilor cum se cântă la instrumente de percuţie. Echipa Creative Arts aduce îndrăgitul face-painting, iar toţi copilaşii se vor transforma ca prin minune în eroii favoriţi.

Cele mai bune opt lungmetraje pentru marele ecran ale anului 2012, premiate la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi la European Film Awards, sosesc în competiţie la Kinodiseea, în premieră naţională. Capetele de afiş sunt “Zarafa”, “Gattu”, un film despre un oraş fantastic, şi “Dragonul de gheaţă”, povestea unui băiat aflat în căutarea unui nou cămin, ce trece printr-o mulţime de aventuri, se îndrăgosteşte pentru prima oară, descoperă balenele şi îşi face prieteni neobişnuiţi.

Filmele provin din Cehia, Olanda, Franţa, Suedia, India, Estonia şi Letonia şi sunt atât producţii de animaţie, cât şi cu actori. La finalul proiecţiilor speciale ale filmelor din competiţie, copiii îi vor putea întâlni pe regizorii sau pe actorii de pe marele ecran şi le vor putea pune întrebări legate de filme.

Secţiunea specială din acest an este dedicată filmelor Disney, pentru ca cei mici să aibă şansa să urmărească, cot la cot cu adulţii, unele dintre lung metrajele clasice care au bucurat copilăria multor generaţii. “Cartea junglei”, “Regele Leu” şi “Frumoasa şi Bestia” sunt doar câteva dintre titlurile care vor anima programul Kinodiseea.

“Copiii au nevoie de eroi şi de poveşti, iar accesul la filme de calitate, potrivite pentru vârsta lor, îi va pune faţă în faţă cu eroi adevăraţi, îi va fascina, le va deschide orizontul şi provoca imaginaţia. De aceea am şi înfiinţat acest festival – pentru că acest tip de cultură croită pe măsura celor mici este atât de puţin accesibilă în România, dar atât de necesară pentru minţi mai deschise şi un imaginar mai divers, lucruri care dau culoarea oricărei copilării fericite”, spune directorul festivalului, Daniel Mitulescu.

Filmele, subtitrate sau dublate în limba română, în funcţie de recomandarea de vârstă, se adresează copiilor între 5 şi 14 ani, educatorilor, bunicilor şi părinţilor. Filmele Kinodiseea reuşesc să construiască o punte de comunicare între părinţi şi copii, înlesnind procesul de înţelegere dintre cele două generaţii. Juriul este şi în acest an format din copii, cei mai în măsură să acorde premiul pentru cel mai bun film.

Kinodiseea este membru al Asociaţiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) şi partener al celor mai importante festivaluri internaţionale de film pentru copii din Europa, precum Kristiansand International Children’s Film Festival (Norvegia), Zlin Film Festival (Cehia) şi International Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia).

Festivalul Internaţional de Film pentru Copii – Kinodiseea este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Sectorului 5, Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti.

 


Programul spectacolelor

 

 Cinema Studio

Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012

ora 10; Panorama: Kurt se răzbună, ora 12: Tony 10

Duminică, 18 Noiembrie 2012

ora 10: Micul Corb, ora 12: Zarafa, ora 19: Tony 10

Luni, 19 Noiembrie 2012

ora 10: Gattu, ora 12: Micul Corb, ora 19: Jean, băiatul Lunii

Marţi, 20 Noiembrie 2012

ora 10: Dragonul de gheaţă, ora 12: Gattu, ora 19: Tigrul albastru

Miercuri, 20 Noiembrie 2012

ora 10: Jean, băiatul Lunii, ora 12: Tigrul albastru, ora 19: Dragonul de gheaţă

 

Cinema Eforie

Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012

ora 10; Dragonul de gheaţă, ora 12: Lotte şi misterul pietrei lunii, ora 19: Disney: Cartea Junglei

Duminică, 18 Noiembrie 2012

ora 10: Disney: Regele Leu, ora 12: Tigrul albastru, ora 19: Jean, băiatul Lunii

Luni, 19 Noiembrie 2012

ora 10: Tony 10, ora 12: Disney: Mary Poppins, ora 19: Lotte și misterul pietrei lunii

Marţi, 20 Noiembrie 2012

ora 10: Zarafa, ora 12: Panorama: Kurt se răzbună, ora 19: Disney: În căutarea lui Nemo

Miercuri, 20 Noiembrie 2012

ora 10: Gattu ora 12: Micul Corb, ora 19: Disney: Frumoasa și Bestia

Elvira Popescu

Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012

ora 19: Zarafa

Duminică, 18 Noiembrie 2012

ora 19: Gatu

Luni, 19 Noiembrie 2012

ora 14:30 Panorama: Kurt se răzbună

Marţi, 20 Noiembrie 2012

ora 14:30 Zarafa

Miercuri, 20 Noiembrie 2012

ora 14:30 Zarafa

Pe parcursul festivalului, cei mici au şansa să participe la ateliere de actorie, efecte speciale, scenografie, montaj, machiaj de film şi costume, susţinute de profesionişti din domeniu.

Atelierele Kinodiseea

 

Atelierele de creaţie

Atelierul de actorie pentru copii. Într-o oră şi jumătatate de aventură a cunoaşterii de sine, copiii vor avea ocazia să-şi găsească vocea proprie în interpretarea unui personaj şi îşi vor imagina viaţa din punctul de vedere al rolului pe care-l vor avea de jucat. Într-o atmosferă creativă, participanţii vor învăţa şi cum să exprime gânduri şi sentimente fără cuvinte.

Atelierul de scenografie. La acest atelier, copiii învaţă tainele decorurilor de cinema, cum sunt construite şi cum “păcălesc” spectatorul de cinema. Scenograful Nicolae Copăceanu va fi coordonatorul atelierului. El a lucrat la numeroase filme şi a realizat recuzita şi decoruri pentru piese de teatru. Printre filmele la care a lucrat amintim: Tinereţe fără Tinereţe, în regia lui Francisc Ford Copolla, Mafalda di Savoya, Regii Blestemaţi, Sânge şi Ciocolată, Last Nights at Transylmania. Tot el a decorat aripa medievală a castelului Bran cu armament, steaguri şi înscrisuri. Invităm copiii să înveţe bazele realizării unui decor şi să se distreze construind.

Atelier de montaj. Eugen Kelemen, câştigătorul premiilor GOPO şi UCIN pentru montaj, masterand al UNATC, le va explica celor mici care este rolul montajului în procesul de realizare a unui film şi care sunt principalele reguli ale montajului. Montajul are o putere imensă de manipulare a spectatorului de cinema. În acest atelier vom vedea cum aceleaşi cadre filmate pot fi înţelese altfel de către public dacă ordinea în care sunt montate este diferită.

Atelier aplicat pentru micii actori. Pentru prima dată în cadrul KINOdiseea, micii actori vor avea ocazia să înţeleagă întregul proces de realizare a unui film experimentându-l direct. 6 copii talentaţi, 2 fete şi 4 băieţi, vor fi invitaţi pe platoul de filmare improvizat de la Cinema Eforie unde vor lucra cu o echipă de filmare, formată din masteranzi ai Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii. Vor lucra împreună la un scurtmetraj în care ei vor fi starurile, vor cunoaşte personajele importante din spatele camerei şi ce rol are fiecare în procesul de realizare a unui film. Atelierul se va desfăşura între 12-19, dar copiii vor fi programaţi astfel încât să petreacă alături de organizatori aproximativ 3 ore. Produsul final va fi proiectat la Cinema Studio, miercuri, 21 Noiembrie, înainte de gala de premiere KINOdiseea.

Make-up film. Machiajul este arta de a îmbina atracţia cu distincţia, graţia cu misterul, joaca cu magia, fascinaţia cu perfecţiunea. Jocul cu machiajul dezvoltă imaginaţia copiilor. Cei mici se pot transforma în ceea ce visează sau pot semăna cu personajele lor preferate din filme.

Atelierul de costume. Participanţii la atelier vor avea posibilitatea să-şi aleagă costumele preferate şi să creeze accesorii potrivite acestora. Astfel, vor putea fi personaje din filmele preferate, vor învăţa singuri să-şi confecţioneze pălării, aripi, măşti pictate şi accesorizate manual de ei.

Atelierul de reciclare creativă. “Pasiunea de a transforma obiecte, materiale, lucruşoare, bucăţi şi bucăţele în lucuri interesante şi utile sau pur şi simplu de a încerca să faci artă din nimic ca un manifest al propriei creativităţi – asta e reciclarea creativă”.

Origami. Florian Oprea, student la secţia japoneză şi pasionat de cultură niponă, trainer de origami, folosind poate cele mai puţine materiale şi o tehnică ce poate părea simplă, transformă o bucată de hârtie fără personalitate într-o decoraţiune, jucărie sau chiar bijuterie spectaculoasă.

Scriere creativă. Un atelier de scris. O joacă. Un experiment. Un antrenament. Un exerciţiu de inspirat aer adânc în piept, pus creionul pe hârtie şi deschis ochii şi urechile sufletului. Ne împrietenim cu sensul cuvintelor, ca o joacă şi ca un ritual, scriem poveşti, creăm personaje şi le dăm viaţă. Cu Luciana Grosu, psiholog în Psihoterapia Pozitivă.

Efecte speciale. Cu Jor Van Kline. În filmele de azi, efectele speciale au un rol tot mai important. Participanţii la acest atelier creativ vor înţelege ce sunt efectele vizuale şi în ce categorii se împart: efecte fizice (cascadorii, animatronics, machiaj, explozii, arme etc) şi elemente digitale (2D, 3D). Totul li se exemplifică prin proiectarea unor secvenţe din filme în care au folosit efecte speciale.

 

Programul atelierelor de creaţie

Sâmbătă, 17 Noiembrie: ora 14:00 Origami – Studio / Montaj 1 – Eforie, ora 15:30 Montaj 1 – Eforie, ora 17:00 Costume 1 – Eforie

Duminică, 18 Noiembrie: ora 14:00 Origami – Studio / Costume – MTR, ora 16:00 Bal mascat

Luni, 19 Noiembrie: ora 14:00 Scriere creativă – Cărtureşti, ora 15:30 Scenografie – Cărtureşti

Marţi, 20 Noiembrie: ora 14:00 Reciclare creativă – Cărtureşti, ora 15:30 Efecte speciale – Cărtureşti

Miercuri, 21 Noiembrie: ora 14:00 Actorie 1 – Studiu, ora 15:30 Actorie 2 – Studiu

 

noriel.ro